PRIMUL DECLIN DIN ULTIMELE TREI ZILE Euro a revenit sub 1,30 dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 ianuarie 2012

Euro a revenit sub 1,30 dolari

Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, pentru prima oară în ultimele trei zile, ca urmare a apariţiei zvonurilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) se opune restructurării deţinerilor sale în titluri de stat elene. În aceste condiţii, investitorii se tem că Grecia nu va reuşi să obţină de la creditori acordul privind reducerea datoriilor.

Euro avea un curs de 1,2949 dolari la ora 10.01, la New York, mai mic cu 0,7% faţă de ziua precedentă, când urcase la 1,3063 dolari, cel mai ridicat nivel din 4 ianuarie până în prezent.

Potrivit unor surse bancare citate de agenţia Bloomberg, Banca Centrală Europeană se opune restructurării obligaţiunilor elene pe care le deţine, deoarece acest titluri au fost achiziţionate în scopuri de politică monetară.

Sursele susţin că, deşi se confruntă cu presiuni în vederea alăturării la planul potrivit căruia creditorii privaţi vor şterge 50% din valoarea bondurilor greceşti pe care le deţin, BCE apreciază că o astfel de implicare ar putea afecta încrederea în această instituţie.

Săptămâna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că instituţia pe care o conduce nu este parte în negocierile care se des-făşoară între guvernul elen şi creditorii privaţi pe marginea restructurării datoriilor Greciei.

Ieri, un membru al partidului condus de cancelarul german Angela Merkel a respins, la rândul său, ideea potrivit căreia BCE ar trebui să se implice în restructurarea datoriei elene.

"Nu-mi pot imagina că responsabilii europeni ar permite unei terţe părţi să ceară ceva < atât de indecent > băncii noastre centrale", a declarat parlamentarul creştin-democrat Michael Meister.

Afirmaţiile lui Meister vin după ce, ieri, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a afirmat că guvernele din Europa şi alţi deţinători de titluri de stat elene ar putea să fie nevoiţi să acorde o susţinere sporită Greciei, dacă creditorii privaţi ai ţării nu vor ajunge "suficient de departe".

Amintim că negocierile dintre creditorii privaţi ai Greciei şi guvernul elen s-au blocat, punând în pericol cel de-al doilea plan de ajutor pentru Atena, în valoare de 130 miliarde de euro.

Marţi, miniştrii de Finanţe din zona euro au respins oferta creditorilor privaţi ai Greciei pentru reducerea datoriilor statului elen, considerând-o insuficientă. Miniştrii au arătat că nu pot accepta solicitarea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni elene privind acordarea unui cupon (dobândă) de 4% pentru noile obligaţiuni pe termen lung, care ar urma să fie emise în schimbul celor actuale, conform planului de reducere a datoriilor.

Creditorii privaţi spun că dobânda de 4% este nivelul minim pe care îl pot accepta pentru reducerea cu 50% a valorii nominale a datoriilor elene. Dar, Grecia poate accepta un cupon maxim de 3,5%.

Portofoliul de obligaţiuni elene al BCE este estimat la 55 de miliarde euro de New York Times, respectiv la 45-50 miliarde euro de publicaţia elenă Kathimerini.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb