Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României a aprobat proiectul legislativ privind insolvenţa persoanelor fizice iniţiată de deputatul PSD Ana Birchall, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Iniţiativa mea legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, cunoscută şi drept legea falimentului personal, sprijină românii sufocaţi de datorii, reprezentând un ajutor real pentru cei care riscă să-şi piardă agoniseala de-o viaţă prin executări silite. Măsura vine în ajutorul consumatorilor persoane fizice, debitori de bună credinţă, care nu pot să-şi achite datoriile la ratele bancare lunare, de exemplu", a spus Ana Birchall în susţinerea iniţiativei legislative din cadrul comisiei de specialitate.
Potrivit deputatului, proiectul prevede posibilitatea ca debitorul să-şi poată plăti datoria în termen de cinci ani, în baza unui plan de rambursare, fără a fi supus executării silite sau lichidării bunurilor. "Toate procedurile judiciare (...) se suspendă, iar acumularea de dobânzi şi penalităţi după momentul iniţierii procedurii de insolvenţă se stopează şi orice proceduri de executare silită nu mai pot începe. Toate actele unilaterale ale debitorului, cum ar fi împuternicirile sau mandatele acordate nu vor mai produce efecte", a declarat Ana Birchall.
Reprezentantul PSD a menţionat că proiectul pe care l-a iniţiat a fost elaborat în baza unei analize aprofundate a legislaţiei în domeniu din 11 state din Uniunea Europenă şi Statele Unite ale Americii, Singapore şi Australia.
Avocatul Gheorghe Piperea ne-a spus, recent, că o treime din împrumutaţii la bănci sunt faliţi. Domnia sa ne-a precizat că, dacă în anul 2010, erau în jur de 5,5 milioane de persoane cu credite la bănci, din care circa 750.000 nu-şi puteau plăti creditele, acum, mai mult de 1 milion de împrumutaţi se află în imposibilitate de plată, din aproximativ 3,2 milioane de debitori bancari.