Grupul ceh CEZ a obţinut, în primul semestru, în România, un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 1,6 miliarde coroane ceheşti (63 milioane euro) din producţia, vânzarea şi distribuţia de energie electrică. Potrivit Mediafax, profitul se datorează recuperării datoriilor de la companiile feroviare de stat şi creşterii producţiei centralelor eoliene.
CEZ a intrat pe piaţa noastră energetică în 2005, prin filialei de dis-tribuţie şi furnizare de energie a Electrica din Oltenia, şi s-a extins, având în prezent şi operaţiuni de producţie a energiei electrice, în turbine eoliene şi microhidrocentrale.
Compania cehă a recuperat 965 milioane coroane ceheşti (38 milioane euro) în prima jumătate a anului de la operatorii feroviari de stat din România, se arată într-un raport prezentat vineri de CEZ.
Totodată, creşterea producţiei de energie eoliană a contribuit cu aproximativ 700 milioane coroane (27 milioane euro) la EBITDA obţinut de grup în România.
CEZ precizează că a continuat construcţia parcurilor de turbine eoliene din Dobrogea, de la Fântânele şi Cogealac. La jumătatea anului, compania avea 176 turbine eoliene conectate la sistem în România, cu o capacitate instalată totală de 440 MW. Cu un total de 240 de turbine, proiectul ar trebui finalizat la sfârşitul acestui an.
Pe segmentul de producţie şi trading de energie, CEZ România a înregistrat, în primul semestru, un profit EBITDA de 1,3 miliarde coroa-ne ceheşti (51 milioane euro), faţă de aproximativ 600 milioane coroane în perioada corespunzătoare a anului trecut.
Pe partea de distribuţie şi vânzare de energie, compania a consemnat un câştig de 1,7 miliarde coroane (67 milioane euro), faţă de 800 milioane coroane în prima jumătate a lui 2011.
Sumele în euro au fost calculate la un curs de 25,13 coroane pentru un euro, rata medie de schimb în prima jumătate a acestui an rezultată din datele băncii centrale de la Praga.