Guvernul ungar elaborează un act normativ potrivit căruia companiile de utilităţi nu vor mai putea plăti dividende, iar profiturile realizate ar urma să fie folosite pentru modernizarea serviciilor, a declarat secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Janos Fonagy, potrivit Reuters.
Premierul Viktor Orban a declarat anterior că cetăţenii ungari plătesc prea mult pentru utilităţi comparativ cu cât câştigă, anunţând că are intenţia de a transforma companiile de utilităţi în organizaţii non-profit, informează Agerpres.
Companiile germane E.ON şi RWE, precum şi companiile franceze EDF şi GDF Suez şi firma italiană Eni deţin pachete substanţiale de acţiuni în companiile ungare de utilităţi.
Într-un interviu acordat postului public de televiziune M1, Janos Fonagy a subliniat că serviciile care formează un "monopol natural" precum gazele naturale, electricitatea, apa, încălzirea centralizată şi alte servicii de interes public ar trebui să fie trecute sub controlul guvernului central sau al autorităţilor locale sub forma unor entităţi non-profit. "Profitul generat ca urmare a unor activităţi corporatiste decente nu va putea fi extras sub formă de dividende, ci ar trebui să fie reinvestit în funcţionarea, mentenanţa şi mai ales în îmbunătăţirea serviciilor", a spus Fonagy.
Separat, un purtător de cuvânt al guvernului ungar a confirmat că autorităţile de la Budapesta au primit o scrisoare din partea Comisiei Europene referitoare la planurile guvernului ungar vizând reducerea facturilor la utilităţi, adăugând însă că guvernul este hotărât să menţină această schemă.
Cabinetul condus de Viktor Orban a impus deja o reducere de 10% a tarifelor la electricitate pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie 2013 şi are de gând să introducă noi reduceri începând cu luna următoare. De asemenea, Orban a declarat anterior că guvernul său discută preluarea a şase-şapte mari companii de utilităţi.
Statul ungar a preluat deja divizia de stocare şi comercializare a gazelor naturale aparţinând companiei germane E.ON precum şi un pachet de 51% în divizia de stocare a gazelor naturale aparţinând companiei MOL.