Programul "Prima Casă" devine "O familie, o casă"

V.I.
Macroeconomie #Construcţii / 23 august 2019

Programul "Prima Casă" devine "O familie, o casă"

la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soţul sau soţia, dupăcaz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei;

pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoareade 7.000 lei.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propune printr-un proiect de act normativ modificarea Programului "Prima casă" şi redenumirea acestuia în Programul "O familie,o casă", astfel încât acest program guvernamental să fie mai bine orientat spre caracterul social, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Astfel, se vor revizui condiţiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari şi a preţului maxim de achiziţie al locuinţei care poate fi achiziţionată în cadrul Programului. În acelaşi timp, se propune acordarea de subvenţii de dobândă constând în reducerea ratei dobânziicreditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu unsingur copil, cât şi pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice a declarat: "Am finalizat Programul O familie, o casă, în urma consultărilor intense şi constructive cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României. Iniţiativa guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să îşi cumpere o locuinţă decentă. În egală măsură, susţinem sectorul construcţiilor şi nu numai în condiţiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menţinerea sau înfiinţarea de noi locuri de muncă şi va ajuta la dezvoltarea afacerilor".

Prin proiectulde act normativ care modifică şi completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului "Prima casă" se propune:

- Mandatarea pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul Programului.

- Menţinerea avansului minim de 5 % din preţul de achiziţie al locuinţei. Preţul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70.000 EUR echivalentlei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoareafinanţării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

- Acordarea următoarelor subvenţii de dobândă:

reducereacu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantatpe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

reducereacu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentrufamiliile cu doi sau mai mulţi copii.

Refinanţarea creditelor obţinute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanţare,cu excepţia altor credite acordate in cadrul Programului.

Proiectul de act normativ este publicat de site-ul MFP la rubrica Transparenţă decizională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb