Raiffeisen Bank International (RBI) a înregistrat o scădere de 71% a profitului consolidat pe primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 272 milioane de euro, la 157 milioane de euro, se arăta într-un comunicat al instituţiei de credit.
Activele totale ale RBI au scăzut cu 3%, comparativ cu sfârşitul anului trecut, până la 131,9 miliarde de euro. Trendul descendent al activelor a fost cauzat de scăderea continuă a lichidităţilor de pe piaţă, potrivit reprezentanţilor băncii.
Rezultatul negativ a fost influenţat de pierderea a 82 milioane de euro din evaluarea titlurilor structurate pe termen lung precum şi a datoriilor subordonate, însă nu a avut niciun efect asupra ratelor de capital sau a nivelului capitalului reglementat, conform oficialilor RBI.
Profitul net al băncii a scăzut în primul trimes-tru cu 69,7%, până la 174 milioane de euro, în timp ce câştigul pe acţiune a scăzut de la 2,52 euro, în primul trimestru al lui 2012, până la 0,55 euro. Venitul operaţional al RBI a crescut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 1%, până la 1,3 miliarde de euro.
RBI şi-a majorat provizioanele, în primul trimestru, de la 67 milioane de euro, până la 220 milioane, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, impactul resimţindu-se din cauza provizioanelor pentru pierderi cauzate de creditele din portofoliu, se arată în documentul citat.
Rata creditelor neperformante ale băncii a ajuns la 9,9%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.
Creditele şi avansurile acordate clienţilor au scăzut cu 0,5 miliarde de euro, la 77,3 miliarde de euro, în timp ce depozitele clienţilor sunt cu 0,6 miliarde de euro mai mari ajungând, la 66,9 miliarde de euro.
Banca se aşteaptă, cu toate acestea, să înregis-treze creşteri pe parcursul anului. Herbert Stepic, CEO-ul băncii, a declarat: "Am început anul în termeni pozitivi. În ciuda nivelului redus al ratei dobânzii şi a condiţiilor economice dificile, am reuşit să creştem nivelul venitului operaţional comparativ cu primul trimestru al anului 2012. Ne aşteptăm la o creştere a activităţii economice în a doua jumătate a anului şi suntem, deci, optimişti că vom obţine un rezultat mulţumitor".
Herbert Stepic a anunţat vineri că demisionează din poziţia de CEO al RBI. Domnia sa a invocat motive personale, pentru renunţarea la func-ţie, în condiţiile în care departamentul de control intern al băncii demarase o anchetă a tranzacţiilor imobiliare derulate de acesta printr-un cont off-shore. Anterior, în presă au apărut informaţii potrivit cărora Stepic ar fi folosit companii paravan pentru a administra investiţii în imobiliare.