Lupta împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist din ţara noastră a început să capete proporţii, după ce mai multe organizaţii non-guvernamentale, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au solicitat în instanţă anularea acordurilor dintre compania Chevron şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANMR).
Recent, Guvernul României a fost chemat în instanţă de reprezentanţii Comunei Liman (din judeţul Constanţa) laolaltă cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi compania americană Chevron. Mărul discordiei îl reprezintă acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare în perimetrul EX-18 Vama Veche (Limanu) dintre Chevron şi Guvernul ţării, reprezentat de ANRM. Actul în cauză a fost semnat anul trecut.
Procesul, care a ajuns pe rolul unei instanţe din Bucureşti, vizează anularea actului de concesiune încheiat între cele două părţi, are termen de pronunţare a sentinţei în luna ianuarie a anului viitor, potrivit datelor furnizate de Tribunalul din Bucureşti.
Solicitarea care vizează anularea acordului dintre compania americană Chevron şi ANRM a fost făcută de către primarul localităţii constănţene Iustin Urdea, acesta fiind cel care a demarat procedurile din instanţă.
Conform declaraţiilor edilului din comuna Limanu, populaţia nu a fost consultată de autorităţile centrale atunci când a fost luată decizia încheierii acordului între stat şi compania Chevron cu privire la prospectarea şi explorarea gazelor de şist.
Primăria Limanu a organizat, recent, un referendum pe tema gazelor de şist, majoritatea populaţiei participate votând împotriva de demarării procedurilor de explorare în regiune.
În baza acestui rezultat, primarul din comuna constănţeană vrea să folosească rezultatele referendumului drept probă în instanţă, sperând ca sentinţa procurorilor să fie una favorabilă locuitorilor din zonă.
Licenţa de explorare pentru perimetrul EX-18 Vama Veche a fost acordată anul trecut, în baza HG nr. 188/2012, în timpul mandatului ministrului Mediului Laszlo Borbely.
Compania americană Chevron a mai primit dreptul de a explora gazele de şist pe încă trei perimetre, toate aflându-se in judeţul Constanta, dar şi în regiunea Bârladului, potrivit unor hotărâri ale Guvernului din anii trecuţi.
Pe lângă procesul intentat de oficialii comunei constănţene, compania Chevron a mai fost chemată în instanţă de alte patru ONG-uri care le-au solicitat magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti anularea acordurilor în baza cărora firma americană a primit dreptul de explorare a gazelor de şist în perimetrul Bârlad şi Constanţa.
Asociaţiile care au acţionat în instanţă Guvernul, compania Chevron şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale sunt "Salvaţi Bucureştiul", "Euro-Agora", "România Dreaptă", "Greenpeace România" şi "Pro Vulcan".
Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul ne-a declarat, recent, că procesul în cauză "a pornit prost" din cauza faptului că la momentul depunerii contestaţiei nu a fost formulată una din cele mai importante contestaţii - licenţele de explorare pentru Chevron au fost acordate în baza legii petrolului şi a gazelor naturale. Potrivit declaraţiei lui Nicuşor Dan, gazele de şist nu fac obiectul acestei legi, motiv pentru care licenţele primite de Chevron nu sunt valabile.
Domnia sa a adăugat: "La momentul deschiderii procesului, nu eram familiarizaţi cu legislaţia europeană în materie de gaze de şist, ca atare, contestaţia depusă nu include şi această justificare pentru care acordurile cu Chevon nu sunt valabile. Din păcate, procesul a început prost".
Cu toate acestea, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul ne-a spus că intenţionează să deschidă un alt proces împotriva companiei americane Chevron şi ANRM, care să fixeze, încă de la început, motivele corecte pentru care acordurile de explorare să fie anulate.
Între timp, însă, Chevron merge înainte cu obţinerea autorizaţiilor necesare demarării lucrărilor de explorare pentru gaze de şist pe concesiunile deţinute.
Astfel, Chevron vrea să demareze lucrări de prospecţiuni seismice 2D pe perimetrul Adamclisi din judeţul Constanţa, având nevoie, înainte, însă de acordul Agenţiei de Mediu Constanţa întrucât proiectul este planificat să se desfăşoare pe o serie de arii naturale protejate, potrivit unei hotărârii ale autorităţii cu pricina.
1. ONGISTII SA MEARGA LA MUNCA
(mesaj trimis de ilie în data de 25.11.2013, 08:46)
Exploatrea resurselor de hidrocarburi
oriunde in lume implica riscuri de poluare indifferent de metoda de exploatare.
Mi se pare straniu ca in unele din
zonele cele mai sarace din Romania
protestele sunt cele mai vehemente. Cei de la Limanu pot renunta la masini si sa se intoarca la magarus si sa se incalzeasca cu tizic. Solutii
similar si pentru judetul Vaslui
1.1. ONG-uri, va multumim ca existati (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Lumi în data de 25.11.2013, 13:32)
Domnule Ilie, nu-i nevoie sa renuntam la masini atata timp cat le putem alimenta si cu altceva decat cu benzina si nu-i nevoie sa renuntam nici la caldura. De ce sa cautam sa vlaguim pamantul asta de tot si sa-l intoxicam cu tot felul de substante care in final vor otravi cea mai de pret resursa a noastra, APA, in loc sa-i facem pe marii bogatasi ai petrolului sa accepte ca era lor s-a incheiat, GATA, energia regenerabila este viitorul, nu combustibilul fosil, FINIT.
1.2. Cauta manualul de geografie a romaniei (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de gabriel în data de 25.11.2013, 14:09)
Acolo vei gasi comuna limanu situata langa Vama Veche.Oamenii de acolo traiesc bine mersi din turism iar cei care se duc la mare nu vor poluare.Daca tu ai o mocirla in care te scalzi lasa-i pe cei care vor litoral romanesc sa isi spuna doleantele. Poluare sa ai tu cand te vei muta in canada sau america.Eu vreau apa si aer curate.
1.3. Limanu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Rossi în data de 25.11.2013, 15:11)
Se intorc ei la epoca de piatra la fel ca toti cei care gandesc ca tine ... prin inceperea exploatarii a gazelor de sist in zona respectiva vor fi afectate statiunile Vama Veche si 2 Mai ... te duce capul sa intelegi acest lucru ?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de nina în data de 25.11.2013, 20:10)
si pentru cei de la Baile Felix ce recomanzi?Dar americanilor care au sonde pe proprietatile lor si s-au imbolnavit,dar celor din Costa Rica ce au mine de aur si cupru si sunt mai saraci si mai bolnavi?EI BINE UNII NU VOR SA FIE MAI SARACI MAI BOLNAVI doar pentru ca o companie sa aiba un profit cat mai mare.AI INTELES?