PROIECT ASF, CONFORM MODIFICĂRILOR LEGII PIEŢEI DE CAPITAL: Acţionarii vor putea vota prin împuterniciţi, la Adunările Generale

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 martie 2015

Acţionarii vor putea vota prin împuterniciţi, la Adunările Generale

Acţionarii companiilor listate vor putea fi reprezentaţi şi de alte persoane, la Adunările Generale, în baza unei împuterniciri speciale sau generale, potrivit modificărilor aduse, în decembrie, Legii pieţei de capital 297/2004. Pentru alinierea la noile prevederi legale, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat în dezbatere un proiect pentru modificarea Regulamentului CNVM nr. 6/2009 privind exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor în cadrul adunărilor generale ale societăţilor comerciale, potrivit unui comunicat transmis de Wolf Theiss.

Avocaţii arată că, în linie cu prevederile actuale ale Legii 297/2004, proiectul înlocuieşte termenul de "procură specială" cu "împuternicire" şi introduce definiţii pentru împuternicirea specială şi împuternicirea generală: "Proiectul stabileşte cu exactitate şi conţinutul împuternicirii generale care trebuie să reflecte în mod obligatoriu cel puţin următoarele informaţii: (i) numele/denumirea acţionarului şi precizarea deţinerii acestuia raportat la numărul total al valorilor mobiliare de aceeaşi clasă şi la numărul total de drepturi de vot; (ii) numele/denumirea reprezentantului (cel căruia i se acordă împuternicirea); (iii) data împuternicirii, precum şi perioada de valabilitate a acesteia (iv) precizarea faptului că acţionarul împuterniceşte reprezentantul să participe şi să voteze în numele său prin împuternicirea generală în adunarea generală a acţionarilor, cu specificarea expresă a societăţii pentru care se utilizează respectiva împuternicire generală".

În ce priveşte perioada de valabilitate a împuternicii, Proiectul trimite la prevederile Legii 297/2004, care stipulează că acţionarul poate acorda o împuternicire valabilă pentru o perioadă care nu va depăşi 3 ani, permiţând reprezentantului său a vota în toate aspectele aflate în dezbaterea adunărilor generale ale acţionarilor a uneia sau mai multor societăţi identificate în împuternicire, inclusiv în ceea ce priveşte acte de dispoziţie, cu condiţia ca împuternicirea să fie acordată de către acţionar, în calitate de client, unui intermediar sau unui avocat, mai arată avocaţii.

Proiectul menţionează în mod expres că persoana care acţionează în calitate de reprezentant, în baza unei împuterniciri generale, nu trebuie să prezinte în adunarea generală a acţionarilor nicio dovadă privind exprimarea votului persoanelor reprezentate.

Wolf Theiss arată că proiectul ASF mai stabileşte că emitentul va accepta o împuternicire generală pentru participarea şi votarea în cadrul unei AGA, dată de un acţionar, în calitate de client, unui intermediar sau unui avocat, fără a solicita alte documente suplimentare referitoare la respectivul acţionar, dacă împuternicirea generală respectă prevederile regulamentului, este semnată de respectivul acţionar şi este însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere dată de reprezentantul legal al intermediarului sau avocatul care a primit împuternicirea de reprezentare prin împuternicirea generală, din care să reiasă că: (i) împuternicirea este acordată de respectivul acţionar, în calitate de client, intermediarului sau, după caz, avocatului; (ii) împuternicirea generală este semnată de acţionar, inclusiv prin ataşare de semnătură electronică extinsă, dacă este cazul.

"Proiectul clarifică şi modalitatea votului prin corespondenţă, care poate fi exprimat de către un reprezentant numai în situaţia în care acesta a primit din partea acţionarului pe care îl reprezintă o împuternicire specială/generală, care se depune la emitent, înainte de prima sa utilizare, cu 48 de ore înainte de adunarea generală sau în termenul prevăzut de actul constitutiv al emitentului, în copie, cuprinzând menţiunea conformităţii cu originalul sub semnătura reprezentantului", declară Diana Steţiu, avocat colaborator Wolf Theiss.

Proiectul ASF este supus consultărilor publice până la data de 11 martie 2015, potrivit informaţiei publicate pe site-ul ASF.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. S-a deschis astfel portita pentru cedarea dreptului de vot in AGA. Astfel, se naste "cu acte in regula" o noua "profesie" respectiv profesia de locator de voturi adica am un nr. de clienti care au actiunil dar sunt prea ocupati sa participe la AGA. Intermediarul poate sa participe el la AGA si sa voteze in numele clientilor sai si astfel se ajunge la situatia in care actionarii interesati sa "inchirieze" votul intr-o AGA adica in schimbul unor sume de bani sa a altor avantaje materiale directe sa voteze intr-un anumit fel in AGA in numele si pe contul clientului sau...chiar impotriva intereselor clientului.

    Aplicand aceasta ipoteza la SIF-uri...se ajunge la ipoteza in care nu se mai poate face nicio legatura intre actionarii reali si reprezentantul acestora si astfel preluarea reala a SIF-urilor este finalizata. 

    SIF-urile au deja o vasta experienta in a plati cu sume importante pe cei care achizitioneaza procuri si voteaza cum dorea conducerea...singurii la momentul respectiv care-si puteau permite sa plateasca cel mai bine fiindca nu plateau din banii lor. Toate SIF-urile se incadreaza la aceste practici dar cel mai elocvent este SIF3 care a trecut la impunerea masurii.

    In pus, problema recompensarii a fost rafinata in timp si de la avantaje imediate (diverse sume de bani raportat la nr. de voturi stranse) s-a trecut la avantaje de alta natura respectiv strecurarea de informatii privilegiate...contractarea in mod preferential a serviciilor la preturi speciale...vacante platite sub masca unor evenimente corporatiste...sustinerea reciproca pentru diverse functii ...ex. CA-uri bine platite sau chiar in AGA la care se platesc in mod preferential actionarii cu sume de mii de euro etc.etc.etc. 

    1. Da, nu astea sunt problemele noastre... Astea sunt niste materializari ale necesitatii obiective. Problema este ca nu se genereaza interes in piata de capital, care sa atraga investitori mai multi, mai activi, care sa se grupeze in ambele tabere de opozitie (ca pricipiu), care sa contrabalanseze un interes cu alt interes, care sa duca la o activitate mai sustinuta financiar, care sa nu mai permita cuiva sa faca ce vrea cand vrea, fara sa plateasca un pret corespunzator, financiar, social si legal. Adica, sa nu mai mintim ca piata de capital ar fi altceva decat o bifa intr-o lista de cerinte ale apartententei la o democratie declarativa si atat.

      Toate lucrurile mari sunt facute din parti mici...astfel ca o piata de capital croita prost dupa tot felul de interese marunte si meschine lipsite de principialitate nu poate sa duca la o emulatie de investitori. Orice piata are ca principal motor increderea...si daca asta lipseste...restul nu mai conteaza. Pana cand nu se schimba prioritatile si nu se fac pasi concreti in directia transparentei si a protejarii increderii...nimeni nu mai este interesat de aceasta piata.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb