PROIECT DE OUG Bugetul pentru "Anghel Saligny", suplimentat cu 15,5 miliarde lei

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 martie 2022

Bugetul pentru "Anghel Saligny", suplimentat cu 15,5 miliarde lei

Guvernul pregăteşte un proiect de act normativ prin intermediul căruia doreşte ca alocarea iniţială de 50 miliarde lei pentru programul naţional de investiţii Anghel Saligny să fie majorată cu 15,5 miliarde lei.

Intenţia coaliţiei de guvernarea PSD-PNL-UDMR nu a trecut neobservată de deputatul Claudiu Năsui (USR), fost ministru al Economiei, care a afirmat că suplimentarea este făcută din pix, fără să fie indicat vreun impact bugetar.

"PSD-PNL suplimentează programul mamut PNDL 3 cu încă 15 miliarde de lei. Pentru baronii locali există mereu bani, pentru români să reducem taxele, nu. Celebrul program PNDL este de fapt un mod de a transfera banii contribuabililor către firmele de partid şi baronii locali. (...) Acest program a fost motivul principal pentru care USR nu a mai putut să stea la guvernare (...). A fost făcut de premierul de atunci, Florin Cîţu, ca să câştige baronii PNL de partea lui la congresul partidului. Lucru care s-a şi întâmplat. PNDL 3, în forma iniţială era un tun de 50 de miliarde de lei. Nu-i întrebaţi de unde au bani sau cum fac să plătească impactul. Pentru ei sunt mereu bani. Fix acest program vor acum să-l mai suplimenteze cu încă 15 miliarde de lei. (...) Oare vor fi întrebaţi de unde scot banii ăştia? De impactul bugetar? Sau de atâtea altele? (...) Politicienii de la guvernare au zis mereu că vor reduce taxele. Dar, dacă ne uităm cu un pic mai atent la fapte, n-au redus nimic. Nici pe carburanţi, nici pe gaze, nici pe electricitate, nici pe muncă. Pe nimic. În schimb au bani să crească PNDL-ul", a scris, ieri, Claudiu Năsui pe pagina oficială de Facebook.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" şi pentru modificarea art. 1 alin. (2) din OUG 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" a fost pus în dezbatere publică timp de 10 zile începând 22 martie, pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Din analizarea lui reiese că suplimentarea bugetului alocat iniţial este necesară pentru asigurarea soluţionării a circa 35% din nevoile urgente ale autorităţilor locale, precum şi pentru asigurarea unor fonduri suficiente pentru acoperirea obiectivelor de investiţii din domeniul "sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale".

"Se impune intervenţia legislativă de urgenţă pentru suplimentarea bugetului alocat iniţial în vederea asigurării accesului la servicii esenţiale a întregii populaţii, creşterea calităţii vieţii şi evitarea riscului de depopulare în comunităţile subdezvoltate, prin crearea posibilităţii a cât mai multor unităţi administrativ-teritoriale de a promova obiectivele de investiţii încadrate în domeniile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. c) şi lit. e) din OUG 95/2021", se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ, care ar urma să fie aprobat într-o şedinţă de guvern săptămâna viitoare.

10 miliarde lei pentru drumuri, 5,5 miliarde lei pentru gaze

Conform expunerii de motive, suplimentarea de 15,5 miliarde lei va fi împărţită astfel:

- 10 miliarde lei vor fi alocaţi pentru acoperirea solicitărilor privind investiţiile în drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor

- 5,5 miliarde lei pentru a valorifica toate documentaţiile suportate de la bugetele locale pentru cele 105 obiective de investiţii, care au fost admise în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, dar nu au primit finanţare întrucât valoarea acestora excedează plafonului alocat iniţial. Este vorba despre proiectele privind extinderea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv a branşamentelor, precum şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.

Conform ultimelor date statistice publicate, la nivel naţional, 70% din unităţile administrativ-teritoriale nu au acces la reţele de distribuţie de gaze naturale, putându-se estima un necesar de cel puţin 25 miliarde lei pentru asigurarea accesului tuturor unităţilor administrativ-teritoriale la reţele de distribuţie.

De aceea, prin programul Anghel Saligny, Guvernul doreşte realizarea a 2500 kilometri reţele conducte de gaze şi branşarea a 150.000 familii la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale

"Consecinţa negativă pe care o poate avea neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă este faptul că unele dintre serviciile esenţiale pe care statul şi unităţile administrativ-teritoriale trebuie să le asigure tuturor cetăţenilor nu pot fi oferite la standarde de calitate şi siguranţă sau nu pot fi oferite deloc în anumite zone izolate, atrăgând afectarea stării de sănătate a populaţiei, a condiţiilor de trai, precum şi depopularea comunităţilor subdezvoltate, fiind necesară o abordare integrată, strategică la nivel naţional în asigurarea finanţării de către stat, prin administraţia publică locală, a unor proiecte prioritare care conduc la îmbunătăţirea condiţiilor de trai prin asigurarea serviciilor publice elementare, de bază, în acord cu nevoile beneficiarilor programului.

O altă consecinţă negativă pe care o poate avea neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă este întârzierea nejustificată a acordării finanţării şi, implicit, a implementării unor obiective de investiţii a căror maturitate este suficient de avansată, precum şi care au fost deja evaluate conform cerinţelor Băncii Europene de Investiţii, de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi pentru care unităţile administrativ-teritoriale au suportat sume considerabile de la bugetul de stat în vederea elaborării documentaţiilor necesare", se mai arată în expunerea de motive.

În ceea ce priveşte impactul financiar asupra bugetului de stat consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung (pe 5 ani), în nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arată că acesta va fi în total de 15,5 miliarde lei, sumă care va fi asigurată din credite bugetare şi care va fi compensată în anii următori, pe de o parte, de spaţiul financiar creat prin încheierea Programelor PNDL I şi PNDL II, iar, pe de altă parte, din creşterea veniturilor bugetare încasate ca urmare a implementării Programului de facturare electronică "e-facturare".

Programul Anghel Saligny a fost aprobat de guvernul Cîţu în 3 septembrie 2021 şi se va derula până în anul 2028. Pentru reabilitarea de drumuri au fost depuse de către autorităţile locale 4858 de cereri, cu o valoare totală de aproape 89 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa vina banii, sa vina banii, sa vina baniiii la baieti!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb