Producătorii de aur canadieni nu mai sunt interesaţi de Bursa din Toronto pentru listare

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 august 2020

Producătorii de aur canadieni nu mai sunt interesaţi de Bursa din Toronto pentru listare

Pieţele avute în vedere: Londra şi New York

Warren Buffett pariază pe aur şi îşi reduce deţinerile la giganţii bancari americani

Producătorii de aur din Canada care vor să atragă finanţări urmăresc listări secundare la Londra şi New York, într-un moment bun pentru piaţa aurului, în care societăţile de profil îşi majorează lichidităţile, cresc dividendele şi promit o disciplină a costurilor cu scopul să devină atractive şi pentru alţi investitori decât cei tradiţionali în resurse minerale.

În prezent, în contextul pandemiei de Covid-19, investitorii sunt interesaţi de plasamente în aur, considerate active sigure, ceea ce a făcut ca preţul metalului galben să urce cu 32% în acest an.

Potrivit Reuters, listarea la New York sau Londra a companiilor miniere din Canada deschide calea acestora către includerea în mai multe ETF-uri (exchange-traded funds, unităţi de fond de investiţii tranzacţionabile), care garantează lichidităţi substanţiale şi lărgesc baza de investitori.

"În Londra, în spaţiul minier, există o mulţime de bani, iar producătorii de aur vor să îi absoarbă", declară Henry Steel, manager de portofoliu la Odey Asset Management din Londra, care are în administrare active de 4,9 miliarde de dolari.

Listările companiilor miniere din Londra au încetinit în ultimii ani, potrivit Reuters. TMX Group din Canada arată că aproape jumătate dintre companiile miniere listate în lume sunt tranzacţionate la Bursa de Valori din Toronto (Toronto Stock Exchange - TSX) şi TSX Venture Exchange.

Menţionăm că TMX Group este proprietarul Toronto Stock Exchange şi TSX Venture Exchange.

Însă, numărul ofertelor publice iniţiale (IPO) şi al noilor emisiuni de titluri lansate de companiile miniere în Toronto a scăzut din 2018, ceea ce arată că piaţa canadiană şi-a pierdut din atractivitate.

În iulie, Yamana Gold Inc. din Canada informa că a solicitat aprobarea pentru listarea secundară la London Stock Exchange (LSE), considerând că pe piaţa britanică lipsesc producătorii de aur de amploare, care extrag anual un milion de uncii sau mai mult. Peter Marrone, preşedintele executiv al Yamana Gold, a declarat citat de Reuters: "Oferta noastră se potriveşte mănuşă căutărilor investitorilor".

Şi Endeavour Mining Corp. din Canada a anunţat că va decide până la finele anului curent dacă va lansa o listare secundară la Londra sau New York, după finalizarea achiziţiei rivalului Semafo Inc.

Directorul executiv al Endeavour Mining, Sebastien de Montessus, a spus, potrivit Reuters: "Managementul companiei noastre se află la Londra, iar o listare secundară pe piaţa britanică ar fi o aterizare naturală pentru noi".

Endeavour are mine în Mali şi Burkina Faso, iar un bancher din Johannesburg spune că investitorii din Londra au un apetit la risc mai crescut şi sunt mai familiarizaţi cu complexitatea jurisdicţiilor miniere africane decât cei din Toronto sau New York. Bancherul, vorbind sub condiţia anonimatului, a precizat: "Acesta este un aspect foarte important, care cred că favorizează Londra".

Reuters aminteşte că AEX Gold Inc., firmă canadiană de explorare a aurului, este listată din 31 iulie la AIM, divizia LSE destinată companiilor mici.

"Cu siguranţă este loc pentru mai multe listări", susţine Paul Jourdan, directorul executiv al Amati Global Investors din Edinburgh, care deţine 6,9% din AEX Gold. În opinia sa, pe piaţa din Londra există apetit din partea investitorilor.

Conform datelor LSE, preluate de Reuters, IPO-urile companiilor miniere au încetinit pe piaţa din Londra. Dacă iniţial au crescut de la 92 în intervalul 2000-2004, la 156 în 2005-2009, au scăzut la 77 în 2010-2014, respectiv la 34 în perioada 2015-2019.

Pe pieţele din Toronto, conform datelor TMX Group, au fost 47 de listări şi emisiuni de titluri ale societăţilor miniere în 2018, 35 în 2019 şi 15 în primul semestru din 2020. Dintre acestea, numai 3 au avut loc la TSX în 2018, 7 în 2019 şi 2 în primele şase luni ale anului curent, restul fiind lansate pe TSX Venture Exchange.

Warren Buffett a cumpărat 20,9 milioane de acţiuni Barrick Gold

Conglomeratul Berkshire Hathaway Inc., deţinut de miliardarul american Warren Buffett, a achiziţionat 20,9 milioane de titluri noi ale gigantului canadian Barrick Gold Corp., una dintre cele mai mari companii miniere din lume, anunţă Reuters.

Documentele depuse de Berkshire Hathaway la autoritatea pieţei de capital din SUA, privind deţinerile sale la 30 iunie 2020, arată că odată cu această achiziţie, conglomeratul şi-a redus participaţiile la marile bănci americane, printre care JPMorgan Chase & Co. şi Wells Fargo & Co. Totodată, Berkshire Hathaway a ieşit din acţionariatul Goldman Sachs Group Inc.

Investiţia în Barrick Gold vine în contextul în care preţul aurului a crescut cu peste 20% anul acesta şi este aşteptat să îşi păstreze traiectoria ascendentă.

Barrick Gold şi Japan Gold îşi extind activităţile de explorare din regiunea Kitami

Compania canadiană Barrick Gold Corp. şi partenerul său nipon Japan Gold Corp. îşi continuă operaţiunile de explorare în regiunea Kitami din ţara asiatică, potrivit mining.com.

Regiunea Kitami este una dintre cele mai mari provincii cu zăcăminte de aur epitermale, deţinând 40 de mine istorice şi prospecţiuni. În această zonă se află mina Konomai, a treia din Japonia în funcţie de operaţiunile cu aur, având o producţie istorică de 2,35 milioane de uncii.

În cadrul proiectului comun Barrick Alliance, Barrick s-a angajat să finanţeze o fază iniţială de doi ani care presupune evaluarea a 28 din 30 de proiecte ale Japan Gold în ţara asiatică. Totodată, Barrick va finanţa şi al treilea an de explorări ale activelor care întrunesc criteriile sale. Programul comun de explorare regională a fost lansat în luna mai.

Operaţiunile Barrick Gold din Mali, neafectate de lovitura de stat

Barrick Gold, cea mai mare companie minieră care desfăşoară operaţiuni în Mali, nu şi-a întrerupt activitatea la complexul minier Loulo-Gounkoto pe fondul loviturii de stat din ţara africană, potrivit aljazeera.com.

În opinia analiştilor Scotiabank, această mină va realiza 9% din producţia companiei canadiene, anul acesta.

Amintim că preşedintele din Mali, Ibrahim Boubacar Keita, şi premierul Boubou Cisse au fost arestaţi marţi după-amiază de militarii care s-au revoltat. Soldaţii au fraternizat cu manifestanţii care cer de luni de zile plecarea lui Ibrahim Boubacar Keita.

În afară de Barrick Gold, companiile B2Gold, Resolute Mining, AngloGold Ashanti, Hummingbird Resources şi Cora Gold au informat că operaţiunile şi personalul lor nu au avut de suferit de pe urma loviturii de stat.

Însă, Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) a decis închiderea graniţelor cu Mali, ceea ce complică operaţiunile logistice din sectorul minier, care a generat 9,7% din PIB-ul Mali, în 2019.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce penibil WB nu pariaza ci echilibreaza portofoliul la cererea investitorilor.

    El nu detine efectiv portofoliul ci entitatea societatea respectiva. 

    Cota procente pe aur nu este o cota atat de apasatoare din portofoliu; este o cota buna de echilibru. 

    Iar speculeaza toti aurul, cu ocazia asta se mai investesc bani in exploatare miniera. 

    Auru are ciclu de scadere in viitor, asa ca nu dormiti cu vise marete. 

    Aurul e balanta tranzactionata pe active si colaterale financiare.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb