Banca centrală a Turciei a intervenit puternic ieri în piaţa valutară pentru a reduce din deprecierea lirei turceşti, conform unor analişti citaţi de AFP. Lira turcească s-a prăbuşit şi cu 16%, ieri, în faţa dolarului american, după concedierea neaşteptată de sâmbătă a guvernatorului Naci Agbal de către preşedintele Tayyip Erdogan. La 15:40, ora României, lira se tranzacţiona în scădere cu 8,5% în raport cu dolarul, iar principalul indice bursier de la Istanbul, BIST 100, a închis ziua cu o depreciere de 9,5%.
Oficialii turci au încercat în precedentele două zile să calmeze spiritele şi agitaţia din pieţele financiare locale afirmând că Turcia va rămâne consecventă cu filosofia şi mecanismele pieţelor libere şi cu libera circulaţie a capitalurilor, în timp ce noul guvernator, Sahap Kavcioglu, fost bancher şi parlamentar al partidului de guvernământ, a ţinut duminică o videoconferinţă de 90 de minute cu şefii de bănci din Turcia cărora le-a spus că nu intenţionează să opereze o schimbare imediată a politicii monetare.
Decretul de concediere semnat de Erdogan nu oferă niciun fel de motiv pentru demiterea lui Agbal, însă banca centrală condusă de acesta a operat săptămâna trecută o majorare peste aşteptări a ratei de politică monetară de 200 de puncte de bază, ceea ce a dus dobânda de referinţă la 19%. Majorarea a fost impusă de inflaţia anuală care în Turcia a fost de aproape 16% în februarie.
Agbal se bucura de credibilitatea pieţelor însă nu era privit la fel de bine la nivel intern, fiind atacat de multe ori în presa de casă a partidului de guvernământ AKP, cel mai recent după majorarea de săptămâna trecută. Turcia a devenit în ultimii ani o sursă masivă de incertitudine generând cam la fiecare şase luni câte o criză.
Preşedintele turc s-a plâns de mai multe ori în public de dobânzile ridicate din Turcia, chiar intitulând dobânzile drept "părinţii a tot ce este rău". Erdogan este adeptul unei teorii neconvenţionale conform căreia dobânzile ridicate nu controlează inflaţia ci mai degrabă o cauzează. Din păcate pentru preşedintele turc şi pentru populaţia Turciei regulile economice nu funcţionează chiar aşa în lumea reală, iar concedierea lui Agbal nu a făcut decât să distrugă fărâma de credibilitate de care se mai bucura banca centrală a Turciei ca urmare a eforturilor de combatere a inflaţiei din ultimele luni.
Aceasta este a treia oară în ultimii doi ani când Erdogan schimbă conducerea entităţii bancare centrale, ceea ce-l face pe Kavcioglu al patrulea guvernator din 2019 încoace. Potrivit presei turceşti, noul guvernator este şi el adeptul teoriei neortodoxe în care crede preşedintele Tayyip Erdogan - doar luna trecută a scris în publicaţia Yeni Safak că dobânzile ridicate duc "indirect" la o inflaţie mai mare.
Unii analişti internaţionali arată că intervenţia lui Erdogan a semnalat întoarcerea către o politică economică care tolerează inflaţia şi deprecierea lirei turceşti. Numirea de anul trecut a lui Agbal a fost privită de pieţe ca o întoarcere către neintervenţionism şi către politici economice clasice. Agbal a rezistat în funcţie puţin peste trei luni.
Robin Brooks, economistul şef al Institute of International Finance (IIF) şi un urmăritor atent al problemelor economice din Turcia, a scris ieri pe Twitter că economia turcă se confruntă deja cu o întărire masivă a condiţiilor financiare, ceea ce semnalează recesiune. Brooks estimează o valoare "fair" de 7,50 pentru lira turcească în raport cu dolarul american comparativ cu 7,9 cât era ieri la ora 15:40 ora României.
Rata de dobândă pe scadenţa 10 ani a Turciei a crescut de asemenea puternic ieri la 16%, cel mai ridicat nivel din 2019 încoace, investitorii retrăgându-şi sumele din Turcia.
Banca centrală "va continua să-şi folosească instrumentele de politică monetară în mod eficient şi în linie cu principalul obiectiv de scădere permanentă a inflaţiei", a afirmat recent Kavcioglu, potrivit publicaţiei turkishminute.com.
1. alerta turcia turism
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 23.03.2021, 08:59)
ALERTA PENTRU ROMANI :
tema : turism
Nu va rezervati bilete turistice in Turcia in vara asta.
Am informatii certe de la un amic care lucreaza pentru Comisia Europeana ca UE pregateste sanctiuni pentru Turcia si in pachetul primar (vor fi 2-3) de sanctiuni se afla masuri punitive privind accesul turistilor UE in Turcia in vara asta.
Stiu ca Turcia a anuntat ca nu va cere dovezi ale vaccinarii si asta suna tentant.
Dar atentie sa nu dati banii inainte pentru un sejur in Turcia si dupa aia sa va treziti si cu banii dati si fara sejur.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2021, 11:29)
Pai pentru turiști o lira slaba e foarte bine. Vacantele vor fi mai ieftine (teoretic, dacă nu o sa-si ia tot profitul agențiile de turism romane) si vor avea putere de cumpărare mai mare cu euro sau chiar cu leii schimbați acolo.Problema e pentru turci, care își vad economiile si salariile, devalorizându-se si inflația crescând. Asta e costul pe care merita sa-l plateasca toti cei care voteaza cu populisti ieftini gen Erdogan, Trump, Putin, Orban, Sosoaca in cazul nostru, care n-au habar de economie, fac după capul lor si utilizează puterea poilitica pentru a da afara specialistii sau orice alte persoane care au o părere diferita fata de a lor.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de pandele în data de 23.03.2021, 11:39)
Banksterule, iar delirezi?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 23.03.2021, 11:56)
inainte sa dai dupa mine cu kkt , urmareste presa in urmatoarele 3-4-5 saptamani sa vezi ce pregateste UE contra Turciei ca masuri economice (inclusiv turism).
e confirmarea a ce am zis acum
intre timp plimba ursul , pandele ! ... ...tu nu ai prieteni in comisia europeana si in alte locuri asa cum am eu.
tu esti doar un mitocan cu branza si namol intre dinti care sa baga in seama cu mine aiurea ... eu aduc informatie si valoare si tu ce sa faci ?!?!! ... dai si tu cu pietricele dupa oameni , in absenta valorii pe care nu o poti aduce aici ...
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 23.03.2021, 11:58)
mai, tu ai dreptate.
dar e vorba de masuri economice (inclusiv turism) pe care UE se pregateste sa le ia impotriva turciei.
acuma na! ... fiecare face ce vrea.
daca vrei ia-ti excursie in turcia, nu am zis nimanui sa se ia dupa mine.
1.5. Va rog frumos... (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 23.03.2021, 14:40)
...nu-l mai contraziceti pe domnul bancher, ca iar se supara, se retrage inca o data de pe forum (parca acum vreo doua saptamani, ultima data) si lacrimeaza sufletele candide pe-aici.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 23.03.2021, 16:53)
intreg satul iti multumeste pentru empatie
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Hanni în data de 23.03.2021, 18:42)
Vorbesti prostii Vali.
Cat timp Turcia controleaza stavilarul migratiei islamice spre Europa...UE nu va face nimic. Eventual joc de glezne. 4-5 milione de islamici sunt o moneda foarte puternica de negociere.
1.8. De fapt... (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 23.03.2021, 23:15)
... domnu' Vali are perfecta dreptate intotdeauna.
Daca peste o vreme (ca or fi 4-5 saptamani, sau niste luni, sau un an, nu conteaza, nu ne impiedicam acum in maruntisuri) vor aparea niste sanctiuni, omul va fi avut dreptate.
Daca nu apar, tot domnu' Vali a avut dreptate, dar s-a inselat prietenul sus-pus de la Comisie. E atat de simplu.
Urmariti cu atentie firul (i)logic, pentru ca il veti gasi cam la fel peste tot.
Cititi primul mesaj - ALERTA (cu majuscule, nu oricum), ton aproape imperativ, nu va rezervati, nu faceti asta, nu faceti aia etc.
Fix trei ore mai tarziu, domnu' Vali declara cu seninatate, "nu am zis nimanui sa se ia dupa mine." (???)
Prietenul nostru are in mod cert stofa de politician.