Cristian Sima, WBS România şi Sibex au cerut amânarea procesului intentat de MAKE, directorul ziarului BURSA, pentru pregătirea apărării, la primul termen de judecată - 23 aprilie-, astfel că instanţa a acordat un nou termen pentru 18 iunie 2013.
MAKE s-a numărat printre clienţii companiei lui Sima WBS Holding şi, în vara anului trecut, brokerii i-au refuzat cererea de lichidare a contului.
Cererea de amânare formulată de Cristian Sima a fost trimisă prin fax din Elveţia, el indicându-şi reşedinţa de acolo. De asemenea, a menţionat că se află în Elveţia întrucât a fost nevoit să se refugieze în urma ameninţărilor cu moartea pe care le-a primit.
Cererea de amânare a WBS Româ-nia a fost formulată prin lichidator, întrucât la data de 1 decembrie 2013 s-a decis dizolvarea şi lichidarea societăţii în temeiul Legii 31/1990. Astfel, este posibil ca WBS Româ-nia să fie radiată până la următorul termen al procesului, ceea ce ar restrânge cadrul procesual şi ar îngreuna sarcina instanţei să des-luşească speţa.
Un alt motiv de amânare a fost determinat de faptul că, din eroare, instanţa a comunicat cererea de chemare în judecată şi înscrisurile către Casa de Pensii şi nu către CNVM, iar Casa de Pensii a returnat cererea către instanţă fără înscrisuri.
De asemenea, instanţa a pus în vedere avocaţilor lui Florian Goldstein (MAKE) să obţină de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date informaţiile referitoare la ultimul domiciliu al lui Cristian Sima, pentru ca acesta să poată fi citat, conform procedurilor.
Cristian Sima, fostul preşedinte Sibex, a declanşat un scandal imens pe piaţa de capital în toamna anului trecut, după ce a dispărut din ţară, mai mulţi clienţi acuzându-l că le-a pierdut banii, depăşindu-şi mandatul acordat prin contracte.
Florian Goldstein (MAKE), directorul ziarului BURSA, a dat în judecată Sibex, pentru pretenţii în solidar cu Cristian Sima, fostul preşedinte al bursei sibiene, cu WBS Holding, WBS România, WBS Consulting Services şi CNVM.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anunţat public că WBS Holding, off-shore-ul prin care acţiona Sima, înregistrat în Insulele Virgine, nu este o entitate aflată sub supravegherea sa.
Cu toate acestea, CNVM a declanşat o anchetă la sediul WBS Româ-nia, unde Cristian Sima a fost acţionar şi preşedinte înainte de a prelua funcţia supremă la Sibex, în urma căreia firma a fost închisă. Tot-odată, Cristian Sima a primit "interzis" pe piaţa de capital, timp de cinci ani.
1. Escroc
(mesaj trimis de Nelson în data de 30.04.2013, 05:55)
Sper ca acest escroc care a cauzat un prejudiciu imens pietei de capital sa nu scape nepedepsit,nici nu e de mirare lipsa investitorilor de la BVB atata timp cat nu se da un exemplu prin condamnarea celor de teapa lui Sima iar bursa este asociata cu FNI,Dacia Felix,Caritas,etc..
1.1. escroc2 (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Berghe în data de 30.04.2013, 07:22)
pitipoanca a stiut din timp sa-si apere "ingineria financiara" astfel ca in ultimii ani a atras in jurul lui cei mai temuti juristi si specialisti ai pietei de capital. Asa ca Make-al nostru poti sa uiti de "punguta cu doi bani". Pa si pu...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de adi în data de 30.04.2013, 09:35)
Imi pare f.f. rau de acesti "experti" in ale investitiilor financiare pe care i-a "citit" Sima si le-a matrasit banii, dar tot nu inteleg de ce nu au investit pe o piata reglementata...daca schimb bani la coltul strazii poate obtin un curs mai bun dar am sansa sa primesc taieturi de ziare sau suma incopleta, daca schimb la o banca riscul e asigurat de prima bancii.Este elementar ..asa ca dragilor ca de obicei ...inteligenta se plateste!
