Priorităţile Preşedinţiei Cehe a Consiliului Uniunii Europene

Cornelia Angelescu
Ziarul BURSA #Politică / 14 ianuarie 2009

Petr Dokladal: "<Europa fără bariere> are şi un înţeles politic şi istoric".

Petr Dokladal: "<Europa fără bariere> are şi un înţeles politic şi istoric".

Domnul Petr Dokladal, ambasadorul Republicii Cehe în ţara noas­tră, a marcat începutul mandatului Republicii Cehe la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, prezentând priorităţile pentru următoarele şase luni ale anului 2009, perioadă în care Republica Cehă va deţine această înaltă autoritate, în cadrul conferinţei de presă, organizată ieri la Bucureşti.

Ambasadorul Petr Dokladal ne-a declarat: "Republica Cehă preia preşedinţia UE într-un moment agitat, atât din punct de vedere politic, cât şi economic". Principalele priorităţi, la care a făcut referire domnia sa, sunt cei trei "E" - Economie, Energie şi Europa în lume, motto-ul preşedinţiei cehe fiind "Europa fără bariere".

"De aceea", a continuat domnia sa, "ne vom angaja cu toată energia în realizarea obiectivelor din planul de lucru al preşedinţiei, alocând totodată resurse de flexibilitate şi deschidere în soluţionarea situaţiilor aflate în permanentă evoluţie. Atingerea celor trei "E" nu trebuie să fie afectată de cele trei "C" - crize cu care ne confruntăm acum: criza din Orientul mijlociu, criza financiară şi criza gazelor".

"Cele trei E" acoperă domeniile - Economie, care se referă la reacţia la criza financiară, evitarea excesului de reglementare şi respingerea protecţionismului; reafirmarea competitivităţii UE, aplicarea deplină a libertăţilor pieţei interne, îmbunătăţirea cadrului de reglementare, cercetare şi dezvoltare, inovare, educaţie, comerţ exterior. - Energie - securitatea energetică a UE, piaţa internă de gaze şi electricitare, eficienţa energetică şi surse de energie cu emisii scăzute, protecţia climatului. Nu în ultimul rând, "Europa în lume, de fapt Uniunea Europeană în lume", priveşte relaţiile externe, relaţiile transatlantice, parteneriatul estic - politica de vecinătate europeană, Balcanii de vest - extinderea UE.

Petr Dokladal a subliniat că deviza "Europa fără bariere" are şi un înţeles politic şi istoric. Anul 2009 este anul unor aniversări importante şi, îndeosebi, aniversarea celor 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier şi a 5 ani de la cea mai mare extindere a Uniunii Europene. O Europă fără bariere culturale şi economice interne, fără bariere de valori pentru cetăţenii săi, pentru întreprinderi şi alte entităţi economice, o Europă deschisă către lume, dar nu fără apărare în faţa activităţilor ilegale şi a unor eventuale atacuri. Conceptul Europei fără bariere este şi mai actual în lumina recentelor concluzii ale Summitului G-20 din noiembrie şi ale Consiliului European din decembrie 2008. În cele şase luni viitoare, Republica Cehă va deţine Preşedinţia UE într-o perioadă de tulburări politice şi economice. Mai multe evenimente foarte importante - conflictul prezent din Gaza şi conflictul nerezolvat din Caucaz, problemele legate de furnizarea de gaz din Federaţia Rusă şi actuala criză economică - situaţia de pe pieţele financiare - nu numai că au pus în umbră priorităţile stabilite de Preşedinţia franceză, dar au şi limitat libertatea de iniţiativă a Preşedinţiei cehe, a apreciat Petr Dokladal.

În următoarele şase luni, Preşedinţia Cehă se va concentra, de asemenea, pe viitorul ratificării Tratatului de la Lisabona şi pe alegerile pentru Parlamentul European. În cooperare cu statele membre UE, Preşedinţia Cehă va urmări foaia de parcurs a ratificării Tratatului de la Lisabona şi va căuta alte soluţii la probleme care ar putea avea impact asupra modului de funcţionare a institutuţiilor UE în viitor, ţinând cont de concluziile Consiliului European din decembrie 2008.

În domeniul economiei, Preşedinţia cehă va sprijini punerea în practică a concluziilor Declaraţiei G20 din noiembrie 2008, precum şi a concluziilor deja menţionate ale Consiliului European din decembrie 2008. Va urma, însă, şi o strategie pe termen lung pentru o Europă competitivă. Între principalele obiective se află mai ales: 1) aplicarea planului de redresare a economiei europene, respectând, în măsura posibilităţilor, Pactul de stabilitate şi creştere. Preşedinţia cehă va aloca cel mai mult timp şi cel mai mare efort în primele trei luni ale anului 2009 pregătirii Consiliului European de primăvară. 2) stabilizarea pieţelor financiare şi îmbunătăţirea reglementărilor din sectorul bancar şi din sectorul financiar; 3) stabilitatea sectorului bancar şi a pieţelor financiare din statele membre UE, precum şi sprijinul pentru principiile concurenţei financiare.

Privind energia, o temă importantă a Preşedinţiei va fi constituită de o serie de aspecte legate de energie şi schimbarea climatică. Scopul principal va fi asigurarea unui sector al energiei sigure, competitiv şi durabil în UE. Priorităţile vor avea la bază implementarea Planului de acţiune în domeniul energiei pentru anii 2007-2009.

Pregătirea agendei Preşedinţiei cehe a fost laborioasă şi a început în vara anului 2006. Documentul final, care include calendarul de activităţi al Preşedinţiei Cehe şi care şi-a început derularea, s-a concretizat în Programul de lucru al Preşedinţiei cehe a Consiliului UE 2009. Acesta cuprinde şi agenda pe 18 luni a Preşedinţiilor franceză, cehă şi suedeză, care conţine agenda domeniilor prioritare pentru cele trei Preşedinţii şi acoperă perioada iulie 2008 - decembrie 2009.

Reprezentanţi ai Ambasadei Cehe ne-au relatat că, în România, Preşedinţia Cehă va fi marcată printr-o serie de evenimente: dezbateri cu Jacques Rupnik şi Andrei Pleşu privind "Noua Europă - cum arată, de fapt?", Festivalul One World Romania, "Porţi deschise la Ambasadă", concerte simfonice şi de jazz etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb