PRIMELE ESTIMĂRI AIE PENTRU 2006 Cererea mondială de petrol va creşte cu peste 2%

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iulie 2005

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) anticipează că cererea mondială de petrol va creşte cu 2,1% anul viitor, comparativ cu 1,9% în acest an, ceea ce denotă că preţurile mari de pe piaţa de profil (60 de do-lari/baril) nu reprezintă o piedică majoră pentru consumatori. AIE notează că, în 2006, consumul va creşte cu 1,75 milioane de barili/zi. Estimările AIE sînt conforme aşteptărilor analiştilor. Economistul şef al "Deutsche Bank" pe probleme de energie, Adam Sieminski, spunea, cu trei zile în urmă, că aşteaptă ca Agenţia să anunţe, pentru anul viitor, o creştere a cererii cuprinsă între 1,5 şi 2 milioane de barili/zi.

Tot ieri, AIE şi-a modificat în scădere estimările pentru cererea din acest an, respectiv cu 400.000 de barili/zi, la o medie de 83,88 milioane de barili/zi.

Menţionăm că, la data de 7 iulie, preţul ţiţeiului a atins nivelul maxim istoric pe piaţa americană, de 62,10 dolari/baril, în parte din cauza pagubelor produse de furtunile din SUA, dar şi ca urmare a atacurilor teroris-te care au avut loc în ziua res-pectivă la Londra. AIE şi-a diminuat şi estimările privind creşterea cererii în SUA şi China, cei mai mari consumatori mondiali. Pentru Statele Unite, AIE anticipează o creştere cu 0,8% a cererii, comparativ cu 1,4% în raportul prezentat luna precedentă, iar pentru China - o majorare cu 5,5%, de la 7,1% în raportul anterior. AIE subliniază, însă, că cererea Chinei va creşte cu 7,2% în 2006.

AIE mai subliniază că, în trimestrul al patrulea din acest an, consumul global de ţiţei va atinge 85,9 milioane de ba-rili/zi, ceea ce înseamnă că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va trebui să extragă 29 milioane de barili/zi în perioada respectivă. AIE şi-a revizuit în scădere şi estimările privind cererea pentru petrolul OPEC - cu 700.000 de barili/zi.

Luna trecută, OPEC, care extrage 40% din ţiţeiul mondial şi-a diminuat cu 60.000 de barili/zi producţia, la 29,3 milioane de barili/zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb