Procurorul care a instrumentat dosarul penal în care este implicat Dan Hosu, soţul Giorgianei Hosu - şefa DIICOT, pleacă din Direcţia Naţională Anticorupţie. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, astăzi, încetarea activităţii la DNA a procurorului Marian Gherman, începând cu data de 14.09.2020 şi revenirea acestuia la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (unitate de parchet de unde provine), începând cu aceeaşi dată. Marian Gherman este procurorul de caz în dosarul Carpatica în care este judecat poliţistul Dan Hosu.
Potrivit unor surse judiciare citate de site-ul g4media.ro, Marian Gherman a fost nemulţumit de discuţiile din interiorul DNA privind concluziile pe care procurorul de şedinţă urma să le pună la ultimul termen al procesului. Potrivit aceloraşi surse, au existat opinii în cadrul DNA inclusiv în favoarea ideii ca procurorii să ceară achitarea inculpaţilor din dosar, în condiţiile în care probele obţinute de SRI pe mandat de siguranţă naţională au fost anulate de instanţă ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale a României, care a declarat neconstituţional protocolul de colaborare încheiat între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii.
La termenul din 3 septembrie, procurorul de şedinţă a pus concluzii de achitare doar pentru unul dintre inculpaţi, Ion Sorin Tatu, şi a cerut condamnarea celorlaţi inculpaţi printre care soţul şefei DIICOT, poliţistul Dan Hosu. Este însă greu de crezut că, odată anulate interceptările din dosar, cauza respectivă mai este viabilă din punct de vedere al procedurii penale şi că se va solda cu condamnări în primă instanţă.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, în perioada martie 2015 - martie 2016, Dan Hosu şi alte persoane ar fi primit "foloase necuvenite constând în indemnizaţii lunare de la Carpatica Asig", "în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF". Firmele acestora ar fi încheiat cu Carpatica "contracte păguboase" de până la "480.000 euro fără TVA" ca să mascheze primirea banilor pentru traficul de influenţă.
Procurorii mai susţin că, în 3 august 2016, Dan Hosu l-ar fi instigat pe fostul lui coleg, Cătălin Marian Cataramă, să intre în baza de date de la Evidenţa Populaţiei "şi să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate".
Potrivit DNA, Dan Hosu urmărea să încheie înţelegeri cu urmaşii persoanelor decedate şi să îi ajute să obţină despăgubiri în baza poliţelor de asigurare pe viaţă contra unui comision. Pentru ajutorul oferit, Dan Hosu i-ar fi plătit fostului său coleg "un sejur într-o staţiune de pe litoralul românesc".
1. Uite
(mesaj trimis de sabin în data de 08.09.2020, 17:54)
de asta nu avem nici justitie, nici minister de interne in care sa ai ceva incredere...Deci are dreptate acel patron de televiziune ca numai prostii nu sunt mafioti in tara asta!