Modul în care acţionează Consiliului Superior al Magistraturii CSM) prejudiciază grav imaginea ţării noastre, consideră premierul Călin Popescu - Tăriceanu. Domnia sa a răspuns, într-o conferinţă de presă, acuzaţiilor lui Dan Lupaşcu, preşedinte al CSM, conform cărora primul-ministru ar fi pus la zid această instituţie, declarînd că "nu primul-ministru a pus la zid CSM, ci CSM pune la zid România în ochii Europei". Primul-ministru a precizat că această stare de fapt a apărut din cauza modului în care CSM a gestionat justiţia română în 2005 şi a adăugat că este inexplicabil felul defectuos în care această instituţie îşi desfăşoară activitatea, "în condiţiile în care CSM a beneficiat de libertate şi independenţă absolute, precum şi de atribuţii lărgite".
Călin Popescu-Tăriceanu a mai declarat că "România continuă să fie percepută ca o ţară coruptă, deoarece marile dosare continuă să lipsească din procesul de justiţie şi există cazuri în care instanţele amînă luni întregi pronunţarea unei sentinţe, iar în momentul în care se ajunge, totuşi, în acest punct judecătorii îşi iau brusc cîte o vacanţă". Primul-minis-tru acuză direct CSM pentru toate aceste disfuncţionalităţi din justiţie, adăugînd că "trebuie să înceteze tergiversările şi amînările la care asistăm în prezent în derularea actului de justiţie".
Călin Popescu-Tăriceanu: "Într-o ţară coruptă, unul dintre efectele cele mai grave îl reprezintă distribuţia inechitabilă de bunuri şi valori între cetăţenii ei". Domnia sa a mai adăugat că "România nu are încă rezultatele aşteptate în lupta împotriva corupţiei, iar acest lucru afectează statul de drept".
Şeful Executivului a mai adăugat că nu a participat la prezentarea raportului CSM pe 2005, deoarece nu avea nevoie să asiste la pledoarie autolaudativă din partea acestei instituţii. Domnia sa a mai precizat că participarea la această întrunire a preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului jus-tiţiei Monica Macovei au fost suficiente, "deoarece domniile lor cunosc la fel de bine ca mine starea de fapt reală a justiţiei româneşti". Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat solidar solicitării preşedintelui ţării, adresată instituţiilor răspunză-toare pentru exercitarea actului de justiţie, cu privire la demararea anchetelor referitoare la marile acte de corupţie.
Primul-ministru a mai adăugat că problema corupţiei este unul dintre principalele motive de îngrijorare ale Guvernului şi reprezintă o componentă care poate afecta grav procesul de aderare la UE la 1 ianuarie 2007.