Profitul net al Vienna Insurance Group a crescut la 466 milioane euro, în 2022

S.B.
Bănci-Asigurări / 15 martie 2023

Profitul net al Vienna Insurance Group a crescut la 466 milioane euro, în 2022

Cu un volum al primelor de 12,6 miliarde de euro, Vienna Insurance Group (VIG) a consemnat o crestere cu 14,1% fata de nivelul din anul anterior, de 11 miliarde de euro. Profitul inainte de impozitare s-a ridicat la 562 milioane de euro, fiind cu 10% peste nivelul din 2021. Profitul dupa impozitare a fost de 466 milioane de euro (+24% in raport cu anul anterior), potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Rata combinata, de 94,9%, s-a situat in intervalul tintit. Rezultatul financiar a crescut cu 26%, pana la 797 milioane de euro. Rentabilitatea bruta a capitalului propriu la nivel operational a fost de 11,9%, ceea ce reprezinta o imbunatatire evidenta comparativ cu nivelul din anul precedent, de 10,9%. Cu o valoare preliminara a ratei solvabilitatii de 280%, grupul VIG demonstreaza inca o data capitalizarea puternica.

"Rezultatele preliminare ale Grupului VIG pentru anul 2022 sunt mai mult decat satisfacatoare si pun in evidenta strategia noastra de crestere si obiectivul de a fi un partener stabil si de incredere, chiar si in vremuri pline de provocari. Anul 2022 a adus cu sine o serie de incertitudini in diverse sectoare, incertitudini ce persista. E vorba in special de razboiul din Ucraina, de inflatia ridicata, ce a atins procente de doua cifre pe multe dintre pietele noastre si inca se mentine la acest nivel pe alocuri, si de pandemie, care inca isi mai facea simtita prezenta anul trecut. In ciuda mediului volatil, Grupul VIG si-a demonstrat soliditatea, ca si in anul precedent. Aceasta se datoreaza, intre altele, diversificarii considerabile, politicii conservatoare de investitii si reasigurare si capitalizarii puternice. Insa, inainte de toate, se datoreaza devotamentului celor aproximativ 29.000 de angajati ce deservesc circa 28 milioane de clienti in 30 de tari. Datorita acestor rezultate bune, Consiliul Director al VIG propune cresterea dividendului pentru anul financiar 2022, pana la 1,30 euro pe actiune", a declarat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

Crestere puternica a primelor

Volumul total al primelor, de 12,6 miliarde de euro, a crescut fata de anul anterior cu 1,6 miliarde de euro, sau 14,1%. Acesta include rezultatul companiilor recent achizitionate in Ungaria si Turcia, ce au contribuit cu un volum al primelor de 444,5 milioane de euro. Chiar fara a lua in calcul acest aport, cresterea subscrierilor s-a situat la un nivel impresionant, de 10,1%. Toatele liniile de business au consemnat un avans de doua cifre, cu exceptia segmentului asigurarilor de viata cu prima unica (-1%), pe care VIG l-a diminuat in mod deliberat. Segmentul RCA a crescut cu 20,1% (pana la 1,936 miliarde de euro), iar segmentul CASCO cu 16,1% (1,627 miliarde de euro). Asigurarile de proprietati si raspunderi au crescut la randul lor, cu 16%, pana la 6,112 miliarde de euro, iar subscrierile pe segmentul asigurarilor de sanatate, in valoare de 835 milioane de euro, au avansat cu 12,4%. Asigurarile de viata cu prima regulata au inregistrat o performanta extrem de imbucuratoare, crescand cu 11,1%, pana la 2,980 miliarde de euro. Cresteri substantiale ale primelor s-au inregistrat in special in Republica Ceha (+13.8%), Regiunea ECE extinsa (+24.5%) si pe segmentul Piete speciale (+59,2%). Cumulat, pietele din afara Austriei au generat anul trecut 65,7% din totalul primelor.

Profitul inainte de impozitare a crescut cu 10%

Profitul inainte de impozitare a fost de 562,4 milioane de euro, cu 10% peste nivelul din anul anterior. Cresterea semnificativa s-a datorat in special evolutiei pozitive la nivel operational si imbunatatirii rezultatului financiar. Cifra inglobeaza totodata deprecierea fondului comercial si a activelor necorporale, in valoare totala de 67,6 milioane de euro. Ajustat cu acestea, rezultatul operational din 2022 a fost de 630 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 23% in raport cu performanta din 2021. Profitul net de circa 466 milioane de euro a fost cu 24% mai mare decat cel din anul anterior.

Rata combinata de 94,9%

Rata combinata a grupului pentru 2022 a fost de 94,9%, respectand tinta de 95%. Usoara deteriorare, cu 0,8 puncte procentuale, in raport cu anul anterior, s-a datorat normalizarii nivelului despagubirilor, comparativ cu anii marcati de restrictii si de pandemia de COVID-19.

Rezultatul financiar a crescut cu 26%

Rezultatul financiar (incluzand profitul din participatiile la alte companii ale grupului, consolidat prin punere in echivalenta) s-a situat in 2022 la 797,2 milioane de euro. Cresterea cu 26,2% fata de anul anterior se datoreaza consolidarii in premiera a rezultatului companiilor achizitionate anul trecut in Ungaria si Turcia, precum si cresterii dobanzilor. Ambele efecte au supra-compensat pierderile generate de expunerea de aproximativ 84,1 milioane de euro pe titluri de stat si obligatiuni corporative din Rusia.

Rentabilitatea capitalului propriu la nivel operational (RoE operational)

Incepand de anul trecut, Grupul VIG a raportat rentabilitatea capitalului propriu la nivel operational drept principal indicator al profitabilitatii. Rata rentabilitatii este calculata prin impartirea profitului operational la media capitalurilor proprii. In 2022, Grupul VIG a inregistrat o rentabilitate bruta a capitalului propriu de 11,9%, peste cea din anul anterior (10,9%).

Beneficii aferente contractelor de asigurare

In 2022, cheltuielile cu daunele si beneficiile aferente contractelor de asigurare, exceptand partea de reasigurare, s-au ridicat la 7,912 miliarde de euro, cu 10,9% peste nivelul din anul anterior. Evolutia se datoreaza cresterii semnificative a volumului de business.

Solvabilitate

La 31 decembrie 2022, rata preliminara a solvabilitatii Grupului a fost de 280% (incluzand masurile tranzitorii). Acest indicator important subliniaza nivelul exceptional la care se situeaza capitalul Grupului si, prin urmare, soliditatea remarcabila a modelului de afaceri.

Investitii

La 31 decembrie 2022, investitiile totale, incluzand numerarul si echivalentele in numerar, s-au ridicat la un nivel de 34,4 miliarde de euro. Scaderea cu 8% in raport cu anul anterior a fost cauzata de diminuarea nivelului cotatiilor, in special in cazul instrumentelor cu venit fix, din cauza cresterii dobanzilor.

Dividend propus de 1,30 euro pe actiune

Datorita evolutiei foarte bune a businessului, Consiliul Director al Vienna Insurance Group va propune cresterea dividendului pentru anul financiar 2022 la 1,30 euro pe actiune, de la 1,25 euro pe actiune in anul anterior. Aceasta corespunde unei cresteri cu 4% si unei rate de distribuire a dividendelor de 35,7%. Randamentul dividendului este de 5,8%. Comparativ cu anul anterior, profitul pe actiune a crescut cu 22%, la 3,58 euro.

Focus pe digitalizare si sustenabilitate

Zonele de interes din cadrul programului strategic VIG 25, aflat in derulare in prezent, vor include continuarea extinderii serviciilor digitale. In timpul pandemiei, in Polonia a fost lansata cu succes platforma de vanzari complet digitalizata "Beesafe". Aceasta permite clientilor ca in doar 35 de secunde sa primeasca o cotatie online pentru asigurarea auto. In doar doi ani, Beesafe a atras peste 200,000 de clienti online. Vanzarile prin intermediul platformei dedicate clientilor a partenerului nostru Erste Group s-au dovedit de asemenea un succes. Doar in 2022, prin intermediul platformei "George" au fost incheiate aproximativ 175.000 de contracte de asigurare. Cifra reprezinta o crestere cu circa 80% comparativ cu anul anterior si indica faptul ca un sfert din toate contractele de asigurare intermediate de Erste Group sunt incheiate online.

Ca parte a programului strategic VIG 25, sustenabilitatea va deveni o componenta integranta a modelului de business al Grupului. In prezent se lucreaza intens pentru a stabili tintele de reducere a emisiilor de carbon pentru toate companiile de asigurari membre VIG. Sunt vizate intregul portofoliu de investitii si asigurari si toate sediile asociate. Ca parte a planurilor de tranzitie impuse de UE, in 2025 vor trebui prezentate pentru prima oara detaliile privind modalitatea de reducere sistematica, spre zero, a emisiilor de carbon pana in 2050. De aceea, printre altele sunt promovate plasamentele in energia regenerabila si cresterea accelerata a investitiilor in obligatiuni verzi. In 2022, volumul obligatiunilor verzi s-a dublat comparativ cu anul anterior, pana la 829 milioane de euro. De asemenea, exista o cerere in crestere din partea consumatorilor pentru plasamente verzi, in sectorul de investitii. In sectorul asigurarilor, focusul va fi pe asigurarile de viata unit-linked, ce ofera valoare adaugata pentru mediu si societate.

In ultimul timp, Grupul a pus accent pe dezvoltarea know-how-ului si a procedurilor de evaluare a riscurilor in domeniul subscrierilor asociate energiei regenerabile si electro-mobilitatii (e-mobility). In ceea ce priveste energia regenerabila, accentul se va pune pe hidroenergie, energie fotovoltaica, eoliana, biogaz si energie geotermala. Electro-mobilitatea joaca in prezent un rol redus pe pietele VIG, dar va deveni un element din ce in ce mai important tinand cont ca Grupul este cel mai mare furnizor de asigurari auto din regiunea ECE, asigurand peste zece milioane de vehicule.

Perspective pentru 2023

Exista multe incertitudini asociate anului financiar 2023. Razboiul din Ucraina este o provocare speciala luand in calcul ca efectele sale vor fi resimtite in continuare la nivelul tuturor sectoarelor economice si ca derularea evenimentelor este greu de anticipat. Grupul VIG este increzator in potentialul de crestere pe termen lung al regiunii ECE si in cresterea economica semnificativa a pietelor VIG, peste aceea din Vestul Europei.

"Mediul economic fragil si preconizata crestere a volatilitatii pe pietele financiare limiteaza capacitatea de a formula predictii cu privire la evolutia businessului. In acest context, si luand totodata in calcul ca din 2023 se schimba sistemul de raportare contabila, companiile vor putea formula predictii doar pe parcursul anului, dupa implementarea IFRS 17/9. Insa pana acum VIG a reusit sa gestioneze cu succes provocarile, asa ca pentru 2023 isi propune sa inregistreze o evolutie pozitiva la nivel operational, ce va depinde insa de factorii mentionati anterior", a explicat CEO Elisabeth Stadler.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cine se mai asigura astazi la firma austriaca asirom/ Vienna Insurance Group (VIG)?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb