Profit mai mic cu 22% pentru "Petrom" în 2007

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 27 februarie 2008

"Petrom" a obţinut anul trecut un profit net de 1,77 miliarde lei (492,53 milioane euro), cu 22% mai scăzut decât în 2006, ca urmare a rezultatului operaţional mai slab şi a impozitului pe profit mai ridicat, potrivit rezultatelor financiare preliminate publicate de companie.

Afacerile societăţii s-au diminuat cu 6% faţă de 2006, la 12,28 miliarde lei (3,40 miliarde euro), în principal din cauza preţurilor şi a cantiăţtilor mai mici vândute la export în sectorul "Rafinare şi Marketing". Acest lucru a fost parţial compensat de cifra de afaceri mai mare obţinută din activitatea de "Gaze".

Mariana Gheorghe, Director General Executiv al Petrom, a declarat "Rezultatele se înscriu în estimările companiei, în pofida impactului mixt al mediului macroeconomic volatil şi a creşterii preţurilor ţiţeiului pe plan internaţional şi a costurilor de aprovizionare".

Brokerii

Rezultatele companiei petroliere se situează uşor sub aşteptările brokerilor din piaţa de capital.

Paul Brendea, analist financiar la "Prime Transaction", consideră că, în această perioadă, mai mult decât rezultatele (care totuşi sunt pozitive, în creştere faţă de trimestrul al treilea) contează sentimentul general din piaţă.

Domnia sa ne-a declarat: "În ultimele luni, toţi factorii palpabili (rezultate financiare, majorări de capital, analiză tehnică etc.) au pălit în faţa evoluţiilor pieţelor internaţionale. Din păcate, am asistat la o corelare ce uneori sfida logica. Cred că şi în continuare, cotaţia SNP (ca de altfel întreaga piaţă bursieră) va fi influenţată de sentimentul investitorilor, încrederea în bursă. Probabil va trebui ca piaţa să mai crească cu 20% pentru ca investitorii să intre la cumpărare".

Andreea Ciobanu, analist la "Intercapital Invest", este de părere că rezultatele preliminate ale "Petrom" nu sunt unele favorabile. Doamna Ciobanu ne-a mai spus că evoluţia la bursă a acţiunilor SNP va fi influenţată şi de noile ştiri referitoare la pachetul de 8% din capitalul social ce urmează să ajungă la salariaţi, la un preţ mult mai mic decât cel curent din piaţă. "Astfel, chiar dacă Petrom este un emitent de calibru mare, urmărit mai ales de investitorii instituţionali datorită obiectului de activitate şi al lichidităţii, intrarea în piaţă a acestor acţiuni în conditiile unui free float de circa 6%-7%, cu siguranţă va pune o presiune pe vânzare şi evident se vor crea condiţii de deprecieri", ne-a explicat Andreea Ciobanu.

Investiţii de şase miliarde lei petru restructurare şi modernizare

Compania petrolieră este în continuare angrenată într-un amplu program de investiţii, ce va continua până în 2011, potrivit doamnei Gheorghe. Aceasta a mai declarat: "Aceste investiţii vor sta la baza unei îmbunătăţirii considerabile a profitului. Volatilitatea înaltă a mediului economic este de aşteptat să se manifeste în continuare pe parcursul întregului an 2008, însă nu preconizăm că va avea un impact major asupra activităţii noastre, dat fiind că în România cererea de produse petroliere este în continuă creştere, iar compania noastră îşi continuă cu success eforturile de modernizare."

În 2008, accentul se va menţine pe restructurarea şi modernizarea "Petrom", susţinute prin investiţii semnificative de circa 6 miliarde lei, ce vor fi realizate în toate segmentele de activitate ale Petrom. Îmbunătăţiri semnificative ale veniturilor vor fi vizibile abia după finalizarea amplului proces de investiţii în 2011, conform comunicatului companiei.

În 2008, accentul în activitatea de Explorare şi Producţie se va pune pe reducerea costurilor de producţie prin integrarea activităţii companiei de servicii petroliere, "Petromservice", precum şi prin iniţierea unui program de reducere a costurilor.

OMV, acţionarul majoritar al "Petrom", se aşteaptă ca principalii factori de influenţă asupra pieţei (preţul petrolului, marjele de rafinare şi rata de schimb euro/dolar) să fie în continuare foarte volatili în 2008.

Pentru anul 2008, OMV estimează un curs euro/dolar la un nivel asemănător cu cel din 2007, însă compania austriacă se aşteaptă ca leul să se deprecieze faţă de moneda unică europeană.

Rezultatul financiar al companiei s-a îmbunătăţit, ajungând de la valoarea negativă de 231 mililoane lei în 2006, la valoarea pozitivă de 185 milioane lei în 2007, în special datorită veniturilor din diferenţele de curs valutar şi a provizioanelor constituite în 2006 pentru investiţiile financiare (Oztyurk Munai) care nu s-au mai constituit în 2007.

Încasările "Petrom" au scăzut cu aproape 7%, la 12,98 miliarde lei (3,60 miliarde euro), în timp ce cheltuielile s-au diminuat cu circa 5%, până la 10,83 miliarde lei (3 miliarde euro).

Datoriile companiei au fost mai mari cu 14,5% anul trecut, de 2,61 miliarde lei (722,72 milioane euro), după ce, în 2006, debitele însumaseră 2,28 miliarde lei.

Capitalul social al "Petrom" este de 5,66 miliarde lei, fiind divizat în 56,64 miliarde acţiuni, cu valoarea nominală de 0,1 lei. Principalul acţionar al companiei este societatea austriacă OMV Aktiengesellschaft, care deţine 51,011%, în timp ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are 20,63% din capitalul social. Un alt pachet de 20,11% este deţinut de Fondul Proprietatea, în timp ce BERD controlează 2,03%.

Petrom se gândeşte să exporte gaze prin conducta Nabucco

Compania Petrom susţine OMV şi Transgaz în proiectul gazoductului Nabucco şi ar putea exporta gaze prin conductă, a declarat directorul general executiv al Petrom. "Sprijinim OMV, ca parte a grupului austriac, cât şi partea românească implicată în gazoductul Nabucco, Transgaz, în proiectul conductei de gaz. Nabucco trebuie să fie o alternativă pentru Europa", a precizat directorul general executiv al Petrom.

Totodată, Mariana Gheorghe a precizat că Petrom ar putea exporta prin gazoductul Nabucco, dar gazele vor proveni doar din importuri. "Sigur că vom exporta gaze prin Nabucco, dacă va exista posiblitatea. Gazele nu vor proveni din producţia internă a companiei, ci doar din import", a subliniat oficialul Petrom.

Întrebată dacă faptul că MOL din Ungaria (n.r. compania face deja parte din proiectul gazoductului Nabucco) a anunţat că se alătură South Stream ar putea afecta proiectul Nabucco, directorul general al Petrom a mai spus că, deşi la mijloc sunt implicaţi şi factori geopolitici, şi chiar dacă vorbim de proiecte concurente (n.r. proiectul South Stream), Nabucco este un proiect realizabil.

Ungaria a anunţat la 25 februarie 2008 că se va alătura proiectului rus South Stream, care va transporta gaz rus către Europa, în timp ce Moscova a subliniat că această conductă nu ameninţă proiectul european Nabucco, potrivit Reuters.

Consorţiul Nabucco reuneşte acum - în jurul grupului austriac OMV - compania RWE (numărul doi pe piaţa energiei în Germania) şi societăţile naţionale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) şi Transgaz (România).

Nabucco prevede construcţia unui gazoduct de 3.300 de kilometri pentru a transporta gaz provenind din Orientul Mijlociu şi Asia spre Uniunea Europeană, trecând prin Turcia şi sud-estul Europei, pentru a reduce dependenţa europenilor faţă de importurile din Rusia.

Petrom vrea să rezolve pe cale amiabilă divergenţele cu AVAS

Compania Petrom a reluat discuţiile cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru a rezolva pe cale amiabilă problema referitoare la solicitarea autorităţii care cerea Petrom în instanţă revizuirea bugetului de investiţii pe 2007, a declarat ieri directorul general executiv. "Am început din nou discuţia cu AVAS pentru că problemele trebuie să fie rezolvate amiabil. Noi sperăm să rezolvăm această problemă pe cale amiabilă şi să ne înţelegem", a declarat, marţi, directorul general executiv al companiei Petrom, Mariana Gheorghe, referindu-se la chemarea în instanţă de către AVAS.

Autoritatea, unul dintre acţionarii Petrom, a solicitat în instanţă companiei româneşti de petrol şi gaze anularea parţială a Hotărârii AGEA a Petrom SA din data de 27 noiembrie 2007 privind aprobarea bugetului de investiţii revizuit pe anul 2007.

Primul termen de judecată a fost fixat pe data de 6 martie 2008. De asemenea, AVAS a precizat că a solicitat în instanţă anularea parţială a bugetului de investiţii a Petrom în 2007 pentru că investiţiile aprobate anul trecut au un grad mare de risc şi că preţul de achiziţie al Petromservice a fost prea mare.

AVAS a solicitat Tribunalului Bucureşti anularea parţială a Hotărârii AGEA a Petrom privind aprobarea bugetului de investiţii revizuit pe anul 2007, iar primul termen de judecată este fixat pentru 6 martie, se precizează într-un comunicat al Petrom emis la 8 februarie 2008 Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La rândul său, Petrom consideră că cererea AVAS este neîntemeiată, întrucât Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a cărei decizie este atacată a fost convocată şi s-a desfăşurat cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, fiind respectate drepturile tuturor acţionarilor societăţii.

Petrom ar putea vinde filiala Petrom Distribuţie Gaze SRL (PDG)

Producătorul de petrol şi gaze Petrom ia în considerare şi va propune spre aprobare Consiliului de Supraveghere al companiei vânzarea filialei sale, Petrom Distribuţie Gaze SRL, a declarat ieri doamna Mariana Gheorghe."Petrom ia în considerare şi va propune spre aprobare Consiliului de Supraveghere vânzarea filialei Petrom Distribuţie Gaze SRL (PDG). Acum se evaluează această opţiune", a declarat, marţi, directorul general executiv al companiei Petrom, Mariana Gheorghe.

Petrom Distribuţie Gaze SRL (PDG) şi-a început activitatea pe piaţa de gaze din România la 1 octombrie 2007 şi desfăşoară activităţile de distribuţie gaze ale Petrom Grup. Petrom SA este acţionarul majoritar, fiind deţinătorul a 99,9% din companie. Activitatea de bază este distribuţia şi comercializarea gazelor şi se desfăşoară în 40 de comune/oraşe diferite, răspândite pe întreg teritoriul României.

Protocolul privind Fondul social de gaze va fi discutat în cursul acestei săptămâni

Reprezentanţii Petrom urmează să se întâlnească zilele acestea cu oficiali ai Guvernului pentru a stabili detaliile şi protocolul Fondului social de gaze, la care Petrom va contribui, a declarat, ieri, directorul general executiv al companiei de petrol şi gaze, Mariana Gheorghe. Reprezentanţii Petrom vor discuta cu Executivul un protocol privind participarea la fond şi estimează ca în următoarele zile, în cel mai scurt timp, să îl finalizeze. "Dorim să participăm la un fond social de gaze care să atenueze impactul majorării preţului gazelor către consumator. Textul Ordonanţei nu a fost încă publicat. Urmează să discutăm cu reprezentanţii Guvernului zilele acestea şi să detaliem modalitatea şi protocolul fondului social de gaze. Nivelul fondului urmează fie finalizat", a menţionat directorul general executiv al Petrom. Companiile Romgaz şi Petrom vor da 200 milioane lei pe an la fondul social de gaze, fond care se va crea printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb