PROLEMN:  Evaluare de impact a măsurii de plafonare a preţurilor pentru lemn de foc

G.D.
Miscellanea / 6 octombrie 2022

Evaluare de impact a măsurii de plafonare a preţurilor pentru lemn de foc

Guvernul României a adoptat în şedinţa din 5 octombrie 2022 ordonanţa de urgenţă privind plafonarea preţurilor pentru materiale lemnoase destinate încălzirii, dar impactul acestei măsuri nu a fost analizat în detaliu, iar consultarea publică a fost ocolită, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în evaluarea Asociaţiei Industriei Lemnului - Prolemn, măsura plafonării preţului ar putea conduce la efecte nedorite, opuse celor scontate. Printre acestea, enumerăm:

Dispariţia comerţului cu lemn de foc paletizat din oferta marilor retaileri.

Blocaje majore, rezilieri de contracte în segmentul de exploatare, cu efect în crearea unui deficit de resursă de lemn în piaţă. Operatorii economici care au cumpărat lemnul pe picior cu 400 lei/mc nu îl vor putea vinde tot cu 400 lei/mc după cheltuieli de exploatare, transport, depozitare, paletizare.

Creşterea deficitului de aprovizionare cu lemn de foc în zonele de câmpie. Este normal să existe un ecart de 250 lei/mc între preţurile lemnului de foc la drum auto forestier şi cel dintr-un depozit de câmpie, ecart dat de costurile de transport şi distribuţie.

Instituţiile publice, între care şcoli şi primării din mediul rural, care încheie contracte de aprovizionare pe SEAP, vor rămâne fără furnizori.

Diferenţele mari de pe piaţa internă şi pieţele europene pentru lemn de foc şi peleţi vor conduce la creşterea exporturilor, amplificând deficitul de pe piaţa internă.

Operatorii economici pot opta pentru soluţii de avarie, optând pentru a trece pe facturile de lemn de foc separat marfa şi serviciile adiţionale (de tăiere, despicare, paletizare), servicii cu TVA de 19% faţă de 5% la lemnul de foc, ceea ce ar putea creşte preţul final plătit de populaţie.

Deficitul de lemn de foc conduce la direcţionarea resursei de lemn care ar putea fi folosită de către industrie către lemn de foc, cu pierderi uriaşe pentru economia naţională şi bugetul statului. Costurile sunt plătite în final tot de populaţie, prin preţurile produselor din lemn, acestea regăsindu-se cu marje de creştere de 40 % în topul creşterilor de preţuri ale producţiei industriale.

În viziunea AIL - Prolemn, soluţia este nu plafonarea preţurilor lemnului de foc, ci asigurarea necesarului de resursă de lemn care să echilibreze cererea şi oferta. Aceasta este perfect fezabilă şi sustenabilă pe termen lung în condiţiile în care România recoltează comercial 33 % din creşterea pădurii, faţă de o medie europeană de 67 %, aşa cum arată recentul studiu PricewaterhouseCoopers, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb