PRIORITATEA ASF TREBUIE SĂ FIE APLICAREA LEGILOR ŞI PROTEJAREA INVESTITORILOR O bursă în care Bogdan Drăgoi, cel mai mare căpuşar al investitorilor, reuşeşte să pretindă că reprezintă investitorii în Parlament, n-are nicio şansă să se dezvolte

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 octombrie 2021

De la dreapta la stânga: Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România, Bogdan Drăgoi, preşedintele/director general al SIF1 (aceştia reprezentând piaţa de capital în discuţiile din Parlament), Gabriela Horga, deputat PNL, Sebastian Burduja, deputat PNL, vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor şi George Tuţă, deputat PNL. (Sursa foto: Facebook Sebastian Burduja)

De la dreapta la stânga: Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România, Bogdan Drăgoi, preşedintele/director general al SIF1 (aceştia reprezentând piaţa de capital în discuţiile din Parlament), Gabriela Horga, deputat PNL, Sebastian Burduja, deputat PNL, vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor şi George Tuţă, deputat PNL. (Sursa foto: Facebook Sebastian Burduja)

Ben Madadi

Sunt convins că aţi auzit despre noua iniţiativă legislativă privind impozitarea câştigurilor la bursă. Ideea principală pare să fie simplificarea impozitării. Se înscrie într-o serie de multe alte initiative, inclusiv legi adoptate, unele chiar bune. Însă piaţa de capital românească este în continuare la mare distanţă de potenţialul ei, mai precis este o piaţă cu foarte puţini Investitori, iar în cazul multor societăţi cotate, numărul acţiunilor libere la tranzacţionare (free -float) şi volumele tranzacţionate sunt derizorii. De pildă, o companie cu o capitalizare de 1 miliard de euro, dar cu tranzacţii medii zilnice de 10.000 de euro, este aproape delistată pentru că nu oferă nimic util investitorilor sau pieţei. Cam asta este situaţia pieţei de capital din România după zeci de ani de iniţiative şi legi.

Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt pentru cauza anemiei bursei româneşti, acesta ar fi CORUPŢIA (într-un sens mai larg al termenului), iar spus în două cuvinte ar fi CORUPŢIA şi IMPOSTURA. Într-o formulare mai elaborată, dar precisă, originea anemiei bursei româneşti o găsim la factorii de decizie care NU urmăresc deloc interesele investitorilor, ci interesele celor care se hrănesc de pe urma investitorilor.

Cunosc toate lozincile şi poveştile despre bursă, inventate şi repetate în ultimii zeci de ani. În acest cadru, mai apar din când în când unii care iniţiază vreun proiect de lege, sau chiar reuşesc să-l şi ducă la finalitate. Dar rezultatul este acelaşi: o bursă firavă şi anemică. Aceste persoane tot încearcă să-i "prostească" pe unii să-şi asume riscuri la Bursa de Valori Bucureşti, dar nu prea le merge.

Căpuşele vin în Parlament

Fotografia care însoţeşte acest articol şi care imortalizează iniţiativa legislativă pe care tocmai am amintit-o ne spune întreaga poveste. În imagine, alături de politicieni, îi mai putem distinge printre mascaţi pe Bogdan Drăgoi şi pe Horia Gustă. Primul a cam dispărut din spaţiul public de când am început să scriu despre el. "Preşedintele ucenic", aşa cum a început să fie cunoscut după ce Cătălin Buzdea a scris despre el (SIF Banat-Crişana a vândut Hotelul Rusca sub valoarea contabilă de acum şase ani), învaţă cu sârg de la consilierul său Najib El Lakis, un adevărat expert în fraudarea pieţei de capital, lucru pentru care a şi fost condamnat penal. Al doilea, Horia Gustă, aflat în stânga lui Bogdan Drăgoi, este şi preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, AAF. Horia Gustă este angajat la SAI Muntenia, care administrează SIF Muntenia (SIF4), unde de curând am ajuns să fiu cel mai mare acţionar. SAI Muntenia este deţinut de SIF Banat Crişana (SIF1) unde preşedintele CA şi director general este Bogdan Drăgoi. Deci Horia Gustă este, în realitate, angajatul domnului Drăgoi.

Mulţi ştiţi foarte bine faptul că Bogdan Drăgoi este un personaj toxic al bursei româneşti, mai ales prin căpuşarea SIF-urilor pe care le controlează. Însă acest lucru nu-l împiedică să-şi facă loc în parlamentul României în ipostaza, aberantă, de "reprezentant" al pieţei de capital. Iar politicienii care apar alături de dumnealui în imagine îşi fac singuri un deserviciu. Bine că sunt toţi cu masca pusă! Dar politicienii, cel mai probabil, nu cunosc prea bine cu cine au de-a face. Am să explic!

Suta de lei a la Ceauşescu

Aşadar, Bogdan Drăgoi vine în parlamentul României să susţină o iniţiativă legislativă şi îşi face poză alături de politicienii care îi reprezintă pe mulţi dintre cei pe care dumnealui îi prejudiciază. S-a gândit să le dea înapoi investitorilor, într-o manieră care ne aminteşte de gestul lui Nicolae Ceauşescu din decembrie 1989, "100 de lei" din câştigul lor. Dar aceşti "100 de lei" nu sunt destinaţi investitorilor companiilor controlate de domnul Drăgoi, adică SIF1, SIF4 şi de un an SIF Oltenia (SIF5). De pildă, investitorii domnului Drăgoi de la SIF5 au înregistrat pierderi, într-o piaţă care a avut creştere de zeci de procente. În consecinţă, aceştia nu datorează niciun impozit pe câştig, deoarece nu au câştigat nimic! Au câştigat doar noii administratori, instalaţi la SIF5 de către domnul Drăgoi.

Iar domnul Drăgoi nici nu prea mai are investitori la SIF1 şi SIF4. S-a văzut la ofertele publice (Ofertă publică avantajoasă la SIF4, respinsă de frăţia căpuşelor). SIF1 şi SIF4 sunt aproape delistate, deoarece investitorii, batjocoriţi ani de zile de domnul Drăgoi şi angajaţii lui, au tot vândut acţiunile SIF1 şi SIF4. Iar aceste acţiuni au fost cumpărate în principal de tot felul de fonduri alimentate cu banii SIF1 şi SIF4. Aceste fonduri sunt administrate de unii precum domnul Gustă, plătiţi cu comisioane grase tot din banii SIF1 şi SIF4. Domnul Gustă, înainte să devină angajatul domnului Drăgoi la SAI Muntenia, era angajat la SAI Certinvest, una din SAI-urile care deţineau (şi deţin în continuare) acţiuni SIF1 şi SIF4, cumpărate cu banii SIF1 şi SIF4. Şi vorbim, cel puţin în acte, de milioane de acţionari prejudiciaţi de cel care reuşeşte să pretindă că reprezintă bursa în relaţia cu parlamentul.

Riscul investitorului la SIF-uri

Când am început să investesc în acţiuni SIF4 nu cunoşteam pe deplin situaţia pe care tocmai am pomenit-o şi nu eram conştient de magnitudinea problemei, dar între timp mi-am făcut o idee destul de precisă. Da, sunt convins că mi-am asumat un risc uriaş, însă nu a fost unul financiar cum ar fi firesc în orice investiţie bursieră! La bursa românească, principalul risc este să fii furat. Este un risc mare şi real. Iar acest risc este asumat, conştient sau nu, de absolut toţi investitorii minoritari!

Cazul meu este unul foarte reprezentativ pentru starea dezastruoasă a respectării drepturilor investitorilor în piaţa de capital românească. În acte sunt cel mai mare acţionar la o societate cotată la Bucureşti (mai precis SIF4), dar în realitate sunt un simplu minoritar în faţa unei majorităţi netransparente constituite pe banii acţionarilor, inclusiv pe banii mei. O aberaţie nepermisă în toate pieţele normale şi civilizate, cum ar fi în Statele Unite, Uniunea Europeană sau Marea Britanie. Atât de gravă este situaţia legalităţii în piaţa de capital românească: poţi să fii şi cel mai mare acţionar în acte, dar nu prea are importanţă dacă în realitate există un acţionariat majoritar ascuns, format pe banii societăţii de către administratorul societăţii. Acest lucru ar fi imposibil după spiritul şi litera legii, dar pe bursa "reprezentată" de domnul Drăgoi (chiar şi în parlamentul României) astfel de lucruri sunt practicate fără nicio piedică.

Ce face reglementatorul pieţei?

Faptul că avem o bursă mică nu se datorează legilor proaste sau lipsei iniţiativelor şi a facilităţilor care să atragă investitorii. Aceştia se tem să investească în bursa românească pentru că nu au încredere. Şi au cea mai mare dreptate să se teamă. Această situaţie poate fi îndreptată, iar instituţia care are puterea să schimbe lucrurile este Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Dar ce a făcut ASF în toţi aceşti ani în care investitorii privaţi şi milioanele de deponenţi în fondurile de pensii au fost păgubiţi de domnul Drăgoi? L-a sprijinit să "delisteze" SIF1 şi SIF4 cu banii SIF1 şi SIF4, aducând prejudicii mari investitorilor, fondurilor de pensii şi pieţei. ASF l-a ajutat pe domnul Drăgoi să se extindă şi la SIF5, nu pe banii lui, ci tot pe banii SIF1 şi SIF4, făcând şi mai mult rău.

Problema fundamentală a bursei româneşti este ASF. Există legislaţia necesară pentru protejarea investitorilor: legile pieţei de capital, care chiar se aplică în alte ţări din UE, sunt în vigoare şi în România, doar că ele nu sunt aplicate de către supraveghetorul şi reglementatorul pieţei. Şi în acest context, un impostor precum domnul Drăgoi, ajunge să "reprezinte" bursa şi investitorii într-un mod sfidător, aşa cum se vede în imagine. Cum de este posibil? Astfel de personaje reuşesc să aibă succes pentru că sunt sprijinite de Autoritatea de Supraveghere Financiară!

De la marasm la încredere

O bursă trebuie să transmită încredere investitorilor săi. Este vorba de acea încredere care să-ţi permită să fii un investitor pasiv, nu foarte atent zi şi noapte ca nu cumva să păţeşti ce au păţit cei care deţineau acţiuni SIF5, Comvex (Talentul care se transmite din tată-n fiu - Drăgoi) şi multe altele. Întreaga logică a unei burse se bazează pe pasivitatea investitorilor. Cu alte cuvinte, cel care investeşte trebuie să poată dormi liniştit, că existe un câine de pază, nu un lup îmbrăcat în oaie (ceea ce este mai degrabă cazul acum). Evident că nu poate exista protecţie 100%, dar trebuie să existe cel puţin voinţa şi interesul pentru protejarea investitorilor. Acum nu există aşa ceva. În acest moment, sub "atenta supraveghere a ASF", piaţa de capital românească a ajuns să semene cu bursa de la New York a perioadei de "Wild West" din secolul 19, adică cel puţin cu 120 de ani în urmă.

Ieşirea din această situaţie nu este atât de dificilă. Este nevoie de schimbarea opticii autorităţii de reglementare, în cazul României, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Când ASF va începe să aplice legislaţia care o obligă să-i reprezinte, să-i deservească, şi să-i protejeze pe investitori, nu la nivel de vorbe şi lozinci, ci în fapte, atunci piaţa de capital va începe să se dezvolte cu adevărat şi să prindă amploare. Poţi să vii cu tot felul de idei şi iniţiative să-i atragi pe investitori la bursă, dar cât timp se văd atât de multe exemple de investitori care se zbat pe uscat în timp ce ASF ţine partea răufăcătorilor, potenţialii investitori vor considera că li se întinde doar o capcană. Şi din păcate aşa şi este. Factorii de decizie ai bursei trebuie să le arate investitorilor că pot avea încredere în autorităţi, că acestea îşi vor face datoria faţă de ei. Această încredere nu există în momentul de faţă, iar fotografia care însoţeşte textul meu ilustrează pe deplin această situaţie.

Notă:

Ben Madadi este membru în cadrul Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri şi cel mai mare investitor de la SIF Muntenia, cu o deţinere de 6,13% din capitalul societăţii.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Drăgoi și ASF au zilele numărate , pariu! Vizibilitatea pe care o afișează ostentativ in paralament:))) e ca sa arate ca e in putere. Nu e! E un parazit care o sa primească un sprei cu flit . Curând ! Bogdan Drăgoi e doar o marioneta care asigura finanțarea . Nu îl supraestimați .

    Da, excelent argumentat. Acești politicieni sa știe exact cu cine au de a face.

    Iar domnul Tănase ar trebui sa aibă un pic de demnitate, pentru că prin astfel de acțiuni își pierde complet credibilitatea. Este adevărat că stă la mâna lui Drăgoi, pentru că prin cele 3 SIF (1(2%),4 (4%),5 (5%)) controlează destul de mult din BVB (circa 12% din drepturile de vot la BVB). Posibil sa mai aibă dețineri și prin subsidiarele SIFurilor (toată pleiada de companii pe care le dețin). Ceea ce in mod clar îl face pe Tănase dependent de (in)dispoziția lui Drăgoi. Dar dacă îl mai pupa mult in fund pe Drăgoi o sa își piardă toată credibilitatea pe care și-a construit-o prin lucrurile bune pe care le-a făcut. Deja mulți incep sa rada de el pe la colțuri.

    Iar lumea este un pic mai isteață poate părea uneori. Și chiar nu merita a compromite un viitor demn pentru un prezent incert. 

    In Parlament, capusarii Romaniei pretind ca reprezinta cetatenii.

    Deci, Dragoi este la locul potrivit, daca pretinde ca reprezinta investitorii! 

    Noi sa fim sanatosi si lor, daca au facut ilegalitati, sa le stea in gat! 

    Domnule Madadi, va felicit pentru ce faceti. Am vrut s.o fac mai demult. Atat, doar.

    Tănase e un simplu instrument al lui Drăgoi, care,fără jenă își dă gratuite dublate an de an ! Gustă merge pe ideea că noi românii nu avem viziune și nici răbdare, el vrea investitori pe cel puțin 10 ani cu încredere că el,Gustă lucrează doar pentru noi

    Drăgoi ne dă cu flirt pur si simplu! 

    1. Poza este foarte sugestiva. DNA sa o puna la dosar ca rar mai prinzi așa toti infractorii in acelasi cadru :))) si in Parlament. Adică unde se aduna ei de obicei, cu gazde pe măsură....

    In foto sunt cavalerii tristei figuri. Sa ii luam pe rand. Dl Tanase este picat din cer de la o banca. Nu a inteles niciodata cum este cu bursa. A inceput sa mai priceapa dar are aere de mare sef si ia decizii fara sa consulte CA al BVB. Emite adrese catre ASF care au ca si continut lucruri discutate in particular (vezi investitiile fondurilor de pensii Private de exemplu). Dl Gusta este un agarici si un pervertit. ‘Cariera’ lui este plina de erori si nu vreau sa spun mai mult ca il cunoastem toti. Securistul Burduja vrea si el mai mult decat parlamentar. Ii miroase a sinecura la ASF si s-a trezit specialist cu opinii dar si initiator de legi. Ii pasa lui de impozit cum sunt eu Stefan cel Mare. Este un joc de imagine ca sa se scrie despre el ca sa iasa ca paduchele in frunte cum a facut toata viata lui. Familiile Dragoi si Burduja senioare sunt prietene. Burduja este penibilul care dupa audierea Consiliului ASF a iesit si s-a antepronuntat ca totul este f bine iar dl Marcu este un erou in falimentul City Invest. Acesta este nivelul dlui Burduja, nu are indoieli, nu are profunzimi, este de un voluntariat induiosator, probabil la ordin sau pe baza de prietenii. Dl deputat Tuta, un alt geniu al pietei de capital si el unul care a decis intr-o audiere de o ora pe tema complexa a falimentului City Invest ca dnii Marcu si Rosu si Valentin Ionescu sunt niste genii eroice fara sa citeasca si sa aprofundeze ceva ca de este deputat si cuvantul lui este litera de lege. Marcu cel viteaz si foarte competent de la ASF a avut un consiglier de taina specialist ca si el. Il cheama Tuta Catalin. Va las pe voi sa va minunati si sa trageti concluzii. Hai noroc si sanatate!

    1. Concluzia mea este ca ai fost dat afara de la ASF.

      tu esti Vali? sluga cu un singur neuron ? ti-e cam frica tupeu de ASF! nu va mai ajunge sinecurilor ! nu va opriti pana nu falimentati tot nu-i asa? pregateste-te sfertodoctule ca in noiembrie esti clientul dna!

      Haaahaha! Nu am fost dat afara pentru ca inca nu am venit. Cand vin fac curatenie. Truta esti nu? Ca prea ai sarit. Deci am dreptate. Haahaha

    Good article and absolutely correct. Well done.

    Dle Madadi ce părere aveți despre Sif1, 4,5 care așteaptă cu mâna întinsă an de an dividende de la diverse societăți dar ele nu dau Mai mult Sif 4 cere cu tupeu dividende de la PREH si MECA?

    Apoi, ăștia ne pot păcăli oricând,noi vindem iar la un moment dat,stiut doar de ei să dea dividende!De ce nu au o politică clară de dividend,să zicem 50%?

    În sfarsit,dle Madadi mi-e silă sa-i vad pe ăștia cum an de an parcă bagă mâna în cutia milelor" confiscand " dividendele de la acționarii mici,care nu le-au cerut! Cu banii ăia coafeaza profitul și nu-s puțini! 

    Este uluitor (aproape nu mai speram), ca a "aparut" cineva care sa spuna lucrurilor pe nume si sa-si asume riscurile. Este ceva ce tot asteptam, din pacate, foarte multi. Va felicit domnule Madadi si va urez succes, pentru dumneavoastra personal, il meritati, si pentru noi ceilalti investitori. Multumesc!

    Domnule Madadi, acesta este cel mai bun articol din toate pe care le-ai publicat.

    Sebastian Burduja si Bogdan Dragoi au in comun faptul ca fac parte din Grupul de la Nisa. Este vorba despre persoane care au aparținut fostelor servicii ale securității, care s-au imbogățit în mod dubios prin accesul la informații si trafic de influență și care la un moment dat si-au ascuns averile pe afară și și-au stabilit rezidența la Nisa. Sebastian Burduja si Bogdan Drăgoi se pot intalnii si pune la cale ce vor ei pe malul Mediteranei, departe de ochii lumii si apoi sa se afișeze în poze pe holul Parlamentului ca si când abia s-au cunoscut oficial. Asta este marea noastră problemă, că nu mai scăpăm de reteaua de profitori a fostei securități si nomenclaturi comuniste pentru că au fii care duc reteaua mai departe, ajutați de slugi oportuniste care se cred mari vătafi. 

    1. Foarte tare opinia, la Nisa, Monte Catlo, etc cu alții și alții, Coldea și toată celula lor. Este mare păcat, succes Madadi pune presiune pe Dragoi.

    Ce avem noi aici? Cartelul! Dragoi pt. Sif 1, Cioaca pt. SIF 5 si Gusta pt. Sif 4. Nu stiu cine e doamna aia care pare fugita de acasă.

    1. Cioaca vine de la Sif4 la Sif5 pus de Sif1

      Trifu si Zoescu vin de la Biofarm la Sif5 pusi de Sif1 

      Codrin Matei vine la Sif5 pus de Sif1

      Plus Andreea Cosmănescu numita provizoriu la Sif5 in locul analfabetului Andrici pe care ASF-ul nu la mai autorizat dupa cursurile absolvite, pusa tot de Sif1 

    Excelent articol. Sper sa fie citit de cat mai multa lume!

    Felicitari domnule Madadi 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb