Procurorul DIICOT Marian Drilea şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general, a declarat pentru Hotnews ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Aceasta este a doua candidatură pentru conducerea Parchetului General, după cea lui Augustin Lazăr, mâine fiind ultima zi pentru depunerea candidaturilor, scrie News.ro.
Ministrul Justiţiei a declarat că al doilea candidat la şefia Parchetului General este procurorul DIICOT Marian Drilea.
Procurorul Marian Drilea de la DIICOT Braşov a ajuns în atenţia presei în 2012, după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu, în dosarul "Motorina". Stenogramele din acest dosar au fost date pe surse publicităţii, scrie Hotnews.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat, în 14 martie, procedura de selecţie pentru noul procuror general, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Lazăr în acest post expiră la sfârşitul lunii aprilie. Candidaturile pot fi depuse până în 28 martie, ora 17.30, procedura de selecţie urmând să se încheie în 5 aprilie.
Lista persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviului se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, în 29 martie.
Candidaţii participanţi la selecţie vor susţine, în perioada 3-4 aprilie, un interviu cu ministrul Justiţiei.
Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, în 5 aprilie.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a anunţat, în 18 martie, că îşi va depune candidatura în cadrul procedurii declanşate de ministrul Justiţiei pentru selectarea viitorului procuror general, conform News.ro.
"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoştinţa publicului faptul că îşi va depune candidatura în cadrul procedurii declanşate de ministrul justiţiei pentru selectarea procurorului în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, funcţie vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019", a transmis atunci Parchetul General, printr-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că obţinerea unui nou mandat "ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor iniţiate, a procesului de modernizare şi consolidare instituţională a Ministerului Public în scopul continuării obţinerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiţionate şi de calitate a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului".
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că viitorul procuror general trebuie să fie cineva cu abilităţi manageriale, "care cunoaşte sistemul cu bunele şi cu mai puţin bunele lui, care are capacitatea de a-l reforma acolo unde este nevoie". Mai presus de acestea, însă, a spus Toader, trebuie să aibă "multă bună credinţă" şi ataşament faţă de oameni, informează News.ro.