PROCURORUL-ŞEF AL DNA: "Se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor"

Anticorupţie / 17 mai 2015

"Se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor"

Actualizare 13:31 Kovesi: "Nu cred că există ofiţeri acoperiţi în DNA"

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Kovesi, a spus că nu crede în posibilitatea ca în cadrul instituţiei pe care o conduce să existe ofiţeri acoperiţi, spunând că afirmă acest lucru pentru că se bazează pe "calitatea morală a colegilor cu care lucrează", potrivit surselor din presă.

"Nu cred că există acoperiţi în DNA. Mă bazez pe calitatea morală a colegilor cu care lucrez, în primul rând pe acest lucru mă bazez şi îmi cunosc colegii foarte bine, le cunosc atitudinea profesională şi morală şi nu cred că SRI are nevoie de acoperiţi în DNA", a declarat Kovesi la ProTV.

Declaraţia procurorului şef al DNA a fost făcută în contextul în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut CSAT să facă verificări cu privire la calitatea magistraţilor, respectiv dacă sunt ofiţeri acoperiţi, potrivit Mediafax.

Laura Kovesi a spus că este de acord să fie făcute verificări pentru a se stabili dacă în cadrul structurii din Ministerul Public pe care o coordonează există lucrători în structurile de securitate.

"Nu am nicio problemă dacă se verifică acum, foarte bine, să se verifice. Eu nu cred că sunt ofiţeri acoperiţi în DNA, dar să se facă verificări", a spus Laura Kovesi.

-------------

Actualizare 12:54 Şefa DNA: "Părţi din dosarele Microsoft şi EADS s-ar putea finaliza în acest an"

Unele părţi din dosarele Microsoft şi EADS, care vizează anumite fapte sau anumite persoane, ar putea să se finalizeze în acest an cu trimiteri în judecată, a declarat, azi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, la ProTV.

"Este posibil ca în aceste dosare o parte a anchetei să se finalizeze, după care dosarul să fie disjuns, la fel cum s-a întâmplat şi până în prezent. Sunt persoane faţă de care urmărirea penală s-a finalizat şi dosarul a fost trimis la instanţă, iar restul cazului a fost disjuns. Dacă faţă de anumite persoane sau anumite fapte procurorul finalizează ancheta, cu siguranţă va trimite la instanţă", a spus Kovesi.

Ea a explicat că ambele dosare sunt foarte complexe, vizând un număr mare de persoane şi fapte comise într-o perioadă lungă de timp, din acest motiv anchetele fiind de durată.

"Atât în dosarul EADS, cât şi în dosarul Microsoft, nu vorbim de un singur act material, vorbim de suspiciunea comiterii unor acte infracţionale pe perioade foarte lungi de timp, şapte ani, opt ani de zile, şi trebuie verificat fiecare segment. Verificăm multe contracte care au fost încheiate în perioade de timp diferite, prelungirea acestor contracte, acte adiţionale ale acestor contracte. Nu este vorba despre dosare pe care să le poţi finaliza în trei luni, activitatea infracţională este extrem de amplă, implică foarte multe persoane, implică foarte multe responsabilităţi, implică foarte multe documente care trebuie studiate şi probe care sunt de administrat. Sunt sute de persoane audiate până în prezent. Faptul că noi nu facem publică fiecare etapă nu înseamnă că nu se lucrează în aceste dosare", a precizat şefa DNA.

Ea a adăugat că în cazul Microsoft au loc audieri aproape în fiecare săptămână, urmând să fie întocmite rechizitoriile pentru unele dintre persoanele implicate, nefiind exclus să apară şi nume noi în dosar.

"În dosarul Microsoft se lucrează în continuare, se administrează probe, avem audieri aproape săptămânal în acest dosar, avem comisii rogatorii în curs, deci este un dosar în care se lucrează. Parţial, pentru anumite persoane, dosarul a fost finalizat, s-a trimis la instanţa de judecată. Sper ca în curând să finalizăm cel puţin o parte din acest dosar, atunci când probele pe care le administrăm vor fi finalizate. Procurorul de caz are obligaţia să verifice toate informaţiile care apar, legate de fapte de corupţie sau fapte conexe infracţiunilor de corupţie în acest dosar. Dacă în urma investigaţiilor vor apărea nume noi, vă asigur că o să aflaţi", a declarat Kovesi.

În ceea ce priveşte dosarul EADS, procurorii efectuează în continuare audieri şi verificări de documente.

"În dosarul EADS se lucrează, se lucrează ritmic, avem audieri, avem cereri de asistenţă judiciară internaţională, sunt foarte multe comisii rogatorii care sunt dispuse în dosar, sunt foarte multe audieri care se fac şi s-au făcut până în prezent, se verifică documente", a precizat Laura Codruţa Kovesi.

-------------

Actualizare 12:34 Kovesi: "Critica faţă de DNA îmi arată că suntem pe drumul cel bun"

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat, azi la ProTV, că criticile pe care anumite persoane le aduc instituţiei pe care o conduce demonstrează că lupta anticorupţie are rezultate.

"Văd că toată lumea critică DNA. Acest lucru îmi arată că suntem pe drumul cel bun. Cu cât suntem criticaţi mai mult de anumite persoane, cu atât sunt convinsă că suntem pe drumul cel bun", a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

Aceasta îşi doreşte ca după încheierea mandatului său să trăiască într-o ţară mai cinstită şi mai curată.

"Să trăim într-o ţară în care să nu fim obligaţi să dăm mită pentru a avea acces la ceea ce prin lege putem avea acces. Vreau să trăiesc într-o ţară mai cinstită, mai curată, acesta este lucrul pe are eu mi-l doresc. Şi poate într-o ţară mai liniştită, în care fiecare să-şi facă treaba. Cred că acesta este lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult", a spus Kovesi.

--------------

Actualizare 10:58

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Kovesi, susţine că anchetele din ultima perioadă de timp au produs "o oarecare panică în rândul clasei politice", fapt ce a dus la încercarea de a limita atribuţiile procurorilor, făcând referire la proiectele de modificare a Codului penal, potrivit surselor din presă.

"Nu cred că în România s-a inventat măsura arestării preventive în 2015, nici cătuşele nu au fost inventate acum. Cred că anchetele din ultima perioadă de timp au produs o oarecare panică în rândul clasei politice şi cred că acesta este motivul pentru care se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor", a spus Laura Kovesi la ProTV.

Procurorul şef al DNA a precizat că îi este "dificil" să spună că politicienii sprijină lupta anticorupţie.

"Este foarte dificil de spus în condiţiile în care la fiecare două săptămâni ne trezim cu proiecte de modificare a Codului penal sau Codului de procedură penală prin care se încearcă limitarea atribuţiilor sau limitarea posibilităţilor de investigare. Mi-ar fi foarte dificil să spun că actuala clasă politică sprijină lupta anticorupţie", a mai spus Kovesi.

Şefa DNA a arătat că sunt politicieni care într-adevăr sprijină lupta anticorupţie, dar există o mare parte a acestora care încearcă de fiecare dată să modifice legi, în aşa fel încât să o îngreuneze sau să o împiedice.

"Dacă ne referim la votul din Parlament pe cererile de ridicare a imunităţilor, am putea spune că nu întotdeauna avem sprijin din partea clasei politice. Un cetăţean care comite o faptă de corupţie poate fi arestat oricând de către judecător, în timp ce un parlamentar, pentru simplu fapt că face parte din Parlamentul României, deşi comite aceeaşi faptă sau o faptă mai gravă, nu poate fi arestat pentru că uneori votul în Parlament blochează exercitarea acestei posibilităţi", a subliniat procurorul şef.

Kovesi a mai spus că a văzut câteva propuneri de modificări extrem de ciudate.

"Există o propunere potrivit căreia o persoană care suferă de o boală incurabilă poate să nu execute pedeapsa pe care o primeşte. Nu defineşte Codul penal ce înseamnă boala incurabilă, poate doar dacă ne ducem la dicţionarul explicativ sau poate dacă apelăm la medici să aflăm ce înseamnă boală incurabilă. Dacă luăm termenul general, aşa cum ar trebui să facem, este o boală care nu se vindecă. Dacă ai o alergie, spre exemplu, nu te mai duci la puşcărie indiferent cât furi pentru că ai o boală care nu se vindecă. Este una dintre modificările care se încearcă a fi introduse în acest proiect de lege", a explicat Kovesi.

Şefa DNA a mai menţionat că un Cod trebuie să stabilească nişte criterii generale, largi, iar ceea ce este cel mai important este că măsura arestării preventive se dispune întotdeauna de judecător. Ea a adăugat că o astfel de cenzură nu trebuie să existe din partea politicienilor, ci din partea judecătorilor.

Plenul Senatului a adoptat, în 11 mai, amendamentul la Codul Penal şi cel de Procedură penală iniţiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel şi Ovidiu Donţu, prin care "măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice", înlocuind sintagma de "suspiciuni rezonabile" din actuala lege.

Proiectul de lege va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

--------------

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat că nu a discutat niciodată, nici cu fostul Şef al Statului, nici cu actualul Preşedinte şi nici cu premierul despre dosare aflat în curs de instrumentare la instituţia pe care o conduce, potrivit surselor din presă.

"Pot să vă spun doar că după încheierea mandatului domnului Preşedinte Băsescu nu am discutat cu acesta. Nu am discutat despre dosarele penale nici cu fostul Preşedinte, nici cu actualul Preşedinte. Nu discut cu actualul Preşedinte despre dosare nici la modul general. Am avut o discuţie înainte de începerea prezentării raportului de activitate (pentru anul 2014, n.r.), cu privire la datele statistice, cu privire la rezultate obţinute de DNA. Nu am avut discuţii punctuale pe anumite dosare, ci au fost discuţii de principiu care vizează instituţia, a nevoii de resurse umane, nevoia de a modifica anumite legi, chestiuni pe care le discutăm cu ministrul de Justiţie şi cu ministrul de interne, care cred că sunt importante între conducătorii a două instituţii importante în stat", a spus Kovesi la ProTV.

Procurorul şef al DNA a punctat că nu discutat niciodată despre dosare penale cu premierul Victor Ponta.

"Singurele discuţii pe care le-am avut cu premierul au fost doar cele privind invitaţia care i-a fost adresată dumnealui, de a participa la raportul anual de activitate. În cursul anului trecut am avut o discuţie despre suplimentarea schemei de personal", a adăugat Kovesi.

Şefa Anticorupţie a precizat că nu a resimţit presiuni directe din partea vreunui politician, deoarece nu vorbeşte şi nu se întâlneşte cu aceştia decât într-un cadru instituţional.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Este un reportaj despre coruptia din Romania si

    spuneti-ne va rog daca reflecta realitatea. Va multumesc, Un alt Imbecil pe nume Virgil Bestea 

    1. Ce arzi Virgile, de ne invitI sa vizionam ARD? 

      daca vrei sa vezi noul promo al domnului presedinte uitat-te pe net la EuropaMagazin ARD emisiunea de azi cu Co Ruptii :-) Sau vorbeste cu Maestrul sa publice scrisoarea care i-am trimis-o la doamna reportera. Acum inteleg de ce Christian Bale a refuzat sa mai joace in Batman. Stia ca rolul o sa fie atribuit fara concurs prietenului Werner. Te pup si nu uita sa crezi in Mos Craciun.

    DNA-ul ar trebui sa manifeste mai multa atentie si in cazul spalarii de bani HSBC Gheorghe Iaciu, sa intre mai adanc in problemele retrocedarilor frauduloase de la ANRP(vezi IACIU ANDRICI), in chestiunile dubioase de la Primaria Afumati(din nou IACIU). Chiar daca sunt multe dosare si probabil exista o prioritizare totusi trebuie tratate toate in mod egal!

    penibila asta inca nu ne-a spus de ce nu a fost asa cocos pana in decembrie .....alooooo......tanti....... .coruptia a ajuns la nivelul asta pentru ca procurorii (mai mult ca sigur din dispozitia capilor) au musamalizat / blocat / ascuns / nu si-au indeplinit sarcinile toate dosarele de coruptie din ultimii multi.....pana sa arestezi preventiv pe unul pentru o fapta de coruptie de acum 7-10 ani, trebuie arestat imediat pe procurorul/procurorii care au blocat dosarul respectiv......cand vorbesti de probe existente de ani de zile, primii vinovati sunt procurorii.......abia atunci starpirea coruptiei va intra pe un fagas normal.....interviurile baschetbalistei cu impresie de justitiara sunt doar pentru creierele spalate care populeaza netul.....hai sictir!

    1. Da unde ai mai vazut tu sa se aresteze procurorii intre ei ? Poate doar daca parlmentarii si-ar pune singuri catusele unii la altii stiind ce fapte au facut doar sint cu totii in aceeasi barca de HOTI !!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb