Proiect pentru o vârstă minimă opţională de pensionare

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 ianuarie 2020

Vicepremierul Raluca Turcan: Există în lucru un act normativ pentru ca persoanele ajunse la 65 de ani să poată opta pentru continuarea activităţii până la 70 de ani

Guvernul ia în calcul adoptarea unui proiect de lege care prevede posibilitatea angajaţilor să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani, a declarat, ieri, vicepremierul Raluca Turcan, cu prilejul unei conferinţe de presă organizată la Palatul Victoria.

Raluca Turcan a precizat: "În momentul de faţă, nu cred că România este pregătită pentru pensionarea obligatorie la 70 de ani. Însă, cred că se impune o discuţie în spaţiul public ca, dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, există şi în Camera Deputaţilor un astfel de proiect ca să poţi să optezi pentru a putea lucra până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee, este posibil să luăm această măsură".

Imediat după declaraţia vicepremierului Raluca Turcan, ultimii doi foşti miniştri ai Muncii au reacţionat prin intermediul mass-media şi al reţelelor de socializare. Marius Budăi a declarat, în cadrul unei dezbateri la un post de televiziune: "Dacă doamna vicepremier din Guvernul Orban crede că se impune o discuţie pentru majorarea vârstei de pensionare, eu cred cu tărie că se impune o discuţie despre cum să creştem speranţa de viaţă a cetăţenilor români şi cum să creştem nivelul de trai al cetăţenilor români, nu prin îngheţarea pensiei minime, nu prin renunţarea la majorarea alocaţiilor, nu prin concedieri a sute de mii de oameni cum deja se anunţă şi aşa mai departe. Eu cred că de aici trebuie început şi abia apoi vedem noi cu vârsta de pensionare".

La rândul său, Lia Olguţa Vasilescu a scris pe pagina oficială de Facebook: "Români, vi se pregăteşte ceva! Speranţa de viaţă în România este cu 8 ani sub media UE. O creştere a vârstei de pensionare la 70 de ani înseamnă că nu veţi mai beneficia deloc de pensie! Nici în cele mai negre vise nu îmi puteam imagina că vor lua astfel de măsuri cei de dreapta! Şi nimeni nu protestează...".

Premierul Ludovic Orban a afirmat în urmă cu o lună că nu există la Ministerul Muncii niciun proiect care să prevadă creşterea vârstei de pensionare. Acesta a mai precizat atunci că vârsta de pensionare va rămâne la 65 de ani, iar persoanelor trebuie să li se permită să lucreze după această vârstă, dacă doresc acest lucru.

În legătură cu pensiile, ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a afirmat, ieri, că în anul 2021 trebuie să înceapă o reformă amplă a sistemului pentru a evita pe viitor riscul ca pensiile să nu fie plătite. Printre măsurile preconizate este şi majorarea contribuţiei la pilonul II de pensii.

Florin Cîţu a precizat: "Sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de această problemă. Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private, pentru că de acolo ai un randament şi de acolo poţi să-ţi asiguri o pensie mai mare. (...) Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea".

Ministrul de Finanţe susţine că este nevoie de o viziune pe termen lung care să asigure sustenabilitatea sistemului. "Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani (...) Se tot fac cârpeli pe termen scurt, s-a terminat cu acest sistem. Reformele reale trebuie să înceapă din 2021", a declarat Cîţu.

Domnia sa mai consideră că pensiile speciale trebuie eliminate cu totul şi singurul criteriu să fie contributivitatea.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. As iesi la pensie si la mai mult de 7o de ani daca-mi da-ti ca pensie un spital in care sa intru fara teama si un system sanitar unde sa-mi pemit sa-mi tratez cariile dupa ultima ora cu preturi decente ...

    1. 64 înmulțit cu punctajul realizat, cum a sugerat dumitru leonte.fara perioade necontributive gen facultate, doctorate, masterate. De ce nu ați băgat și perioada practicii pentru absolvenții școlilor profesionale, că erați obligati de o decizie a înaltei curți de casație și justiție ? Deciziile curții nu se mai aplică dacă nu face nimeni lobby pentru ele în sparlament

      Speță: Bărbat,varsta52 ani, profesie sudor pe șantierele patriei noastre, condițiile de lucru; de foarte multe ori f frig ,ploaie, noroi până la genunchi, intre 10 și până la 24 de ore de lucru....departe de casă iar odihna in condiții nesatisfăcătoare, de la această vârstă îmi este tot mai greu să continui.... mă întreb cum voi putea continua în aceste condiții până la 65 de ani ( vârsta actuală de pensionare) . Câțiva dintre noi nu mai trăiesc până la această vârstă. Trebuiesc luate urgent măsuri de reducere a vârstei de pensionare în aceste cauze,altfel veți rămâne fără muncitori pe șantiere. Și noi suntem oameni cu familie, copii . Dacă se prelungește vârsta de pensionare, în aceste cazuri, vom fi condamnați la o viață de "rahat".! Să nu distrugem fundația" , se v a prăbuși tot restul construcției!

      Facultate la seral și fără frecvență de ce nu s-a băgat că perioada asimilata pentru punctajul total , s-a socotit cumva că acești absolventi trebuie penalizați pentru că au avut curajul să muncească în timp ce studiau ? Studiile postuniversitare de un an nu sunt tot un fel de masterat daca sunt in același domeniu cu studiile pentru care s-au obținut licența ?

      Studiile la seral sau fara frecventa se presupune ca era o facilitate de recuperare a studiilor pentru persoane din "campul muncii" deci care cotizau la asigurarile sociale prin Contractul de

      munca cu un punctaj mult mai mare decat perioadele "asimilate" Legea ar trebui sa cumuleze aceste doua situatii pentru persoanele aflate in aceasta situatie "speciala" care faceau de fapt un efort suplimentar Ar trebui intrebata de ce nu o face ! Tot asa cum punctajul "mediu" anual se face prin impartirea la constanta 12, indiferent ca poate s-a lucrat in anul acela (de vechime )doar doua luni de ex. 

    problema este ca cei ce doresc sa creasca varsta de pensionare ,nu au lucrat aproape deloc,ei fiind parlamentari aproximativ 30 de ani.Acestia sunt rupti total de realitate. Pe orice post TV m-as uita,nu aud vorbindu-se despre viata si conditiile de lucru ale muncitorilor. Se pare ca avem doar profesori , medici, politisti si politicieni!Daca ati fi asa crestini cum va dati la TV,nu s-ar intampla toate acestea.

    Buna ziua ,un an bun pentru intraga redactie!

    Desi sunt pensionar cu vechimea completa si nu mai am de comentat despre cum vor iesi altii la pensie ,am totusi de pus un accent . 

    1 mai sunt comentarii care arata ca cei cu conditii cu adevarat grele si cu efort fizice intense ,si 65 de ani pare mult. 

    2 Sa existe o clauza de necesitate absoluta din partea angajatorului pentru a admite persoanele peste 65 de ani la lucru ,si sa existe o evaluare a starii de sanatate la 65 de ani . Lucrind cei 35 de ani ceruti de lege am avut ocazia sa vad direct cum se manifesta factorul varsta in campul muncii . Blazare ,demotivare ,lipsa efortului de ajustare la ce cere locul de munca si ...evitarea sau pasarea sarcinilor dificile ,apar mult inainte de 65 de ani . 

    Majoritatea bugetarilor din birouri ,toti medicii si profesorii universitari etc vor dori sa si prelungeasca anii de lucru pentru ca e foarte ,foarte avantajos ! Eu propun ca daca vor sa ramana ,sa iasa intai la pensie (si deci sa intrerupa contractul actual ) si sa se reangajeze in conditiile de intrare pe acel post .

    Valul de pensionari din sistemele de forta si siguranta exact despre asta este : cumulul pensiei cu pastrarea postului avantajos ! In sistemul medical si in universitati e aceeasi situatie :pleaca absolventii sau new entries ...ca nu au perspectiva ! Cand se face legislatie ,trebuie luata in calcul in mod realist si natura umana a celor vizati de acea legislatie ! 

    1. Vă dau absolută dreptate D na Popa, interesul personal ,se pare, este înaintea interesului național, păcat! Poate vom vedea și politicienii la lucru ,pe șantierele țării, atunci cred că vor dori să iasă la 45 ani la pensie????!!! Bineînțeles sindicatele românești, care trebuie să apere aceste sectoare, dorm pe o leafă bună, rușine să le fie!!!!????

      Politicienilor, mai făceți-vă controalele medicale, ați luat-o rău pe miriște! Cum Dumnezeu șmecherii să iasă la pensie la 40 de ani și proștii la 70? Ați înnebunit? Ați dat în boala vacii nebune? Oarba după voi, să vedeți voturi!

      Indiferent cine este la guvernare,consider ca atunci cand au aruncat pe piata cresterea varstei de pensionare,a fost ceva negandit. Nu poti veni cu astfel de aberatii,deoarece oamenii care doresc sa intre la pensie sunt oameni care au muncit in conditii vitrege,care sunt obositi fizic si mental.Oameni care au muncit si au dobandit acest drept.Nu mai umiliti acest popor, care si asa este destul de trist si care oricum se ingrozeste de pensiile mizere pe care le primeste.

       

    Din ce citesc constat ca toata lumea se plange de OBLIGATIVITATEA iesirii la pensie la 70 de ani, ori eu am inteles ca este OPTIONAL sa soliciti prelungirea peste 65 de ani, lucru care este diametral OPUS!

    Deci este o libertate de a alege cand iesi la pensie, in special la bugetari (la privat poti sa te intelegi cu angajatorul sa continui si dupa pensie sau peste 65 de ani). 

    Ce este gresit daca te poti pensiona in continuare la 65 de ani sau a avea posibilitate, daca esti apt si doresti sa continui activitatea, poate chiar si pentru o luna. 

    Ca bugetar, daca te pensionezi si doresti sa lucrezi in continuare (mai sunt si astfel de oameni, care ...bla,bla,...santierele patriei), atunci te poti angaja doar la privat, sa faci ceva ce iei de la zero. 

    Eu vreau sa am aceasta libertate de a ma pensiona cand doresc, fara sa deranjez pe cineva, sa fac in continuare ce am facut si acumulat experienta, chiar daca la 65 de ani si un pic (poate 1-2 luni) sa solicit eu pensionarea.

    Cred ca este una din putinele masuri pozitive din ultima perioada. 

    1. Bravo, Liana! Este bine că țara asta mai are oameni ca tine!

      Eu am lucrat mult afară, acolo asta este ceva normal. Libertate înseamnă să avem niște legi, reguli și să putem să optăm unde dorim să aplicăm, fără s deranja aceste reguli.

      Bravo, cred că vor fi mulți români care te vor bombardat cu apostrofări. 

    Bună seara!

    Știe cineva cîte luni trebuie să aștepți decizia de pensionare? 

    Au trecut 2 luni de la depunere.

    Mulțumesc! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb