Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase cer modificarea accizei prevăzută de Codul Fiscal

A.D.
Comunicate de presă / 21 octombrie 2024

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Spirits România, asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România anunţă că au înaintat o scrisoare deschisă către primul ministru şi ministrul de finanţe, în încercarea de a cere o fiscalizare mai blânda în industria de profil.

Astfel, asociaţia cere actualizarea cu inflaţia a valorii accizei pentru alcoolul etilic, care ar putea creşte cu peste 50% anul viitor, dacă se vor menţine prevederile actuale din Codul Fiscal.

Această creştere ar avea consecinţe catastrofale pentru producătorii locali de băuturi spirtoase, dar şi efecte sociale deosebit de grave determinate de creşterea interesului pentru băuturile contrafăcute, care pot afecta serios sănătatea, ducând chiar la pierderi de vieţi omeneşti, spun reprezentanţii patronatului.

Industria producătoare de băuturi spirtoase numără peste 46.000 de locuri de muncă, directe şi indirecte, şi contribuie anual cu o valoare adaugată de peste 850 de milioane de euro la produsul intern brut, potrivit comunicatului.

Deşi consumul a rămas constant sau a înregistrat scăderi, valoarea accizei a crescut constant şi semnificativ în ultimii ani, iar mecanismul de actualizare cu inflaţia a rămas cu baza de calcul la nivelul anului 2014, afirmă asociaţia.

Majorarea semnificative a accizei va avea un impact catastrofal asupra producătorilor locali de băuturi spirtoase şi ar duce, cel mai probabil, la pierderea câtorva mii de locuri de muncă. În plus, scumpirea băuturilor ieftine, produse într-o majoritate covârşitoare de producători români, va duce la creşterea pieţei negre, nefiscalizate, cu efecte directe asupra veniturilor bugetului de stat.

"Spre deosebire de alte industrii, cum ar fi cea a berii, industria băuturilor spirtoase este afectată major de piaţa neagră, care creşte cu orice mărire a preţului băuturilor ieftine. Băuturile contrafăcute nu înseamnă doar o scădere a consumului de băuturi fiscalizate, cu efecte asupra veniturilor bugetare, ci şi un pericol major pentru sănătatea populaţiei, prin proliferarea unor alternative care pot duce la afecţiuni grave sau chiar la pierderi de vieţi omeneşti", se arată în scrisoarea înaintată celor doi miniştri.

"Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România nu cer un regim favorizant ci doar o abordare echitabilă, care să protejeze producătorii locali şi consumatorul român de băuturi spirtoase. Nu putem vorbi de predictibilitate fiscală doar pentru o parte a actorilor economici dintr-un domeniu, având în vedere contribuţia economică şi impactul social al industriei noastre.

În consecinţă, vă rugăm să aveţi amabilitatea de a lua în considerare adoptarea unui calendar

de creştere graduală şi pentru acciza la alcoolul etilic, în interesul industriei, al consumatorului

si al economiei româneşti, în general. Credem că modificarea sistemului de actualizare a valorii

accizelor pentru băuturi trebuie făcută într-un mod unitar şi nu avantajând o industrie sau alta", a declarat Florin Rădulescu Preşedinte Spirits România.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb