PROIECT ASF  Fondurile ar putea investi în bilete la ordin şi în obligaţiuni emise de companii nelistate

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 octombrie 2013

Fondurile ar putea investi în bilete la ordin şi în obligaţiuni emise de companii nelistate

Fondurile de investiţii ar putea primi dreptul să investească în bilete la ordin, precum şi în obligaţiuni corporative emise de companii neadmise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau sistem alternativ de tranzacţionare, potrivit unui proiect de normă pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenţionează să îl supună dezbaterii publice.

Dezbaterea va avea loc pe data de 9 octombrie 2013, conform unei notificări ASF.

Potrivit proiectului de normă al ASF, un organism de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) poate investi şi în instrumente ale pieţei monetare, de tipul biletelor la ordin, care au o scadenţă de cel mult 12 luni şi sunt obţinute prin gir.

Consiliul de administraţie/Consiliul de supraveghere al fondului de investiţii trebuie să stabilească în prealabil condiţiile de bonitate, lichiditate şi solvabilitate ale emitentului biletelor la ordin şi ale ultimul girant anterior OPCVM, acestea urmând a fi notificate ASF şi furnizate investitorilor la solicitarea scrisă a acestora, potrivit proiectului.

OPCVM poate realiza o investiţie în bilete la ordin, dacă emitentul acestora are cel puţin trei ani de activitate, în caz contrar, conducerea fondului trebuie să solicite garanţii suplimentare, din partea emitentului sau a ultimului girant. Expunerea realizată de un OPCVM pe instrumente ale pieţei monetare de tipul biletelor la ordin, nu poate depăşi limita de 15% din activele fondului.

În cazul unui AOPC (Alte Organisme de Plasament Colectiv), ponderea deţinerilor fondului în instrumente ale pieţei monetare de tipul biletelor la ordin nu trebuie să depăşească 15% (în cazul AOPC specializate în investiţii în obligaţiuni, respectiv în instrumente ale pieţei monetare), 20% (în cazul AOPC, cu o politică de investiţii diversificată), 25% (în cazul altor AOPC specializate), 35% (în cazul AOPC cu o politică de investiţii permisivă), conform ASF.

Acţionarii, membrii Consiliului de administraţie/Consiliului de supraveghere, directorii sau membrii Directoratului societăţilor de administrare a investiţiilor care administrează fondul nu pot fi acţionari, asociaţi, membri ai organelor de conducere/administrare/supraveghere ale emitenţilor de bilete la ordin prevăzute şi rude ai acestora.

Banii investiţi de către un OPC în bilete de ordin trebuie rambursaţi în termen de maximum 10 zile lucrătoare faţă de momentul scadenţei, a tuturor sumelor aferente investiţiilor respective. În situaţii excepţionale, termenul prevăzut se poate prelungi cu cel mult 6 luni.

Evaluarea în activul fondului a biletelor la ordin pentru care nu a fost onorată plata la scadenţă este zero lei, fiind interzisă efectuarea de investiţii suplimentare în instrumente ale pieţei monetare de tipul biletelor la ordin emise sau girate de acelaşi emitent.

Biletul la ordin este un efect comercial, înscris prin care o persoană, numită emitent ori subscriitor, se obligă să plătească o sumă de bani la scadenţă unei alte persoane numită beneficiar, sau la ordinul acesteia. Ca formă, biletul la ordin se aseamănă cu o recunoaştere de datorie de către debitor, faţă de creditorul său.

Prevederi similare sunt aplicabile şi în cazul investiţiilor în obligaţiuni emise de companii necotate la bursă, reiese din proiectul ASF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce nu se da posibilitatea de a investi si in cambii???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb