Profit pentru acţionari, strategia Fondului Proprietatea în 2013

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 ianuarie 2013

Profit pentru acţionari, strategia Fondului Proprietatea în 2013

Interviu cu Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al Franklin Templeton

Reporter: Cum a fost anul 2012 pentru Franklin Templeton? Care au fost realizările? Care au fost părţile negative?

Grzegorz Konieczny: Am continuat să ne concentrăm eforturile pe tot parcursul anului pe generarea de profit pentru acţionarii Fondului, şi, cu toate că putem fi mândri de realizările noastre, o parte din planuri au fost întârziate de către terţe părţi.

În ceea ce priveşte realizările, preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a crescut cu peste 30% de la începutul anului 2012, în ciuda impactului negativ al insolvenţei Hidroelectrica asupra activului net (-21%). Cu toate acestea, dacă excludem Hidroelectrica, atunci VAN-ul pe acţiune al Fondului a înregistrat o creştere cumulativă de 14,5% în primele 11 luni ale anului 2012. Am continuat implicarea activă în companiile din portofoliul nostru, ceea ce a condus la o îmbunătăţire vizibilă a guvernanţei corporative şi a modului în care întreprinderile de stat funcţionează. Primele rezultate concrete ar trebui să fie deja văzute în rapoartele financiare pe 2012 ale companiilor.

Am plătit, de asemenea, dividende în valoare de 0,03854 lei / acţiune din profitul pe 2011, o sumă mai mare comparativ cu dividendele de anul precedent, în valoare de 0,03141 / acţiune. Am recomandat acţionarilor noştri planul pentru listarea secundarăn şi pentru al doilea program de răscumpărare a acţiunilor Fondului.

Pe de altă parte, suntem dezamăgiţi de întârzierile privatizărilor companiilor din portofoliu şi de punerea în aplicare cu întârziere a normelor de guvernanţă corporativă pentru companiile de stat, mai ales în condiţiile în care sunt legiferate ambele domenii. Aşa cum am menţionat mai înainte, am avut parte şi de o reducere a valorii activului net în urma intrării în insolvenţă a Hidroelectrica. Totuşi, acest lucru poate avea un efect pozitiv anul următor, deoarece credem că măsurile luate de administratorul judiciar vor ajuta compania să iasă din insolvenţă mult mai puternică. În cele din urmă, de-a lungul anului, atenţia avocaţilor s-a concentrat asupra nenumăratelor litigii iniţiate de o singură persoană, acţionar al Fondului, care operează împotriva intereselor unei majorităţi covârşitoare a acţionarilor - de exemplu, una dintre măsurile aprobate în acest an, programul de răscumpărare pentru 7,9% din acţiunile Fondului, este în prezent blocată din cauza acestor litigii.

Reporter: Ce părere aveţi despre evoluţia pieţei de capital din Româ-nia, în 2012?

Grzegorz Konieczny: Aşteptările erau mari în privinţa evoluţiei pieţei în 2012, cu un calendar de privatizări impresionant, care ar fi trebuit să ducă la creşterea lichidităţii şi a capitalizării bursei locale. Cu toate aces-tea, din diverse motive, respectivele privatizări au fost amânate şi am avut un singur SPO (n.r. ofertă publică secundară) al unei companii de stat. Întrucât nu au existat listări ale companiilor private, iar anumiţi brokeri şi investitori au ieşit de pe piaţă în a doua parte a anului, credem că piaţa de capital a stagnat în 2012. Acest lucru este cu siguranţă regretabil, deoarece piaţa de capital încă are un mare potenţial de dezvoltare. Este esenţial pentru toţi participanţii de pe piaţă să continue reforma, pentru a spori atractivitatea bursei, atât pentru investitori, cât şi pentru emitenţi.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru 2013 în ceea ce priveşte piaţa de capital din România?

Grzegorz Konieczny: Cu siguranţă sperăm să vedem noi emitenţi pe piaţă, în 2013. Investitorii străini care sunt interesaţi de România văd, practic, doar Fondul în acest moment şi nu credem că lucrurile ar trebui să stea aşa. De asemenea, credem că ar trebui să continue progresele în ceea ce priveşte îmbunătăţirea atractivităţii pieţei pentru investitorii străini, prin reducerea obstacolelor juridice şi practice, pentru alinierea cu pieţele mai dezvoltate.

Redactor: Care sunt aştepările de la noul Guvern în 2013?

Grzegorz Konieczny: Ne aşteptăm de la Guvern să accelereze programul de privatizare şi să implementeze în mod corespunzător normele de guvernanţă corporativă în companiile de stat. Aceste programe sunt, în mod evident, în interesul economiei ţării şi pot genera în cele din urmă mai mulţi bani pentru bugetul de stat, din impozite mai mari, în cazul în care companiile devin mai profitabile ca rezultat al presiunii investitorilor privaţi şi al standardelor ridicate de guvernanţă corporativă. Anul 2012 a fost marcat de conflicte politice legate de alegeri, ceea ce a însemnat că Guvernul nu a putut să se concentreze în întregime asupra economiei. Sperăm, totuşi, că, în 2013, aceste probleme vor deveni o prioritate pentru noul Guvern.

Sperăm, de asemenea, ca noul acord stand-by cu FMI, UE şi Banca Mondială să fie negociat în prima jumătate a anului 2013. Acesta ar trebui să contribuie la reducerea riscului de ţară pentru investitorii străini.

Reporter: Care sunt aşteptările pe care le aveţi de la BVB în 2013?

Grzegorz Konieczny: Actuala conducere a BVB are planuri bune care vizează creşterea competitivităţii bursei în raport cu alte pieţe emergente din Europa. De asemenea, este important ca BVB să fie activă în promovarea bursei de valori ca o sursă de finanţare alternativă pentru companiile româneşti.

Desigur, o schimbare reală poate avea loc numai în cazul în care vor intra noi emitenţi mari pe piaţă. Printre candidaţi se numără: Romgaz, Nuclearelectrica, CE Oltenia şi Hidroelectrica.

Reporter: Ce aşteptări aveţi în ceea ce priveşte Fondul Proprietatea şi companiile din portofoliu în 2013?

Grzegorz Konieczny: Toate eforturile noastre s-au concentrat asupra generării de profit pentru acţionarii noştri şi vom continua aceeaşi strategie în 2013. Principala problemă este discountul cu care se tranzacţionează în prezent acţiunile Fondului. Cel de-al doilea program de răscumpărare este o modalitate de reducere a acestui discount şi suntem pregătiţi să îl începem imediat ce litigiile menţionate mai sus se vor fi încheiat. Un alt plan care vizează reducerea discountului este listarea secundară a Fondului, care ar trebui să crească vizibilitatea şi să genereze cerere suplimentară pentru acţiunile Fondului. Ne dorim să finalizăm această listare în prima jumătate a anului, conform deciziei acţionarilor noştri. Un alt aspect este creşterea activului net al Fondului şi acesta este motivul pentru care suntem implicaţi activ în managementul companiilor din portofoliul nostru. Vrem să vedem numite consilii de administraţie corespunzătoare, independente şi echipe de management profesioniste, un element esenţial pentru creşterea eficienţei acestor companii. Pentru că am avut parte de puţine progrese în acest domeniu în 2012, ne vom concentra eforturile pe încurajarea în mod activ a Guvernului să implementeze aceste modificări în mod corespunzător. Munca noastră ar fi mai uşoară dacă mai multe companii din portofoliul Fondului ar fi listate sau privatizate, de aceea sperăm că vor fi înregistrate progrese în această direcţie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. De unde vine termenul asta de "munca usoara" ?

    Deci asta doreste seful de la FP munca usoara si comisioane grele ?

    E clar ca programul de rascumparare face parte din strategia de munca usoara. Daca ascultati putin la AGA si pe actionarii care vedeau viciile de procedura poate ca totul ar fi fost acum mai simplu dar nu mai usor. Asa v-ati complicat in procese cronice si nimeni nu este de vina ! 

    1. caci pe acolo se intalneste faptul ca Burebista ar fi de vina pentru situatia actuala. Ce ati facut dvs. pentru a promova bursa in exterior, in afara faptului de a cumpara propriile actiuni si a fi de acord cu intrarea in insolventa a agentului lichid :-)Va plangeti ca nu au fost listari din partea statului si ca doar FP este vizibil in exterior. Pe de alta parte nu m-am lamurit daca sunteti credul sau credincios. Daca pana si la timpul trecut folositi acest verb ce sa mai spunem despre viitor. Poate ca aveti speranta? In cazul in care faceti concediul la o latitudine mai calduta, aveti grija ca aceste sperante sa nu devina desert...

      d-lor theraflu si virgil b ! informati-va asa cum trebuie si, apoi, folositi tastatura; datul cu parerea este un sport care nu cere pregatire; poate oricine sa-l practice pentru ca nu implica nici-o responsabilitate.

      "Întrucât nu au existat listări ale companiilor private, iar anumiţi brokeri şi investitori au ieşit de pe piaţă în a doua parte a anului, credem că piaţa de capital a stagnat în 2012"-----daca cineva are nevoie sa creada pentru ceea ce s-a intamplat in trecut cum se numeste acea persoana domnule Ionescu. Enumerati-mi ce a facut FP, domnul Konieczny si domnul Mobius in afara granitelor pentru ca Romania sa fie prezentata asa cum imi doresc eu. Invatati-ma va rog pentru ca pregatirea mea este nula in acest domeniu. Cat despre responsabilitate nu cred sa-mi puteti reprosa acest lucru, caci aveti identitatea mea , iar adresa de email o luati de la domnul Make. Stiu ca am devenit cam prea sensitiv atunci cand aud cuvantul Romania alaturat epitetelor problema, brute, imperfect. Fiecare dintre noi are un personaj sau mai multe de la care are de invatat. Sunteti de acord in totalitate cu politica FP. Felicitari. Convingeti-ma si pe mine de acest lucru. Bursa este facuta, dupa opinia mea bineinteles, pentru ca nivelul de bunastare al unui popor sa fie marit prin ridicarea nivelului de transparenta in raportarile financiara, care la randul ei va elimina acele preconceptii ca tara este asemenea unui mar putred. De ce nu auzim nimic de listarile pachetelor minoritare la care statul mai este actionar? Daca ma intereseaza castigul de dragul castigului merg la cazinou sau joc la lotto. Daca vreau intr-adevar sa imbunatatesc piata de capital incerc sa fac ceva pe lunga durata. Nici pana astazi nu am vazut un raport care sa-mi spuna de ce e mai buna listarea la Varsovia si nu la Frankfurt , Londra sau New York , mai ales acum cand Polonia e pe o panta descendenta. Nu inteleg de asemenea de ce nu vrem sa intram in spatiul monedei unice in 2015 si tot o scaldam. Dar pentru acest lucru precis o sa aveti raspunsurile necesare sa mi le dati pentru a convinge si pe cineva fara responsabilitate precum persoana mea!

      Domnule "ion ionescu" va rog sa ma informati "cum trebuie" ! Cu ce am gresit ? Imi asum greselile dovedite de critica sau nu, dar responsabilitatea exista chiar daca nu o vedeti dumneavoastra. Exista si oameni care au constiinta si incerc sa fac parte dintre ei. Dreptul de a folosi tastatura e castigat si platiti de mine. Doriti cenzura pe idei ? Folosesc de mult tastatura . Odata am vazut un buton pe care il foloseam mai des ca se tocise, am privit degetul si era intact . Am tras concluzia ca si cuvintele pot fi slefuite daca ai instrumentele adecvate. Am fost dezamagit de ideile domnului Konieczny si de F.T. , au reusit sa complice lucrurile simple si rezultatele se vad. O listare rapida a FP iin paralel cu cea din Romania pe orice piata rezonabila(Varsovia, Viena, Frankfurt, Paris, Londra )ar fi avut efect pozitiv. Acum totul este prea tarziu si efecte pozitive minime.

      Sincer Domnule Ion Ionescu eu nu va inteleg, si ma simt depasit de dumneavoastra ! 

      Cu stima, 

      Antibioticul de serviciu 

      P.S.

      Am fost la AGA de numire a FT pentru o informare mai exacta si de la sursa . 

      draga Theraflu, caci bulversat pana aproape de inconstienta de o fraza de a ta (fara nici o unda de sarcasm ) iata ce spune un comentac la aparitia de pe realitatea.net a unui interviu cu domnul Mobius "

      marvelll  

      Prietene....descopera investitorii in 2013 ca exista potential in Romania? Eu nu stiu unde ai fost tu in ultimii 20 de ani.Cam de atunci investitorii straini au venit in Romania si sau transformat in profitori si in distrugatori ,nici decum nu au ramas investitori.Au venit,au supt tot ce puteau si au plecat cu conturile pline,lasand in urma lor dezastru. Nu ne mai intoxicat cu aberatiile voastre despre cat de bine o sa o duca Romania de acum incolo pentru ca vin investitori.Tara asta este capabila sa produca industrie si agricultura pentru toata Europa,si voi spuneti ca or sa ne ajute pe noi strainii...HA HA HA .Ce zgubilitici sunteti mai capete luminate.Voi aveti impresia ca or sa va auda numai aia care nu stiu cat fac 2 + 2?Si asta tot din cauza voastra pentru ca ati cerut ca sistemul de invatamant sa fie distrus,ca doar asa veti putea voi sa aduceti investitori care sa puna biciul pe Romania.Domnule Mark Mobius daca vrei iti pot da lectii la orice ora despre economie si despre investitii care pot duce la progres o tara fara cheltuieli prea mari si cu un minim de efort.Iti pot vb. ani intregi despre asta daca vrei. Apropo,nu cred ca as avea nevoie de salariul tau ca sa demonstrez asta.Cand o sa imi spui ca in Romania vor veni banci de investitii si cu asta vei incepe o discutie atunci sa incepi sa vorbesti...ai inteles? Domnule PRESEDINTE EXECUTIV AL PIETELOR EMERGENTE." Articolul a fost postat la ora 13:44. E adevarat ca interviul a fost dat la Bloomberg, domnul Theraflu a tocit tastatura la 9:57 , eu nervii domnului Ionescu la 11:43. Ramane de vazut cand domnul Mobius a ramas extaziat fata de ce potential este in Romania. Asadar draga Make, pare-se ca antibioticele facute pe plaiurile mioritice dau rezultate. Sau e numai o mica coincidenta. Apropo de unde plecasem, vroiam sa fac referire la aceasta fraza geniala "Am tras concluzia ca si cuvintele pot fi slefuite daca ai instrumentele adecvate" si in asteptarea unui raspuns de la domnul Ionescu sa fac un copy si paste la o intrebare majora al carei raspuns l-a dat domnul Iliescu si la care am opinat si eu, bineinteles fara raspundere , ca intotdeauna de altfel :-)" 

      Stimate domnule Fost Presedinte Iliescu, 

      a crede in divinitate este exercitiul pe care omul il poate face pentru a se convinge de faptul ca democratia este totalitarismul pe care Mantuitorul refuza a-l face cunoscut celor ce au inteles sa vorbeasca despre iubire atunci cand sunt intrebati despre lumina si sa taca atunci cand trebuie sa spuna ce este intunericul... " 

    Foarte profesionist mesajul adresat de vicepresedintele executiv. Dezvoltarea pietei de capital, aplicarea legilor corporatiste si accelerarea solutionarii unor litigii ar aduce beneficii tuturor partilor.

    Din pacate personaje care inteleg mai putin pot bloca pentru interese de mica "breasla" o dezvoltare de amploare, sanatoasa si rationala. 

    Nu mai vorbim despre calitatea unor comentarii... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb