Piaţa noastră imobiliară trece printr-o reaşezare chinuitoare şi cu multe necunoscute, consideră profesorul de gestiune imobiliară Artur Silvestri. Asistăm la un sfârşit de ciclu în etapa violentă, care a modificat radical înfăţişarea pieţei imobiliare şi a închis căile de manifestare a proceselor naturale de evoluţie, spune domnia sa. Acestea constau în acumulări treptate de proprietăţi şi achiziţii cântărite cu mai multă grijă, arată Silvestri, într-un studiu privind piaţa imobiliară din prima jumătate a acestui an.
Profesorul Silvestri atrage atenţia că, deşi emergentă, piaţa noastră nu a scăpat de efectele secundare devastatoare ale crizei subprime din SUA. Particularităţile pieţei noastre conţin elemente care au sporit gradul de risc al plasamentelor imobiliare. Domnia sa a explicat: "Noi am avut cele mai şocante creşteri de preţuri din Europa acestui deceniu şi am cunoscut o transformare galopantă de la o piaţă permeabilă şi ieftină la una riscantă şi scumpă. În numai cinci ani, respectiv din iulie 2003 până în iulie 2008, preţurile pentru locuinţele vechi bucureştene au crescut de la patru până la opt ori. Şi preţul noilor locuinţe s-a majorat considerabil".
Cele mai scumpe imobile de prestigiu din Capitală au trecut, în perioada menţionată, de la 2,5 milioane de euro până la 25 de milioane de euro, încurajate şi de un mecanism de aşa-numite "retrocedări", care sunt, de fapt, simple împroprietăriri organizate în spatele uşilor închise. Terenurile din Bucureşti au ajuns, la rândul lor, deosebit de scumpe. Potrivit studiului citat, suprafeţele scoase la vânzare acum cinci ani rareori atingeau suma de 1.500 de euro/mp. Acum loturile au "cotaţii", la o bursă imaginară, şi de 7.000 - 10.000 de euro/mp, deşi, în aceste condiţii, achiziţia terenurilor pentru edificarea oricărui tip de clădire nouă este inutilă.
Periferia Capitalei şi localităţile învecinate, unde terenurile agricole sunt necultivate de ani de zile, au devenit, brusc, în opinia lui Artur Silvestri, adevărate mese de joc pentru ruleta imobiliară. Preţul hectarului de teren agricol a explodat, în ultimii cinci ani, de la 15.000 de euro la 300.000 de euro şi chiar mai mult, presupunând creşteri iraţionale de peste 2.000%.
Aceste evoluţii care au uimit Europa sunt puse greşit exclusiv pe seama dezvoltării pieţei de credite ipotecare. Profesorul Silvestri susţine că ritmul excepţional de creştere a fost determinat de zvonistică şi statistici bine ticluite şi distribuite pe anumite canale. Astfel, Bucureştiul a devenit un fel de El-Dorado imobiliar, cu o rată de creştere spectaculoasă a preţurilor proprietăţilor.
1. titlul aiurea
(mesaj trimis de slabut în data de 04.08.2008, 09:52)
Titlul articolului n-are nici o legatura cu articolul in sine.Din titlul ma asteptam sa gasesc un articol legat de terenurile agricole cand colo el era legat de piata imobiliara din bucuresti!halal profesionisti!
2. mda,
(mesaj trimis de Qiqi în data de 04.08.2008, 10:41)
unde dai si unde crapa....Se spune ceva la sfirsit, de terenuri agricole vindute ca terenuri imobiliare.
Analiza trebuie sa fie mai larga: in anii '90, s-au cumparat (in draci) terenuri agricole cu citeva sute de dolari hectarul. Normal, acum, cei care au acumulat terenurile astea, doresc sa le "fructifice" la citeva mii de dolari acelasi hectar.
Cea mai mare "gaselnita" este vinzarea terenurilor agricole din jurul metropolelor ca terenuri "imobiliare". Ca terenuri "de viitor". Aici e trampa cea mai haioasa. In plus, terenurile situate linga (?!!!) autostrazi (viitoarele, prezentele) au saltat pretul la cifre astronomice. Ia ginditi-va: intre Bucuresti si Constanta sunt cam 250 de km x2, inseamna 500 km (liniari) de terenuri "de viitor", cu "pozitie",etc. Problema a plecat de la faptul ca nimeni nu a controlat activitatea firmelor imobiliare.(Doar este "libertate".)
Eu am vrut (lunile trecute sa cumpar un teren agricol. (1 ha). In ziar era anuntat la 3000Ron. au telefon, se verifica anuntul. Merg acolo si... nu se mai vinde. Decit la 5000 Ron. L-as fi luat, dar modul in care s-a discutat, si toata afacerea, m-au dezgustat. Fiti siguri ca proprietarul lasa si sub 3000 Ron, numia sa vinda. Imobiliarii astia, chiar nu pot fi controlati de nimeni?
Nu mai pomenesc de faptul ca toata presa e plina de anunturi gen:"Vind teren, primul lot la mare". Pai, pe primul lot la mare nu se poate construi conform legii. (Vezi si prostia sustinuta de primaria Constanta cu autostrada aia de.."coasta"). Nimeni nu a sesizat, si sanctionat, reclama mincinoasa! ETC.