1.3. Punguta (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 30.04.2013, 10:21)
Cind am publicat, in septembrie 2012, interviul cu Sima si incercarea lui sa ma santajeze (articole care au accelerat faptele si din cauza carora Sima a fugit in strainatate, conform propriilor relatari publice), stiam ca asta inseamna sa-mi iau adio de la "punguta".
Acelea au fost doua articole pentru informarea publicului, despre care stiam ca ma costa 10 000 de euro/bucata.
Asa ca, "pa" si pu...r si simplu.
1.4. Prostia (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 30.04.2013, 10:29)
Nu-mi neg prostia, trebuie, insa, acceptat ca mi-am creat o situatie speciala, in raport cu cazul investitiilor, datorita propriilor scrupule morale.
Legea nu-mi interzice, dar mi-am impus, inca de la intemeierea ziarului, sa nu fiu jucator pe piata pe care ziarul o observa si o comenteaza.
Interdictia este impusa inclusiv conducerii si comentatorilor si este respectata de 23 de ani.
Mai bine prost, decit imoral.
1.5. Curajosii de ... dupa razboi... (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 30.04.2013, 11:54)
D-le Make, nu te cred. Te rog sa ne fotocopiezi contractul si sa ni-l expui in ziar. In ce priveste "sacrificiul" pe care l-ai facut, de a nu investi in piata de capital, cu cat sustii ca-i mai mare, cu atat recunosti ca ai sacrificat. Deci, piata de capital are o valoare destul de mare, nu? De incerci sa maximizezi sacrifiul dumitale? Iar in ce priveste alegerea de a nu investi pe piata de capital, pt.ca ziarul dumitale scrie despre asta, nu inteleg nimic... Pai ce, nu voiai dividende de 15-20% in loc de dobanzi de 6-9%, la banca? Treaba dumitale, alegerea dumitale. Si de ce pui problema asa? Pai ce, ziarul nu este independent? Ziaristii scriu ce cred dansii, nu ce crezi dumneata, asa ca nu vad conflictul de interese, decat atunci cand il percep, este palpabil. Si atunci, trebuie doar sa-l declari, sa stie oamenii despre el, si atat... nu ca n-ar trebui sa scrii despre ce investesti sau sa investesti despre ce scrii. Parol... Si cred ca imoralitatea nu de-aici vine, zau... Imoral este sa nu investesti intr-un domeniu care are nevoie de transparenta, nu de lipsa dumitale si a jurnalistilor ziarului. Imoral este sa nu sustii cauza investitorilor, sa "te dai cu valul" atunci cand valul ia cu el si "specialisti" finantisti, sa te dai curajos "dupa razboi", sa fii ipocrit atunci cand nu trebuie. Iar daca ai dreptate cu contractul semnat cu Sima, arata-l la toata lumea si mergi la razboi, sa-ti iei banii inapoi, daca nu, nu "te mai da cu bancherii", nu mai "scuipa unde lingi" si nu mai "linge unde ai scuipat" alta data.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2013, 12:28)
Necazul este ca tu esti si prost si imoral. Sub poza cu figurile celor doi ar trebui sa scrie WANTED
1.7. Pentru Toma (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de MAKE în data de 30.04.2013, 23:12)
Stimate Toma, crezi, nu crezi, tine de firea dumitale; inteleg sa vin cu dovezi si fotocopii, cind afirm despre ceea ce au facut altii, dar cind sint martor direct al unui eveniment, relatez ce am vazut si nu vin cu nici o dovada.
In cazul acesta, relatez ce am facut eu insumi, asa ca daca nu crezi, nu mai este treaba mea.
Consideratiile despre "sacrificiu" si independenta ziaristilor BURSEI te rog sa ti le clarifici; am incercat sa-ti urmaresc logica si nu am reusit.
Lucrurile sint simple; daca as avea un interes banesc in piata pe care ziarul o comenteaza, atunci as putea influenta comentariile in interesul meu; faptul ca ziaristii sint independenti, nu-i scuteste sa se lase influentati, in cursul dezbaterilor din Redactie, fara sa mai pomenesc de situatia, oricind la indemina mea, sa comentez eu insumi evolutiile de piata (poate nu esti informat, dar sint primul comentator al pietei din Romania si majoritatea ziaristilor care comenteaza piata de capital sint formati de mine).
Deci, te rog, fii mai limpede, ca sa-ti pot raspunde.
1.8. Necazul (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de MAKE în data de 30.04.2013, 23:15)
Necazul este ca nu reusesti sa deosebesti hotul de cel furat.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2013, 18:56)
Mai bine scrupulos decat pagubos (sic).
2. Ponzi and the magic numbers
(mesaj trimis de Dyogene în data de 30.04.2013, 11:41)
Aici e cheia: "In contractul meu, figurează obligaţia lui Sima să-mi returneze suma iniţială pe care i-am încredinţat-o, integral, indiferent de pierderile pe care le-ar fi suferit, în cursul speculaţiilor."
Cand o face un om simplu spunem ca memoria e de scurta durata, lumea uita repede Caritasul. Dar cand o face Make sau - si mai straniu - Daianu, atunci chiar ca lumea a luat-o razna. Banii fura mintile, e dovedit.
2.1. Cheia (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 30.04.2013, 23:25)
Draga Diogene, n-ai sesizat ca vorbesc despre o clauza specifica doar contractului meu?
Caracterul specific al acestei clauze este implicit in relatarea modului in care am ajuns la ea; contractul nu a fost incheiat cu vreo schema piramidala, ci cu Sima in persoana, ca presedinte WBS, ulterior presedinte Sibex.
Dar, daca iti place ceea ce spui, n-ai decit sa sa o repeti, ignorind ca toata chestia este un simplu furt.
3. fără titlu
(mesaj trimis de eve în data de 30.04.2013, 14:36)
Equity inseamna "risc" prin definitie...asa ca shut up, ca va faceti de ras...Ce ma mira e ca dupa plecarea printului mareelor, nu s-a sesizat nimeni...toti asteptau cu gura cascata scrisorile eroului care zbura in fundul gol deasupra oceanului...eu zic ca daca in Ro avem asa institutii, pai cei care au bagat bani la Sima, si-o merita, din plin...Cat despre el, intotdeauna am apreciat inteligenta!
3.1. Simpatia pentru potlogari (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 30.04.2013, 23:31)
Ce te face sa crezi ca Sima ar fi inteligent?
Omul are o spoiala culturala, cu care se pravale in potlogarie, iar din bezna mintii, isi improasca cu noroi cunoscutii pe care i-a furat.
Cum poti confunda infamia cu inteligenta si sa o mai si admiri?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de eve în data de 01.05.2013, 14:50)
Make, iarta-ma ca te intreb, dar sincer, de unde credeai tu ca-ti vei recupera banii in eventualitatea in care pierdea? Ai dat bani unui om care deja pierduse de vreo doua ori cate 1-2 mil. euro intr-o noapte... El avea un apetit mare pt. risc, ori oamenii astia nu se potolesc niciodata!
4. Foarte bine, dar ...
(mesaj trimis de Cristian ioan în data de 30.04.2013, 14:48)
Bravo tie, Make!
Foarte corecta prevedere contractuala.
Dar ceilalti, mai "naivi", cum si recupereaza banii?
tu, cum si cand crezi ca ti-i vei recupera?
faptul ca escrocul ce a fugit cu banii clientilor are intrzis pe piata de capital o perioada nu incalzeste pe nimeni, tocmia, ca nici nu mai are nevoie sa mai joace la bursa, el a scapat de grijile financiare!
4.1. Nu stiu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de MAKE în data de 30.04.2013, 23:40)
Prevederea contractuala ar fi trebuit sa-l oblige pe Sima la prudenta (oricit de hahalera as fi stiut ca este, nu puteam sa-mi imaginez ca este dispus sa fure).
Este un proces; nu stiu cit va dura.
Odata ce ar fi dovedit drept hot de o decizie judecatoreasca, imi imaginez ca va fi mai usor pentru ceilalti, ale caror contracte nu dispun de clauza mea.
Dar nu am auzit de alte procese (parca nu mai este decit inca unul)...
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2013, 19:08)
Nu sti??; iti spun io: la calendele grecesti........ si mai las-o cu explicatul/ cu pozatul in cel escrocat, ai primit ce-ai meritat/ riscat. chiar nu vezi cati "iti plang" de mila.