Ryanair şi-a redus cu 12% estimarea privind profitul anual şi a avertizat că nu a trecut încă de partea cea mai dificilă dacă recentele greve coordonate din Germania, Italia, Portugalia, Spania, Belgia şi Olanda vor continua să afecteze traficul şi rezervările, transmite Reuters.
Piloţii şi însoţitorii de bord au declanşat mişcări de protest deoarece Ryanair i-a angajat în conformitate cu legis-laţia irlandeză. Ei susţin că au o situaţie nesigură din cauza acestui tip de contract, care le blochează accesul la beneficiile de stat din ţara lor de origine. Angajaţii spun că sunt obligaţi să-şi primească salariile în conturi bancare irlandeze, ceea ce le afectează posibilitatea de a lua credite în ţara lor de origine.
Acţiunile companiei aeriene irlandeze au scăzut cu 10%, iar avertismentele transmise luni au afectat sectorul aerian, rivalele, Lufthansa, Air France KLM şi easyJet înregistrând un declin de 0,5% - 3,3%.
Profitul din acest an al Ryanair, excluzând pierderile înregistrate la nou înfiinţata Laudamotion, se va situa la 1,10 - 1,20 miliarde de euro (2,66 miliarde de dolari), faţă de prognoza anterioară ce viza un câştig de 1,25 - 1,35 miliarde de euro. Noua estimare ar reprezenta un declin de 17 - 24% faţă de profitul record de 1,45 miliarde de euro înregistrat în anul fiscal încheiat la 31 martie 2018.
Operatorul aerian nu exclude noi întreruperi din cauza grevelor, ceea ce ar putea duce la o nouă înrăutăţire a prognozei de profit.
Cele două greve coordonate cu care s-a confruntat Ryanair din august au afectat traficul de pasageri, rezervările last minute şi preţul biletelor. Numărul total al pasagerilor afectaţi depăşeşte 100.000, conform Agerpres.
Câştigul Ryanair este afectat şi de creşterea preţului la barilul de ţiţei, care a atins 82 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani.
Personalul navigant al Ryanair din Europa a publicat pe 4 iulie o listă cu 34 de cereri, solicitând salarii decente, îmbunătăţirea plăţii concediilor de boa-lă şi contracte de muncă pe baza ţării de origine şi a legislaţiei irlandeze. Lis-ta a fost semnată de 80% din personalul navigant de pe cele 86 de baze ale Ryanair.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.