Finanţele publice ale Italiei se situează la cel mai scăzut nivel de după 1996, an în care această ţară a majorat taxele şi a redus cheltuielile în vederea adoptării monedei unice (euro), a declarat noul premier italian, Romano Prodi. Domnia sa a afirmat în faţa Parlamentului, la momentul primirii votului de încredere: "Sectorul finanţelor publice se înrăutăţeşte. Situaţia pare mai critică decît în 1996, cînd făceam eforturi să adoptăm moneda unică". Prodi a mai fost prim-ministru în 1996, cînd a calificat Italia pentru intrarea în zona euro. Guvernul său a căzut în 1998, cînd aliaţii comunişti au părăsit coaliţia.
Vincenzo Visco, ministrul adjunct al economiei, a declarat, la rîndul său, că situaţia economică a Italiei este "un dezastru", adăugînd că deficitul din anul în curs ar putea depăşi 4,5% din Produsul Intern Brut (PIB). "Situaţia economică este foarte gravă, iar starea în care se află finanţele publice e un dezastru", a spus Vincenzo Visco.
Italia a fost îndemnată de Comisia Europeană să-şi reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB pînă la sfîrşitul anului 2007, astfel încît să se conformeze regulilor care guvernează zona euro (Pactul de Stabilitate şi Creştere).
În 2006, deficitul bugetar al Italiei va depăşi limitele prevăzute de UE pentru al patrulea an consecutiv, potrivit prognozelor autorităţilor de la Bruxelles. Acestea aşteaptă un deficit bugetar de 4,1% din PIB pentru 2006, respectiv de 4,5% pentru 2007.
Pe de altă parte, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a estimat, în această săptămînă, că Italia va avea un deficit bugetar de 4,2% din PIB în 2006, care va creşte la 4,6% în 2007, dacă nu vor fi luate măsurile necesare. OCDE a mai anticipat că economia Italiei ar putea creşte cu 1,25% atît în acest an, cît şi anul viitor. OCDE arată, însă, că economia Italiei va avea o creştere inferioară celei din zona euro, pentru care preconizează o expansiune de 2,2% în 2006, res-pectiv de 2,1% în 2007.