Problemele din Grecia şi SUA apreciază francul elveţian

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iunie 2011

Situaţia din Grecia şi SUA ridică francul elveţian (CHF) la un nou nivel record, de 3,44 lei. Anterior, CHF ajunsese la 3,4 lei.

Pe de o parte, investitorii aleg francul elveţian şi fug de dolar, pentru că redresarea economică a SUA se lasă aşteptată, ne-a declarat Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica, adăugând: "Economia SUA ridică incertitudini, motiv pentru care dolarul este evitat momentan". Pe de altă parte, scăderea ratingului pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia îi îndepărtea-ză pe investitori de moneda europeană, atraşi, se pare, tot mai mult de francul elveţian, a completat analistul, care este, însă, optimist: "Acestea sunt efecte temporare. Banca Centrală a Elveţiei va inteveni, pentru că nu-i convine să aibă un franc atât de puternic, care influenţează negativ economia. Dacă nu ar interveni, exporturile Elveţiei ar fi afectate. În plus, în Elveţia vin foarte mulţi turişti. Turiştii vor fugi de un franc prea puternic, pentru că viaţa este scumpă acolo".

Dragoş Cabat, Efin.ro: Francul o să se aprecieze şi mai tare

În opinia analistului Dragoş Cabat, francul elveţian o să se aprecieze şi mai mult, după ce Grecia va fi nevoită să-şi restructureze datoria publică. Deşi dolarul pierde teren în prezent, în perioada următoare va urca din nou, consideră reprezentantul Efin.ro: "Deocamdată, investitorii se refugiază în franci elveţieni. Pentru că nu sunt atât de mulţi franci, aceştia o să se orienteze şi spre dolari, în perioada următoare".

Dobânzile la creditele în CHF, tot mai greu de suportat

Pentru debitorii cu împrumuturi în CHF, vestea întăririi francului vine necruţătoare: au de plătit rate din ce în ce mai mari.

Francul elveţian nu a mai atins nivelul de 3,4 lei din ianuarie, când a început să scadă treptat, până la 3,12, în aprilie. Din acel moment, a început să urce din nou, în prezent ajungând la 3,44 lei.

De exemplu, pentru o rată de 600 CHF, creditaţii plăteau 1300 de lei la începutul lui 2008. Aceeaşi rată era de aproximativ 1900 de lei în aprilie, iar în prezent a ajuns la 2066 de lei, cu 39 de lei mai mult la 1 iunie.

Diferenţele mari dintre dobânzile creditelor în CHF, euro şi lei, scăderea veniturilor şi garanţiile insuficiente fac ca refinanţarea să nu fie o soluţie bună pentru cei cu împrumuturi în franci.

O soluţie pentru cei care nu mai ţin pasul cu plata ratelor ar fi restructurarea creditelor, anunţă bancherii.

Chiar şi cei care au mai trecut o dată prin această procedură sunt ajutaţi, dacă dovedesc că le-au scăzut veniturile.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb