PROIECT EDITORIAL SUSŢINUT DE SIBEX - SIBIU STOCK EXCHANGE 20 de instrumente financiare beneficiază de servicii de market making pe bursa sibiană

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2014

Pentru a facilita procesul de tranzacţionare, bursa din Sibiu deţine în portofoliu 20 de instrumente financiare derivate având ca activ suport indicele Dow Jones Industrial AverageSM, acţiuni româneşti, americane, europene, mărfuri - aur, petrol şi principalele perechi valutare pe care activează formatorii de piaţă (market makeri) în scopul asigurării lichidităţii pieţei.

În contextul parteneriatului SIBEX-ATHEX Group, materializat la începutul anului curent, prin intermediul unei platforme comune de tranzacţionare, participanţii de pe piaţa din Atena au posibilitatea de a tranzacţiona produsele disponibile pe bursa sibiană iar participanţii de pe piaţa SIBEX vor avea posibilitatea de a tranzacţiona produsele de pe piaţa din Atena.

Acest parteneriat poate aduce şi un plus de lichiditate pentru Sibex prin prisma faptului că produsele cele mai tranzacţionate de pe bursa sibiană ( respectiv EUR/USD, DEDJIA, DEOIL_LSC, SIBGOLD, DEDBK) nu sunt prezente în oferta bursei de la Atena. În plus, pentru produsele mai sus menţionate, pe piaţa de la Sibiu activează Market Makeri care cotează la spread-uri competitive astfel încât participanţii la piaţă au oportunitatea de diversificare şi creştere a businessului.

Lichiditatea, pe o piaţă reglementată, este o condiţie esenţială pentru evaluarea adecvată a instrumentelor financiare tranzacţionate, fiind de asemenea una din trasăturile unei pieţe competitive. Cu cât mai ridicat este gradul de certitudine că un instrument financiar poate fi vândut sau cumpărat oricând, cu atât este mai mare dorinţa investitorilor de a investi în aceste instrumente, beneficiind astfel de posibilitatea de a tranzacţiona rapid şi cu un impact redus asupra preţului de cotare.

Market-Makerii sunt obligaţi să coteze în mod continuu şi la orice nivel al preţului de cotare bid-ul şi ask-ul pentru fiecare instrument financiar desemnat, cu respectarea obligaţiilor privind volumul minim şi spread-ul maxim, stabilite prin convenţia încheiată cu operatorul de piaţă.

Condiţiile de operare în calitate de Market-Maker pe piaţa reglementată de instrumente financiare derivate administrată de Sibex sunt foarte avantajoase, permiţând obţinerea unor rezultate remarcabile. Prin activitatea sa, formatorul de piaţă facilitează procesul de determinare a preţului de echilibru.

Funcţia principală a unui Market Maker este de a crea lichiditate prin rezolvarea dezechilibrului temporar între cerere şi ofertă, instrumentele financiare lichide fiind mult mai atractive pentru investitori.

Un instrument eficient de evaluare a lichidităţii într-o piaţă financiară în orice moment este diferenţa dintre preţul minim de vânzare şi cel maxim de cumpărare. Pieţele lichide sunt caracterizate de o diferenţă mică, iar cele cu lichiditate redusă, de o diferenţă mai mare.

La Sibex, condiţiile tehnice de furnizare a cotaţiilor de Market Making sunt extrem de avantajoase pentru investitori: menţinerea permanentă în bid şi ask a unui număr mare de contracte (pentru contractele DEDJIA şi SIBGOLD numărul minim este de 100), termen maxim de actualizare a numărului de contracte de 5 minute, spread între cotaţia de cumpărare şi cea de vânzare foarte redus (cu preponderenţă 6 puncte pentru contractul având activ suport indicele Dow Jones pentru prima scadenţă). Toate acestea contribuie la asigurarea unor condiţii optime pentru realizarea cu succes a strategiilor investiţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb