PROIECT LEGISLATIV ÎN PROCEDURĂ DE URGENŢĂ Senatul vrea să interzică rapid publicitatea TV şi online a jocurilor de noroc şi a pariurilor sportive

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 14 februarie 2023

"Toţi cei care joacă jocuri de noroc, toţi cei care participă la pariuri sportive, au sentimentul acesta al câştigului implicit, dar în realitate lucrurile stau complet altfel. Această iluzie că se obţin câştiguri rapide şi substanţiale, din păcate afectează cel mai mult tinerii din România. Tinerii sunt cei care trebuie protejaţi şi această iniţiativă legislativă cred eu că va fi susţinută de toţi colegii mei", afirmă Alina Gorghiu.

"Toţi cei care joacă jocuri de noroc, toţi cei care participă la pariuri sportive, au sentimentul acesta al câştigului implicit, dar în realitate lucrurile stau complet altfel. Această iluzie că se obţin câştiguri rapide şi substanţiale, din păcate afectează cel mai mult tinerii din România. Tinerii sunt cei care trebuie protejaţi şi această iniţiativă legislativă cred eu că va fi susţinută de toţi colegii mei", afirmă Alina Gorghiu.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat ieri dezbaterea şi votarea în procedură de urgenţă, în zilele următoare, a proiectului legislativ prin care urmează să fie interzisă publicitatea TV şi pe site-urile mass media pentru companiile din domeniul jocurilor de noroc, a anunţat Alina Gorghiu, preşedintele interimar al camerei superioare a Parlamentului.

"Am cerut procedură de urgenţă pe acest proiect legislativ, pentru că această dependenţă a tinerilor, a cetăţenilor, de jocurile de noroc este realmente o plagă a societăţii româneşti. Proiectul prevede ca aceste firme, companii, care îşi fac publicitate cu jocurile de noroc, să aibă interdicţie legală de a mai face reclamă comercială online şi la TV pe acest domeniu de activitate. Am iniţiat acest proiect după modelul Republicii Moldova, care, la sfârşitul anului trecut, a adoptat legislaţia prin care interzice orice publicitate a jocurilor de noroc, loteriilor şi pariurilor sportive. Deschideţi astăzi orice pagină de ziar online, deschideţi orice canal TV după o anumită oră, după-amiază, şi o să vedeţi cum reclama de pe online şi reclama de pe TV sunt preponderent legate de acest subiect al jocurilor de noroc, al pariurilor sportive şi aşa mai departe", a declarat Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului.

Domnia sa a precizat că propunerea legislativă înregistrată la Senat sub denumirea L37/2023 va fi amendată în sensul interzicerii difuzării, afişării oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri sportive, prin prisma următoarelor elemente: detalierea plajei de acţiune a interzicerii promovării şi stimulării populaţiei participării la jocuri de noroc şi pariuri sportive şi afişarea ratei de câştig pe aparate.

"Toţi cei care joacă jocuri de noroc, toţi cei care participă la pariuri sportive, au sentimentul acesta al câştigului implicit, dar în realitate lucrurile stau complet altfel. Această iluzie că se obţin câştiguri rapide şi substanţiale, din păcate afectează cel mai mult tinerii din România. Tinerii sunt cei care trebuie protejaţi şi această iniţiativă legislativă cred eu că va fi susţinută de toţi colegii mei", afirmă Alina Gorghiu.

Potrivit formei iniţiale a proiectului legislativ L37/2023 pentru pentru completarea art. 29 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 148/2000 privind publicitatea, se va introduce în Legea nr. 504/2002 a audiovizualului, la articolul 29 un nou alineat, alin. 5±, cu următorul cuprins: "Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri este interzisă".

Prin acelaşi act normativ ar urma ca la articolul 6 din Legea 148/2000 să fie introdusă litera k, cu următorul cuprins: "favorizează apariţia şi instalarea adicţiilor definite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii". Tot în aceeaşi lege se va introduce articolul 14¹ cu textul "Se interzice orice formă de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri".

Încălcarea acestei dispoziţii va fi sancţionată conform art.23 alin.(1) , lit.c, cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.

Conform expunerii de motive, proiectul de lege a fost iniţiat "având în vedere decizia recentă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit căreia dependenţa de jocurile de noroc a fost introdusă în categoria bolilor psihice extrem de grave şi luând în considerare incidentele tot mai numeroase înregistrate în România (mai multe sinucideri determinate de pierderile materiale iremediabile; pierderea locului de muncă; destrămarea familiilor; pierderea tutelei copiilor, etc.)".

"Astfel, propunem ca orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri să fie interzisă în România. Facem precizarea că această propunere instituie interdicţie pentru promovarea comercială (spoturi publicitare) şi nu introduce o interdicţie pentru domeniul economic al jocurilor de noroc sau al pariurilor. Este important de precizat faptul că promovarea comercială agresivă a jocurilor de noroc sau a pariurilor afectează negativ, în mod principal, copiii şi tinerii care, indiferent de intervalul orar de difuzare a spoturilor publicitare, sunt cei mai predispuşi la adoptarea unor comportamente dăunătoare sănătăţii şi vieţii lor sociale", mai arată autorii iniţiativei legislative, care fac parte din toate partidele politice din Parlament.

Curios este că în cuprinsul iniţiativei de proiect de act normativ nu există niciun studiu de impact cu privire la consecinţele interzicerii totale a publicităţii comerciale a cazinourilor, jocurilor de noroc şi pariurilor sportive la posturile TV şi pe site-urile mass-media. Este binecunoscut faptul că majoritatea posturilor TV de sport şi a cotidianelor sportive au contracte de publicitate cu companiile din acest domeniu de activitate. Mai mult, probabil că o bună parte dintre sumele din aceste contracte sunt folosite pentru achitarea drepturilor de televiziune pentru transmiterea live, gratuit, a tuturor partidelor de fotbal din Superliga naţională de fotbal şi din Liga 2, precum şi din alte campionate de fotbal din străinătate. Totodată, fosta Liga 1 se numeşte de anul trecut Superliga, iar principalul sponsor este chiar o companie din domeniul jocurilor de noroc - Superbet. Anterior, Liga 1 era sponsorizată tot de o companie din domeniul jocurilor de noroc - Casa Pariurilor. Cu alte cuvinte, organizatorii acestor competiţii sportive au contracte de publicitate în derulare cu companiile respective, au afişaj electronic sau prin panouri pe arenele sportive şi va fi imposibil ca numele şi reclamele acestor companii să fie evitate în timpul transmisiunilor directe a meciurilor de fotbal. Totodată, unele echipe din Superligă sunt sponsorizate de companii din domeniul jocurilor de noroc şi au trecut pe tricourile de joc numele acestor companii, cum ar fi de exemplu Betano. Este evident că într-o transmisie live aceste reclame vor apărea pe ecranul televizorului. Proiectul de lege nu spune nimic cu privire la acest lucru, nici la contractele aflate în derulare, ci doar că publicitatea este interzisă cu desăvârşire.

Un alt aspect omis de iniţiatorii proiectului este faptul că, prin interzicerea inclusiv a promovării pariurilor sportive şi a loteriilor - ce vor face cu extragerile Loteriei Naţionale care de zeci de ani sunt transmise live pe diferite posturi de televiziune? -, este posibil ca activitatea din acest domeniu să scadă şi să înregistrăm o creştere a numărului şomerilor.

Sunt aspecte care se pare că nu au fost luate în considerare de iniţiatorii proiectului legislativ, care nu are niciun studiu de impact, nici cu privire la bugetul de stat - venituri mai puţine prin scăderea activităţii în domeniu -, nici cu privire la forţa de muncă ce va rămâne pe drumuri.

Rămâne de văzut care va fi reacţia marilor companii din acest domeniu, precum şi reacţia posturilor TV sportive, care, în lipsa fondurilor rezultate din publicitatea respectivă, probabil că vor fi nevoite să treacă la sistemul occidental pay-per-view pentru ca telespectatorii din ţara noastră să urmărească partidele din Superliga naţională la fotbal.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. In sfârșit!

    A fost chiar ridicol la cupa mondială cum TVR o ținea tot cu reclame la pariuri in pauza publicitara. 

    1. mai grava este publicitatea la medicamente fake numite suplimente alimentare care te vindeca de tot felul de boli..

      ce poti sa faci cu politruci nostri!! care stau la rand sa intre pe lista de plata a celor din pharma

    Mai bine s-ar permite doar dupa miezul noptii pana la 5 dimineata.

    Tanara generatie, cea care ar trebui de fapt protejata, doarme.

    Pe d-na senator PNL Alina Gorghiu sa o preocupe mai mult inasprirea legislatiei referitore la interdictia magazinelor de a vinde tigari si alcool minorilor. 

    Alina gorghiu e o marlanca din tecuci semi-emancipaa care jigneste functia de senator . Aerele sale de doamna doxata plina de sine , atotstiitoare ating ridicolul si sfideaza inteligenta . Cand o vad pe dansa si pe rares bogdan imi aduc aminte de ECHIPA CASTIATOARE si atunci m-i se face scarba de PNL (PSD2) si de iohannis . Asa ca voi vota USR.

    Când eram profesor îi auzeam pe elevi spunând:" mă duc să sparg 100 de lei la pariuri "! Pe cel cu afirmația îl abordam râzând ,bazându-mă pe credibilitatea mea ( eram prof.iubit și respectat)

    Vrei un sfat? 

    Da,zicea el  

    Perfect,uite cum faci: din 100 de lei arunci 50 pe fereastră și câștigi de două ori : cineva va găsi banii și poate îi folosește mai util, iar tu vei sta la jocuri mai puțin până pierzi toți banii  

    Dacă repeți asta 3 zile îți dai seama că la pariuri n-ai câștigat, vei deveni zgârcit și nu mai arunci nici cu banii pe fereastră!  

    Evident nimeni nu a aruncat cu banii pe fereastră dar colegii povesteau amuzati cum si-a pierdut pe toți la pariuri și o lăsau mai moale...

    Unii renuntau de tot ! 

    1. Au pierdut ca nu se pricepeau. Bineinteles ca o parte se pricep la chestiile pe care pariaza si castiga mai mult decat pierd.

    Sa faca bine sa nu treaca legea.

    Nu mai e bevoie de bani la buget sau cum?

    Sa ne lase in pace Alina "mori pentru sanatatea ta" Gorghiu, oamenii nu joaca jocuri de noroc (nu stiu de ce pariurile sunt incluse in categoria asta, asa si bursa de actiuni e tot joc de noroc) pentru ca vad reclame. Sa nu se mai erijeze in politie morala Gorghiu, ca nu are nici un drept sa o faca. 

    Foarte bine.

    SI impozite mai mari pentru firmele de pariuri.Au castiguri imense prostind oamenii. 

    De aia isi permit sa plateasca reclame nonstop. 

    De fapt castigi mai nimic.Daca te pricepi la un domeniu, sa zicem sport,nu te lasa sa pariezi sume mari.

    Niste banditi financiari. 

    1. Invit o televiziune curajoasa, care se poate dispensa de sponzorii din domeniu, sa filmeze cateva ore, cateva zile sau saptamani, intrarile/iesirile din lupanarile "norocului" ca da be arate ce "fete" (ma refer la figuri nu la genus feminin) intra si ies zilnic. Ar fi foarte interesant ca specialisti din domeniu sa ne descrie/ sa ne citeasca chipurile celor care ies neavand " nici de data aceasta noroc".

      In loc sa cultul muncii incurajam iluzii desarte. 

      Somnul natiunii ii imbogateste doar pe unii.

      Baietii destepti stiu pe care!. 

      Erata: In loc sa cultivam cultul muncii

      .... 

    Jocurile de noroc sub orice forma produc saracirea populatiei, infractionalitate in legatura cu procurarea de bani pentru joc, evaziune fiscala. softuri aranjate, adictie , retele mafiote si coruptie de Stat in multiple forme. Exemplul este Statul Israel unde jocurile de noroc in cazinouri, pe aparate sau on line sunt interzise. Sunt permise numai jocul la loteria de stat si pariurile sportive dara FARA reclama. Cine vrea sa joace stie unde sa mearga. Mafia din jocurile de noroc, on line sau cazinouri este intretinuta de coruptia de Stat.

    O veste buna'. Poate ca o sa dispara si blaturile din fotbal... macar pe jumatate. Tata Jean Padureanu era mic copil pe langa ce fac astia acum.

    Alina Gorghiu... multumim

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb