Proiectul privind darea în plată a locuinţei, aprobat în Comisia Juridică din Senat

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 7 octombrie 2015

Proiectul legislativ care prevede că persoanele cu datorii la bănci ar putea ceda imobilele pe care le-au pus garanţie în momentul contractării creditelor fără să mai rămână îndatorate a fost avizat favorabil, ieri, în Comisia juridică a Senatului, cu unanimitate de voturi, a anunţat avocatul Gheorghe Piperea, iniţiatorul proiectului.

În esenţă, iniţiativa legislativă permite unui debitor care are unul sau mai multe imobile expuse unei executări silite să transfere de bună voie la creditor dreptul de proprietate asupra imobilului/imobilelor, în schimbul ştergerii restului datoriei, după cum ne-a explicat, recent, domnul Piperea. Potrivit avocatului, procedura se derulează la notar, instanţele intervenind numai în caz de contestaţii asupra procedurii (nu şi asupra dreptului debitorului la eliberarea de datorie) şi numai dacă creditorul ignoră cu rea-credinţă oferta debitorului de dare în plată cu efect liberatoriu.

Gheorghe Piperea a subliniat: "Ambele părţi câştigă din acest schimb: (i) debitorul este liberat de un munte de datorii, care oricum nu ar mai putea fi achitate, redevenind cetăţean cu drepturi, inclusiv cu dreptul la o nouă locuinţă, pe care să şi-o procure, eventual cu titlu de chirie, în condiţii mai puţin înrobitoare; (îi) creditorul, mai ales cel bancar, îşi marchează mai rapid pierderea, eliberându-se de propriile provizioane.

Câştigă şi piaţa imobiliară, întrucât, deşi există încă o mare cerere de case, nu există şi oferte de preţuri care să se întâlnească pe drum cu cererea. (...) Proiectul de lege îşi propune să reintroducă echitatea şi necesarul echilibru în relaţiile dintre părţi, întrucât împarte riscul de pierdere (care până acum a fost exclusiv un risc de ruină pus pe capul debitorului), între debitor şi creditor. Oricum, precum ştim, la momentul împrumutului, debitorul, de regulă, a plătit un avans din preţul imobilului (între 15-25%), iar acesta a fost evaluat (pe cheltuiala debitorului, desigur) de evaluatori impuşi de bancă, după criterii impuse de bancă. Debitorul nu are nicio vină şi nicio responsabilitate pentru faptul că, scriptic, la momentul acordării împrumutului, imobilul era evaluat la peste 133% din valoarea împrumutului, în timp ce acum valoarea, estimată de aceeaşi evaluatori, după aceleaşi criterii, este undeva la 30%. În plus, în cei 7-10 ani de la acordarea împrumutului, debitorul a plătit dobânzi, comisioane şi alte costuri (mascate, abuzive, ilegitime) suficient de mari pentru a conchide că banca nu prea ar pierde din această operaţiune juridică ce reclamă echitate".

Gheorghe Piperea subliniază că doar debitorul poate decide dacă este eficient pentru el să îşi lase imobilul în mâna creditorului, în schimbul ştergerii datoriei.

Domnia sa adaugă faptul că această procedură există de zeci de ani în SUA şi, mai ales după 2011, şi în câteva ţări europene, cum ar fi Spania şi Portugalia.

Gheorghe Piperea conchide că iniţiativa sa reprezintă, de fapt, transpunerea, în legislaţia noastră, a Directivei Europene care priveşte creditele imobiliare pentru locuinţă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. sa le ia si sa se spele pe cap cu ele si sa ii ajunga si blestemele noastre pe toti care au fost partasi la acest genocid care sa facut in romania cu ajutorul celor pe care iam pus sa conduca aceasta tara de rahat incare am trait . datine mai multe detali ca sa mergem sa le dam casele la camatari si sa plecam din aceasta tara plina de hoti pentru ca copii nostri nu vrem sa creasca in aceasta mocirla condusa de acest guvern.veti vedea cum vor pleca din tara romani in occident mai multi ca cei din tarile arabe. la revedere domnilor camatari in frunte cu presedintele si asteapta tu sa te mai voteze diaspora ca noi vom fi acolo mai multi decat data trecuta cei pe care am fost in tara si ati lasat bancile sa ne insele.pa

    sa ii ia dracu pe politicieni nostri care nu au facut nimic pentru acesti contribuabili ai acestei tari si au lasat pe acesti excroci,camatarii ca nu pot sa le mai numesc banci sa nenoroceasca atatea familii si ei sa nu faca nimic.sa vedem ce o sa faca cu atatea case cine le va cumpara vor fi orase intregi lasate la banca si le vor vinde pe nimic. trageti o concluzie de ce bancile nu au impartit povara cu clienti au vrut si bani si casa

    1. ca sa le cumpere parlamentari nostri pe 10-15 mii de euro bucata din bani pe care iau furat de la fraieri care iau ales

      adevarat

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb