Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva va realiza în 2008 între 83 şi 90 la sută din profitul estimat şi în jur de 97 la sută din cifra de afaceri, a declarat, ieri, directorul general al Romsilva, Dorel Oros. "În întreg anul 2008, profitul brut al Regiei va fi până în 90 la sută faţă de estimările noastre întrucât nu vom reuşi să realizăm până la finele anului întreaga cotă de masă lemnoasă, ceea ce va face ca Regia să înregistreze o scădere considerabilă a profitului", a precizat Oros, citat de Agerpres.
Deşi nu a dorit să furnizeze deocamdată cifre exacte în privinţa profitului şi a cifrei de afaceri, a precizat că acestea vor fi anunţate până la finele săptămânii viitoare. În 2007, Regia a înregistrat o cifră de afaceri de 1,18 miliarde de lei şi un profit brut de 82 milioane lei, pentru 2008 fiind estimate cifre similare cu cele din 2007.
Directorul general al Romsilva a spus că nerealizarea cotei de masă lemnoasă în acest an "se datorează pieţei care nu mai cere lemn, fiind o consecinţă a faptului că nu se mai vinde mobilă".
"Piaţa europeană a mobilei resimte şocul economic mondial şi cu toate că la noi nu există încă o criză agenţii economici care au contracte mari şi pe perioade lungi cu Romsilva au de suferit de pe urma acestei crize", a afirmat Oros.
Potrivit sursei citate, la ultima licitaţie de vânzare a lemnului, organizată de Direcţia Suceava (cea mai importantă din cadrul Regiei), preţul de licitaţie al lemnului a crescut cu 70 la sută.
"Practic noi nu am înregistrat o diminuare a preţului la lemn ci a volumului de masă lemnoasă exploatat", a mai spus directorul general al Romsilva.
Printre neajunsurile Regiei în 2008 au mai fost enumerate şi nepromovarea Ordonanţei de Urgenţă care prevedea constituirea Fondului special extrabugetar necesar construcţiei de drumuri forestiere. "Regia va fi în imposibilitatea de a mai face în 2009 vreun metru liniar de drum forestier, din cauza dispariţiei acestui fond special. Noul Guvern va trebui în 2009 să aprobe cât mai urgent această Ordonanţă de Urgenţă, iar fondul să devină operaţional", a menţionat directorul Regiei.
De asemenea, directorul general al Romsilva a menţionat şi lipsa sumei de 47 milioane de lei care ar fi trebuit să vină de la Ministerul Agriculturii prin Fondul de ameliorare necesar împăduririi terenurilor care nu aparţin Regiei.
"Deşi Guvernul a deblocat această sumă, noi nu am primit banii de la Ministerul Agriculturii în condiţiile în care toate aceste terenuri se împăduresc cu bani de la stat, iar noi le-am susţinut numai din fonduri proprii", a mai spus Oros. În luna noiembrie a acestui an, Romsilva a anunţat că va împăduri, până la sfârşitul anului, o suprafaţă de 4.921 hectare de terenuri defrişate, din care 2.047 hectare prin regenerări naturale şi 2.874 hectare prin plantări.