Profesorii s-au cam săturat de grevă

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 17 noiembrie 2005

Chemaţi în instanţă, prezenţi de două săptămîni în grevă generală şi aflaţi în a doua lună de la începutul protestelor, profesorii se declară "obosiţi" de continuarea acestor proteste. Miza ieşirilor în stradă este însă mare: fie obţin o mare parte din revendicările lor, fie procentul din PIB rămîne tot la 3,7%, la care se adaugă salariul scăzut din pricina grevei. Ceea ce s-ar putea să-i învrăjbească este nemodificarea pînă la 5% a procentului vehiculat iniţial, conform proiectului de buget prezentat Parlamentului săptă-mîna aceasta.

Pe 11 noiembrie sindicatele au fost date în judecată de Minis-terul Educaţiei care consideră că greva este ilegală. Gheorghe Izvoranu, preşedintele FSI "Spiru Haret", ne-a declarat că sindicaliştii au primit un nou termen de judecare a cazului lor din partea Tribunalului Bucureşti căci "am invocat lipsa dreptului de iscălitură al lui Mihail Hărdău, Ministrul Educaţiei". Potrivit liderilor sindicali, acesta nu ar fi putut semna chemarea în instanţă a sindicaliştilor decît după trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a numirii sale. Gheorghe Izvoranu a recunoscut că "este o ambiguitate ce lasă loc de interpretarea dreptului", dar a ţinut să precizeze: "noi nu suntem în conflict cu Ministerul Educaţiei, ci cu Guvernul". Domnia sa consideră "că ministerul nu stă deloc bine în motivarea cauzei sale, mai ales că avocaţii ministerului erau foarte derutaţi la procesul de azi (n.n. ieri)".

Profesorii par însă plictisiţi şi nemulţumiţi de continuarea negocierilor ce "au început acum două luni şi arată faptul că sistemul este paralizat din cauza amînării dialogului ce a alimentat acest conflict", ne-a mărturisit Gheorghe Izvoranu.

Nici universitarii nu sunt prea fericiţi de situaţia creată şi speră "să se termine pînă nu se ajunge la o fundătură cauzată de încăpăţînarea guvernanţilor şi a profesorilor deopotrivă", ne-a declarat Răzvan Bobulescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţămîntul Superior "Alma Mater". Domnia sa ne-a mai spus: "noi am fost dispuşi să renunţăm la nişte revendicări, dar acum vedem că proiectul de buget nu include promisiunile care ne-au fost făcute".

Tot răul poate fi însă spre bine dacă, aşa cum a declarat Răzvan Bobulescu, "timpul rămas pînă vineri va aduce nişte negocieri care să întrerupă această situaţie tristă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb