PRINTRE VORBE DE DUH ŞI JIGNIRI Procurorii au început urmărirea penală în cazul Nana

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 17 aprilie 2014

Procurorii au început urmărirea penală în cazul Nana

Procurorii au dispus, ieri, începerea urmăririi penale în cazul Nana, pentru conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în urma sesizării transmise de Corpul de control al primului ministru.

PICCJ a precizat, într-un comunicat: "În urma sesizării transmise de Corpul de Control al primului ministru, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (n.r. PICCJ) s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi".

Dosarul Nana a fost întocmit după ce fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 290 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, contractând de la CEC Bank un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.

Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din comuna Nana, judeţul Călăraşi, are ca obiective verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990-2013 pe raza comunei Nana, verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în perioada verificată în zona supusă anchetei, verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona comunei Nana în perioada 1990-2013, verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole din zona supusă anchetei, precum şi verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona supusă anchetei în perioada 1990-2013.

În perioada următoare vor fi efectuate actele de urmărire penală necesare soluţionării cauzei, potrivit PICCJ.

Corpul de Control al premierului a trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile din comuna Nana raportul referitor la trecerea unor suprafeţe de teren în domeniul privat al oraşului Fundulea şi a sesizat Parchetul ICCJ cu privire la anumite fapte considerate ilicite.

Procurorii au precizat, în comunicatul de ieri, că vor fi sesizate organele de urmărie penală privind operaţiunile sau actele ilicite în legătură cu care au rezultat indicii de săvârşire a unor posibile infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată, să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor şi asupra vinovăţiei.

În Raportul procurorilor se arată că Primăria Nana a emis 22 de titluri de proprietate, pentru terenuri însumând 218 hectare, fără respectarea legislaţiei în vigoare.

PICCJ prezintă în detaliu situaţia terenurilor din zona localităţii Nana, de dinainte de 1989, dar şi de după 1990.

Printre altele, Raportul subliniază că organizarea şi funcţionarea comisiei de fond funciar a comunei Nana nu au fost făcute cu respectarea prevederilor legale, în perioada 2008-2013. Totodată, procurorii au constatat că înregistrarea, verificarea şi analizarea cererilor privind reconstituirea drepturilor de proprietate s-a realizat în mod defectuos şi fără respectarea dispoziţiilor legale.

Reconstituirea drepturilor de proprietate s-a făcut pe alte amplasamente decât pe vechile terenuri care au aparţinut foşilor proprietari şi fără obţinerea consimţământului acestora sau a persoanelor îndreptăţite, majoritatea angajaţilor primăriei din localitate şi rude ale acestora acestora depunând cereri de împroprietărire.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, zilele trecute, că atât el, cât şi fiica sa Ioana stau la dispoziţia Parchetului pentru a răspunde la întrebările privind terenul achiziţionat în comuna Nana.

Şeful statului a transmis, săptămâna trecută, următorul mesaj procurorilor: "Vă rog anchetaţi imediat şi, dacă e încălcare de lege, să răspundă inclusiv preşedintele României!".

Cazul Nana a declanşat un scandal de proporţii între cei mai puternici oameni în stat

În jurul cazului Nana, a izbucnit un scandal de proporţii între cei mai puternici oameni în stat, Traian Băsescu aflându-se într-o luptă aprigă atât cu premierul Victor Ponta, cât şi cu senatorul Gabriela Firea, care face parte din comisia de anchetă. În ultimele zile, cei trei şi-au aruncat vorbe grele fără niciun fel de scrupule.

În contextul investigaţiilor din acest caz, preşedintele a reiterat că premierul este "profund corupt", afirmând că această comisie este una politică.

La rândul său, şeful Guvernului a spus că că Traian Băsescu este un tată degenerat: "Cred că un tată care îşi bagă în faţă copiii pentru a-şi ascunde propriile fapte murdare este un tată degenerat".

Referindu-se la Gabriela Firea, şeful statului a afirmat aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist".

În replică, senatorul PSD a declarat, ieri, după ce a depus plângere pe numele lui Traian Băsescu, că preşedintele i-a terfelit pe toţi cei apropiaţi ei, rămânându-i să se războiască doar cu morţii.

Gabriela Firea a menţionat că marţi seara a fost bulversată după declaraţia făcută de Traian Băsescu, subliniind că fiul ei cel mare i-a spus că s-a simţit profund umilit şi jignit.

Senatorul PSD a declarat, potrivit Mediafax: "Pentru că, printre punctele şi suspensiile preşedintelui cu privire la faptul că toţi bărbaţii care au fost sprijiniţi de mine în viaţa mea au sfârşit-o prost, el s-a gândit şi la tatăl lui, la primul meu soţ, care, într-adevăr, a sfârşit-o prost, şi anume a decedat, după cinci ani de suferinţă, de boală, dar nu din cauza senatorului Firea, care face parte din comisia de anchetă Nana".

Premierul Victor Ponta a precizat că a semnat plângerea făcută de senatorul Firea, documentul urmând să fie susţinut şi de alţi parlamentari şi depus la Parchet.

Mihai Fifor: "Analiza documentelor transmise de Corpul de Control al premierului a relevat existenţa unor < suspiciuni de fals >"

Analiza documentelor transmise de Corpul de Control al premierului a relevat existenţa unor "suspiciuni de fals" în ce priveşte contractele de arendă, potrivit preşedintelui Comisiei Călăraşi Mihai Fifor.

Acesta a menţionat că pe suprafaţa de teren aflată în discuţie au existat două contracte de arendare încheiate între firma Berfige şi două societăţi din Nana, respectiv Amigo şi Roial Agro: "Apar şi aici lucruri cel puţin ciudate, la o primă lectură. Mă refer cu precădere la contractele de arendare. Sunt o serie întreagă de neconcordanţe în registrele speciale de înregistrare a acestor contracte de arendă, în contactele de arendă în sine".

Fifor a spus că membrii Comisiei au lucrat, ieri, şi pe documente solicitate Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, subliniind că săptămâna viitoare, odată ce comisiei îi va parveni şi documentul de la ANAF, respectiv rezultatul inspecţiei fiscale pe care ANAF o realizează la societatea Berfige, se va "trage linie", putând să se considere raportul comisiei finalizat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ca domnul Fifor nu ar fi seful comisiei. Bineinteles tinand cont de faptul ca este , cel putin aparent, o prezentare de genul copy/paste, deoarece este intr-o proportie covarsitoare asemanatoare declaratiei DPA , totusi nementinandu-se sursa, nu pot sa va spun daca este adevarat sau nu ca nu mai sunteti sef " Firea leitet einen parlamentarischen Untersuchungsausschuss," De aceea va rog draga redactie a ziarului Bursa sa verificati faptul ca domnul Fifor este sef al comisiei "potrivit preşedintelui Comisiei Călăraşi Mihai Fifor." De asemenea consecventa televiziunii austriece o intrece pe aceea a optiunii politice a UDMR. Astfel in titlu este vorba despre "Drohung" , ia in text despre "Bedrohung" Titlu --"Rumäniens Präsident wegen „Drohung“ angezeigt", Text : " eine Parlamentarierin ihn wegen Bedrohung angezeigt hat". Insa cel mai bine ar fi sa vorbiti intai cu purtatorul de cuvant, caci se pare ca domnia sa a purtat convorbirea cu cei de la DePeAaaaaa--"wie ein Sprecher heute bestätigte" Pe Europe Online Magazin este si sursa citata. De asemenea caracterele sunt cu siguranta altele decat cele folosite de ORF.. Pentru a veni in ajutorul comisiei va mentionez ca in localitatea germana Ulm a fost demarata o cercetare endoscopica a statuii numita Nana si care apartine universitatii. Datorita asa cum spune si domnul Fifor, suspiciunile ca ar putea lua ulterior drumul catre Romania pentru a servi drept turn de control tractoarelor telecomandate aflate in misiune pe cel mai controversat picior de plai nu sunt de neglijat, propun si inscrierea intr-un program de dezvoltare regionala, pe bani europeni bineinteles, intitulat: "Nana Committee,life is so sweety"...

    ca cetatean am nevoie de un presedinte cu un alt comportament

    1. Cred ca mai intai ai nevoie de alti parlamentari, cu alt comportament, nepusi pe circ si cu gandul la cum sa-si umple buzunarele de bani, si dup-aia mai vedem

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb