Proiect legislativ: Noi alternative pentru compensarea sau utilizarea surplusului de energie produs de prosumatori

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 27 iulie 2023

Proiect legislativ: Noi alternative pentru compensarea sau utilizarea surplusului de energie produs de prosumatori

Prosumatorii vor beneficia de noi drepturi dacă proiectul de lege iniţiat de senatorul Antal Lorant (UDMR), preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică şi Resurse Minerale va trece în toamnă de votul Parlamentului.

Iniţiativa legislativă prin care se modifică legii 123/2012 a energiei electrice conţine schimbări majore în sistemul de compensare a prosumatorilor.

"Zeci de mii de cetăţeni au ales, până acum, să devină prosumatori, producând energie electrică regenerabilă cu panouri fotovoltaice proprii. Cu toate acestea, sistemul de compensare prevăzut în legislaţia actuală creează dificultăţi inutile. În prezent, prosumatorii cu o capacitate de producţie de până 200 kW beneficiază de o compensare cantitativă, valoarea surplusului produs de ei fiind raportată pentru un consum ulterior. Astfel, aceştia pot solicita abia după 24 de luni o compensare financiară în cazul în care încă dispun de o balanţă pozitivă. Problema principală este că acest sistem poate deveni victima unor disfuncţionalităţi. De exemplu, au existat cazuri în care furnizorii au ezitat să emită facturi în cazurile în care exista un surplus de producţie şi cum perioada de 24 de luni se calculează de la data primei facturi, intervalul efectiv de doi ani se decala, în defavoarea prosumatorului. Prin acest proiect de lege vrem să îmbunătăţim acest sistem", a declarat Antal Lorant.

Senatorul UDMR a precizat că iniţiativa ar acorda posibilitatea prosumatorilor, în situaţia în care au un surplus de producţie, de a cere compensarea financiară a acestuia mai devreme, chiar şi la perioade de o lună.

"Astfel, această investiţie făcută de prosumatori capătă o valoare tangibilă, dându-le libertatea şi dreptul de a-şi gestiona mai bine propriile resurse, aspect de care am ţinut cont şi în celelalte schimbări pe care le propunem", a spus Lorant Antal.

Proiectul de lege depus recent la Senat mai prevede crearea unor alternative în ceea ce priveşte modul în care cantitatea generată în surplus ar putea fi utilizată. Valoarea acestui surplus ar putea fi folosită pentru plata facturii de gaze sau ar putea fi donată, la cererea prosumatorului, către alţi consumatori aparţinând aceluiaşi furnizor, de exemplu unor familii vulnerabile, spitale, şcoli sau chiar pentru punctele de consum deţinute de alţi membri ai familiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb