PROIECTE AMÂNATE Revizuirea Constituţiei: interes, blocaje, eşecuri

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 30 martie 2015

Crin Antonescu a anunţat că renunţă la preşedinţia Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei.

Crin Antonescu a anunţat că renunţă la preşedinţia Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei.

Actualizare 13:38 Victor Ponta vrea referendum pentru modificarea Constituţiei până la sfârşitul anului

Referendumul pentru validarea propunerilor de revizuire a Constituţiei ar putea fi organizat la sfârşitul acestui an, a declarat astăzi liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Referendumul pentru validarea propunerilor de revizuire a Constituţiei ar putea fi organizat la sfârşitul acestui an, a declarat astăzi liderul PSD, premierul Victor Ponta.

"Propunerile au fost deja examinate de Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia şi trebuie doar să finalizăm textul şi să putem, până la sfârşitul acestui an, să avem referendumul, în noile condiţii legale, cu cvorum 30%, pentru validarea schmbărilor constituţionale", a spus Ponta după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

El a susţinut că din partea PNL există o mare reticenţă privind revizuirea Constituţiei şi a făcut apel la seriozitate.

(Elena Deacu)

---

Revizuirea Constituţiei, cel mai important demers lansat de clasa politică în perioada 2011-2012, a revenit în această lună pe agenda publică, dar nimeni nu ştie când "procesul" va fi complet încheiat.

După o perioadă efervescentă, pigmentată cu multe discuţii şi controverse, Comisia de revizuire a Constituţiei a votat în iunie 2013 proiectul, acesta fiind adoptat cu 17 voturi "pentru" şi o abţinere, reprezentanţii PDL şi PP-DD absentând de la şedinţă în semn de protest. După adoptarea în comisie, PDL a atacat la Curtea Constituţională forma finală a proiectului. Pe 16 februarie, Curtea Constituţională a respins proiectul, constatând că o serie de propuneri esenţiale formulate de iniţiatori nu pot fi promovate, întrucât încalcă limitele în care poate fi modificată legea fundamentală, între care mecanismul de desemnare a premierului. Astfel, CCR a constatat, cu unanimitate de voturi, că propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei încalcă limitele revizuirii în cazul a 26 de articole. La vremea respectivă preşedintele Traian Băsescu a atacat, în direct la TV, Comisia de revizuire, acuzând-o de incompetenţă: "Lipsă de profesionalism. Adică la fel de bine puteau să scrie articolele respective şi nişte băieţi care stau în Piaţa Chibrit şi fac trafic de etnobotanice. Este neprofesionalism şi asta arată de ce avem în Parlament acţiuni de multe ori împotriva legii. Pentru că cei din Parlament nu catadicsesc să cunoască bine Constituţia ţării şi legile. Putem scrie de pe acum pe această tentativă de revizuire «Eşec»".

Imediat după ce a fost ales preşedinte, Klaus Iohannis a ridicat problema revizuirii Constituţiei: " Adoptarea în urmă cu 23 de ani a primei Constituţii a României după căderea regimului comunist reprezintă un moment fundamental în procesul de consolidare democratică a ţării noastre. Constituţia României a consfinţit definitiv opţiunea pentru democraţie şi libertate şi un set de valori şi principii fundamentale. Astăzi putem spune că avem o Constituţie care a trecut deja testul timpului. Integrarea europeană a impus anumite ajustări. Au fost însă şi modificări care nu s-au dovedit cele mai fericite, după cum există şi texte care au permis interpretări forţate, dincolo de spiritul actului fundamental. Tocmai de aceea procesul de revizuire a Constituţiei, de modernizare şi clarificare trebuie desăvârşit în perioada următoare, iar modificările vor avea rolul de a o face mai puternică, de a construi un edificiu statal mai eficient, de a întări statul de drept, dar şi libertăţile cetăţeneşti. Constituţia descrie cadrul funcţionării statului".

Revizuirea Constituţiei a reintrat în atenţia politicienilor la începutul acestui an. Acum, declicul a fost produs de senatorul PNL Crin Antonescu, care a anunţat luna trecută că renunţă la preşedinţia Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, considerând că nu este "potrivit" să-şi mai continue activitatea în această comisie din poziţia de preşedinte, în condiţiile în care viziunea sa despre anumite capitole ale Constituţiei nu mai este împărtăşită de către cei care formau o majoritate acum doi-trei ani. După acest anunţ, vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a fost ales cu unanimitate de voturi în funcţia de preşedinte al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a legii fundamentale. Chelaru a reamintit care sunt paşii ca noua Constituţie să fie adoptată: " Este nevoie de votul favorabil a două treimi obţinute şi în Senat şi în Camera Deputaţilor, dar şi în referendum, după noua lege a referendumului". Este interesant de urmărit care va fi poziţionarea principalelor forţe politice vizavi de revizuirea Constituţiei, având în vedere că în urmă cu doi ani, PDL-ul critica aprig iniţiativele USL legate de modificări, iar acum membrii acestui partid se regăsesc în noul PNL.

La începutul acestei luni, premierul Victor Ponta aprecia că, dacă va exista consens, până la sfârşitul anului va fi organizat referendumul de modificare a Constituţiei: "Teoretic, ar trebui să putem să terminăm proiectul de revizuire cât mai repede dacă nu s-au răzgândit liberalii, dacă ceea ce au zis anul trecut nu mai e valabil anul ăsta. Atunci cred că sunt într-o situaţie destul de penibilă. Noi nu ne-am răzgândit cu nimic din ce am propus în 2013 şi 2014, cu excepţia acelor articole care nu pot fi incluse în urma opiniei celor două instituţii extraparlamentare. De când au devenit pedelişti, s-ar putea să fi preluat opiniile PDL, pentru că, în 2013-2014, doar PDL s-a opus modificării Constituţiei, iar acum s-ar putea ca şi PNL să se racordeze cu poziţia PDL. E singurul impediment pe care îl văd. Altfel, în anul ăsta ar trebui să avem inclusiv referendum". Chiar dacă toată clasa politică susţine că este nevoie de o nouă Constituţie, este evident că revizuirea nu va avea loc prea curând, având în vedere divergenţele majore din Parlament dintre putere şi opoziţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Constitutia nu este o lege oarecare, pe care sa o modificam la cativa ani. Constitutia din 1991 a fost justificata de schimbarea de regim politic (de la comunism catre democratie), iar in 2003 a fost necesara revizuirea ei pentru accederea la UE si NATO, intrucat presupunea o restrangere a suveranitatii nationale. Ce motive foarte importante stau la baza revizuirii Constitutiei in acest moment? Dupa parerea mea niciunul. Oricum, proiectul facut de comisia pastorita de domnul Antonescu a fost unul extrem de slab (sunt jurist si l-am lecturat cu mare atentie). Asa ca daca tot se doreste cu orice chip revizuirea - si din considerente electorale, ca si la Codurile fiscale - ar trebui redactat un proiect nou, care din punct de vedere formal ar trebui sa tina seama si de rezultatul referendumului din 2009. De fapt, nu se poate face o noua revizuire fara a o incepe cu dorinta exprimata atunci prin vointa cetatenilor, care este mai important decat votul Parlamentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb