PROIECT UE: BCE trebuie să vizeze lansarea unei monede digitale publice

E.O.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 noiembrie 2019

BCE trebuie să vizeze lansarea unei monede digitale publice

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să ia în considerare lansarea unei monede digitale publice, după reacţia ostilă a autorităţilor mondiale de reglementare la planul Facebook de a introduce pe piaţă, anul viitor, criptomoneda Libra, subliniază un proiect de document al Uniunii Europene, transmite Reuters, conform news.ro.

Franţa şi Germania au anunţat, în septembrie, că Libra reprezintă un risc pentru sectorul financiar şi şi-au oferit sprijinul pentru o alternativă publică.

Proiectul european prevede ca blocul comunitar să dezvolte o abordare comună a criptomonedelor, inclusiv posibila interzicere a proiectelor considerate prea riscante.

În forma actuală, documentul, care ar putea fi adoptat luna viitoare de miniştrii de Finanţe din UE, ar escalada o campanie a autorităţilor de reglementare din UE împotriva criptomonedelor, care au fost până în prezent numai parţial reglementate, în unele state membre.

"BCE şi alte bănci centrale din UE ar putea explora în mod folositor oportunităţile, precum şi dificultăţile de a emite monede digitale, inclusiv prin analizarea unor paşi concreţi în aceas-tă direcţie", potrivit proiectului pregătit de preşedinţia finlandeză a UE, care ar putea suporta unele amendamente.

Aşa-numitele "stablecoins", cum este şi cazul Libra, de regulă au la bază bani tradiţionali şi alte titluri, în timp ce criptomonedele de tipul bitcoin nu. Ambele sunt criptomonede.

Textul proiectului ar putea fi dis-cutat de miniştrii de Finanţe din UE vineri, potrivit programului reuniunii, cu intenţia ca acesta să fie adoptat în cadrul unei reuniuni din 5 decembrie.

Criptomoneda Libra este foarte periculoasă, întrucât ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar, iar băncile centrale şi-ar pierde din eficacitate, a subliniat, zilele trecute, la Academia Română, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Domnia sa a spus, citat de Agerpres: "În ceea ce priveşte criptomonedele, opinia mea este că acestea sunt periculoase. Sunt active financiare foarte speculative, iar active precum Libra - fie ele sprijinindu-se pe un mănunchi de active considerate sigure sau monede - sunt foarte periculoase, pentru că fac parte din logica celor care cred că este nevoie de pieţe paralele, de dispariţia băncilor centrale. Există o asemenea gândire. Criza financiară a aneantizat reputaţia guvernelor şi a unor bănci centrale, bănci centrale mari şi este nevoie de alte monede, de circuite paralele, de structuri non-ierarhice".

El a menţionat că băncile centrale au şi aşa mari dificultăţi în a formula şi implementa politicile lor.

"În ceea ce priveşte viitorul, dacă punem de o parte criptomonedele, care trebuie să fie reglementate foarte sever, eu sunt pentru o reglementare foarte severă a pieţelor de capital, a ceea ce este numit sector bancar umbră. În viitor, politica monetară va fi o îmbinare între o ţintire a inflaţiei pragmatică şi controlul agregatelor monetare. Măsurile macroprudenţiale în mod inevitabil înseamnă şi controlul agregatelor monetare, pentru că încercăm să punem stavilă mişcării banului în economie".

În luna iunie a acestui an, reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook sus-ţine că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin. Anunţul celor de la Facebook a fost întâmpinat cu scepticism de autorităţile de reglementare şi politicieni, Franţa şi Germania avertizând că intenţionează să blocheze Libra în Europa.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb