Prodi: Bugetul actual al Italiei este cel mai mic din ultimii zece ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 mai 2006

Finanţele publice ale Italiei se situează la cel mai scăzut nivel de după 1996, an în care această ţară a majorat taxele şi a redus cheltuielile în vederea adoptării monedei unice (euro), a declarat noul premier italian, Romano Prodi. Domnia sa a afirmat în faţa Parlamentului, la momentul primirii votului de încredere: "Sectorul finanţelor publice se înrăutăţeşte. Situaţia pare mai critică decît în 1996, cînd făceam eforturi să adoptăm moneda unică". Prodi a mai fost prim-ministru în 1996, cînd a calificat Italia pentru intrarea în zona euro. Guvernul său a căzut în 1998, cînd aliaţii comunişti au părăsit coaliţia.

Vincenzo Visco, ministrul adjunct al economiei, a declarat, la rîndul său, că situaţia economică a Italiei este "un dezastru", adăugînd că deficitul din anul în curs ar putea depăşi 4,5% din Produsul Intern Brut (PIB). "Situaţia economică este foarte gravă, iar starea în care se află finanţele publice e un dezastru", a spus Vincenzo Visco.

Italia a fost îndemnată de Comisia Europeană să-şi reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB pînă la sfîrşitul anului 2007, astfel încît să se conformeze regulilor care guvernează zona euro (Pactul de Stabilitate şi Creştere).

În 2006, deficitul bugetar al Italiei va depăşi limitele prevăzute de UE pentru al patrulea an consecutiv, potrivit prognozelor autorităţilor de la Bruxelles. Acestea aşteaptă un deficit bugetar de 4,1% din PIB pentru 2006, respectiv de 4,5% pentru 2007.

Pe de altă parte, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a estimat, în această săptămînă, că Italia va avea un deficit bugetar de 4,2% din PIB în 2006, care va creşte la 4,6% în 2007, dacă nu vor fi luate măsurile necesare. OCDE a mai anticipat că economia Italiei ar putea creşte cu 1,25% atît în acest an, cît şi anul viitor. OCDE arată, însă, că economia Italiei va avea o creştere inferioară celei din zona euro, pentru care preconizează o expansiune de 2,2% în 2006, res-pectiv de 2,1% în 2007.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb