Propaganda este aproape de capitulare în Ucraina

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 mai 2022

"Presa din Europa şi Statele Unite a început să spună adevărata poveste a bătăliei din Ucraina, după multe săptămâni în care au reprodus doar propaganda ucraineană despre masacrarea forţelor Rusiei". (Asia Times)

Călin Rechea

În timp ce Armata Ucrainei se retrage victorioasă către Kiev şi înaintează glorioasă către Moscova, după cum lasă să se înţeleagă liderii politici, în presa occidentală se amplifică un curent defetist de neînţeles, cel puţin din perspectiva numeroaselor ştiri privind pierderile de soldaţi şi tehnică militară ale Rusiei, publicate de aceeaşi presă în ultimele luni.

În prima parte a lunii aprilie 2022, o scurtă ştire de la Reuters a preluat afirmaţia lui John Kirby, pe atunci purtător de cuvânt al Pentagonului, conform căreia Ucraina poate câştiga războiul contra Rusiei. "Dovada se află efectiv în rezultatele pe care le vedem în fiecare zi", susţinea oficialul american.

Pe atunci văzduhul Ucrainei era patrulat de "Fantoma din Kiev", care avea pe răboj zeci de avioane, soldaţii ruşi morţi se numărau cu zecile de mii şi tancurile pierdute cu sutele.

După o lună, New York Times scria că "Fantoma" nu a fost decât un mit, aşa cum a recunoscut chiar guvernul Ucrainei, dar un mit cu o valoarea simbolică mare, deoarece reprezintă "spiritul colectiv al piloţilor care apără regiunea Kiev".

În ultimele zile, propaganda s-a apropiat şi mai mult de capitulare în faţa realităţii din teren, în condiţiile în care promotorii ei au uitat că propaganda trebuie să aibă şi un sâmbure cât de mic de adevăr, altfel este ca o poziţie financiară, construită pe un grad mare de leverage, împotriva căreia s-a întors piaţa, respectiv realitatea.

"Liderii ucraineni proiectează imaginea invulnerabilităţii faţă de Rusia", a scris recent Sudarsan Raghavan, corespondent al cotidianului Washington Post, pe contul său de Twitter, în timp ce "luptătorii de pe front oferă o imagine mai realistă, în care voluntarii slab înarmaţi arată că sunt abandonaţi de comandanţi şi se confruntă cu certitudinea morţii".

Prin aceste afirmaţii, Sudarsan Raghavan îşi prezintă articolul recent din Washington Post, unde scrie că există unităţi în care soldaţii ucraineni sunt nevoiţi să trăiască cu un cartof pe zi. Ei au fost trimişi pe frontul din Donbass după o "instrucţie" sumară, în timpul căreia au tras doar 30 de focuri, deoarece muniţia este prea scumpă.

"Comandanţii noştri nu îşi asumă nicio responsabilitate, ci doar îşi asumă meritele pentru realizările noastre şi nu ne oferă nicio susţinere", a declarat un voluntar care şi-a asumat poziţia de lider pentru o companie al cărei efectiv a fost redus la 54 de soldaţi de la 120.

Corespondentul WP scrie că voluntarii se rugau nu doar pentru oprirea barajelor de artilerie ale ruşilor, ci şi pentru oprirea focului din partea tancurilor ucrainene, deoarece "ruşii ştiau deja unde suntem, iar focul deschis de tancuri ne dezvăluia mai bine poziţia, iar apoi începea un baraj de artilerie şi mai puternic".

"Pierderile noastre sunt secrete, astfel încât să fi protejat moralul trupelor şi al populaţiei", au precizat doi voluntari pentru corespondentul WP. Aceştia au mai dezvăluit că "afrontul final a venit săptămâna trecută, când am ajuns la comandamentul din Lisichansk şi am aflat că şeful de batalion a plecat fără să anunţe, dar nu a uitat să ia cu el mîncarea, apa şi alte provizii".

Înainte de apelul lui Henry Kissinger de la Davos, pentru începerea negocierilor de pace şi obţinerea unui acord de încetare a focului inclusiv prin cedarea de teritorii ale Ucrainei către Rusia, un alt cotidian important din Statele Unite, New York Times, a scris că "războiul din Ucraina devine complicat şi America nu este pregătită".

Semnat de conducerea editorială a publicaţiei, articolul din NYT arată că "deşi este tentant să credem că Ucraina poate împinge Rusia la poziţiile dinainte de invazie, o asemenea ipoteză este periculoasă", iar "o victorie decisivă a Ucrainei împotriva Rusiei, cu recuperarea tuturor teritoriilor ocupate din 2014, nu este un obiectiv realist".

În aceste condiţii, "este imperios necesar ca deciziile guvernului de la Kiev să se bazeze pe evaluări realiste ale mijloacelor de care dispune şi de nivelul distrugerilor pe care le poate suporta", mai subliniază New York Times.

Această "deviaţie" de la naraţiunea oficială a înfuriat conducătorii politici ai Ucrainei, care au trecut, din nou, la atacuri verbale împotriva "necredincioşilor", pentru că doar astfel de atacuri mai sunt posibile în faţa masivelor şi nesfîrşitelor baraje de artilerie ale Rusiei.

Bloomberg a completat recent seria de articole care descriu situaţia aproape imposibilă în care se află unităţile ucrainene din estul ţării.

"Trupele ruseşti progresează constant în estul Ucrainei pe fondul unei puteri concentrate a artileriei şi a forţelor aeriene", scrie agenţia de ştiri americană, care subliniază că soldaţii cei mai experimentaţi ai Ucrainei sunt ameninţaţi cu încercuirea.

În aceste condiţii apelurile autorităţilor de la Kiev pentru urgentarea trimiterii echipamentelor moderne de luptă sunt tot mai disperate.

Situaţia unor unităţi de artilerie trimise din Statele Unite, care utilizează sisteme electronice de tragere ghidate prin GPS, arată, însă, că eficienţa lor este supraevaluată, în condiţiile dominaţiei aproape totale a Rusiei asupra spaţiului aerian şi a domeniului electronic. Se pare că armata rusă trece la bombardarea unităţilor de artilerie moderne aproape imediat după ce localizarea şi ţintirea prin GPS le dezvăluie poziţia.

După ce presa britanică a scris, la circa două săptămâni de la invadarea Ucrainei, că Rusia mai are foarte puţină muniţie, acest subiect a fost readus permanent în atenţia publicului. Nu a mai contat că orizontul estimat pentru terminarea muniţiei trecuse deja de ceva timp.

Apoi a venit "informaţia" conform căreia Rusia nu mai are în stoc aşa-numitele "arme inteligente" şi a trecut la utilizarea pe scară largă a "bombelor stupide", care produc numeroase victime în rândul populaţiei civile.

Şi aici situaţia este mult mai nuanţată. "Rusia nu mai are bombe stupide, toate au fost trimise la şcoală", a scris Larry Johnson, veteran CIA şi fost consilier de securitate în cadrul Biroului de Combatere a Terorismului din cadrul Departamentului de Stat, pe blogul său (sonar21.ccom).

După ce trece în revistă tipurile de "bombe deştepte", care pot fi ghidate cu laser, camere TV sau prin sistemul GPS, Johnson subliniază că toate au sistemul de ghidare încorporat, iar acesta este, bineînţeles, distrus când explodează bomba.

În condiţiile în care costul unitar al unui astfel de sistem de ghidare poate depăşi 100.000 de dolari, furnizarea lor permanentă este deosebit de profitabilă pentru companiile producătoare.

Armata Rusiei a adoptat o soluţie mult mai ieftină: un sistem de ghidare, denumit SVP-24, amplasat pe avion. Pe site-ul companiei de consultanţă militară şi de securitate Deagel.com, SVP-24 este descris drept "sistem de ţintire de înaltă precizie, proiectat pentru integrarea cu aeronavele militare ale Rusiei în scopul lansării bombelor neghidate cu o precizie similară bombelor ghidate cu laser sau GPS".

Sistemul permite determinarea traiectoriei optime pentru bombele neghidate pe baza locaţiei avionului, parametrilor de zbor şi ai parametrilor de mediu, cum ar fi temperatura, umiditatea, viteza vântului sau unghiul de atac, iar precizia loviturii este de la 3 până la 5 metri. Deagel.com mai scrie că SVP-24 a fost utilizat pentru prima dată cu succes în timpul campaniei din Siria din 2015.

Andrei Raevsky, fost analist militar pentru ONU la Geneva, a descris pe blogul său, The Saker, implicaţiile sistemului de ghidare SVP-24 încă din 2015, de la primele sale utilizări în condiţii de luptă în Siria.

"Ritmul şi eficienţa Forţelor Aeriene ale Rusiei a şocat experţii militari din Vest", scria atunci Raevsky, în condiţiile în care numărul misiunilor de zbor zilnice era de circa trei ori mai mare decât potenţialul SUA sau NATO, iar precizia loviturilor era extrem de ridicată, deşi acestea erau lansate de la o altitudine de peste 5.000 de metri pentru a se evita sistemele antiaeriene portabile.

"Deci Rusia nu mai are bombe stupide, deoarece ruşii au găsit o soluţie să le trimită la şcoală, iar învăţăturile ultimului război mondial arată că niciodată nu ai prea multă muniţie", se mai arată în articolul de pe site-ul lui Larry Johnson.

Într-o analiză ulterioară, veteranul CIA a subliniat că nici ultimul pachet de asistenţă financiară şi militară aprobat de Congresul SUA, de circa 40 de miliarde de dolari, nu va avea efecte semnificative din punct de vedere al situaţiei de pe câmpul de luptă.

Pe baza datelor de la Center for Strategic and International Studies (csis.org), Johnson arată că doar 19 miliarde de dolari sunt alocaţi pentru sprijin militar, dar şi această sumă include doar 4 miliarde de dolari pentru achiziţiile de armament nou, alături de 6 miliarde pentru programele de instruire şi suport logistic şi 9 miliarde pentru refacerea stocurilor de armament american trimis deja în Ucraina.

"Nu contează ce ajutor este oferit Ucrainei în următoarele săptămâni", este concluzia lui Johnson, deoarece "Rusia are un avantaj decisiv în privinţa controlului spaţiului aerian, în privinţa sistemelor de rachete de precizie şi a capacităţilor de război electronic".

Acesta este contextul în care a crescut numărul apelurilor pentru încetarea focului, chiar şi în condiţiile cedării unor teritorii, dar nimeni din Rusia nu vrea să le audă, cel puţin deocamdată.

"Statele Unite manifestă o disperare bruscă pentru încetarea focului pe fondul transformării situaţiei de pe câmpul de luptă în favoarea Rusiei, însă Moscova nu a muşcat momeala", se arată într-un articol recent din Asia Times.

Apropierea rapidă a momentului în care armata Rusiei va încercui complet trupele Ucrainei în Donbass a condus şi la o schimbare majoră a raportării situaţiei de pe front. "Presa din Europa şi Statele Unite a început să spună adevărata poveste a bătăliei din Ucraina, după multe săptămâni în care au reprodus doar propaganda ucraineană despre masacrarea forţelor Rusiei", mai scrie Asia Times.

Oare realitatea va accepta ceva mai puţin decât o capitulare necondiţionată a propagandei?

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Propagandă de război a existat din toate timpurile pentru a aținti dorința de luptă și ura împotriva inamicului.

    Dar ca acum niciodată. S-a mai domolit doar pentru că nu mai corespunde ordinelor "comandamentului".  

    Impactul a scăzut, inclusiv asupra devoratorilor de știri senzaționale de genul babei ucrainene care servea soldații ruși cu prăjituri otrăvite sau al fantomei care apăra cerul Ucrainei de avioanele lui Putin.  

    Vorba ceea: A-nceput de ieri să cadă câte -un fake news, acum a stat:) 

    S-a întâmplat același lucru și în pandemie când toate tunurile mediatice erau îndreptate împotriva exageratului Covid și pentru a îndemna omenirea la vaccinare. După cum se vede, ineficientă și nesigură.  

    Acum s-a pus "batista pe țambal". 

    Asta nu înseamnă că propaganda de război și cea împotriva diverșilor viruși nu va reapărea cu forte proaspete și intr-un ambalaj și mai atrăgător.  

    În funcție de interes. Vorba ceea, "interesul poartă fesul".

    1. Din pacate, ai uitat ca statutul de experiment neverificat al vaccinului a fost anuntat oficial, inca de la inceput.

      Manipularea masei de idioti antivaccinisti s-a bazat pe prostie si pe aceasta uitare. 

      Cat despre manipularea stirilor de razboi de toate partile implicate, aceasta nu a fost vreo taina, pentru nimeni. 

      In schimb, idiotii antivaccinisti si-au gasit brusc simpatia pentru rusi, sub pretextul ca Zelenski este actor.

      Nu stiu de ce un actor este mai de dispretuit decat un criminal notoriu, inca de pe timp de pace. 

      Institutul pentru studierea războiului scrie în ultima sa evaluare că președintele rus Vladimir Putin provoacă suferințe nespuse ucrainenilor și cere sacrificii oribile din partea propriului său popor, în efortul de a pune mâna pe un oraș care nu merită costul, nici măcar pentru el.

      Forțele ruse au atacat la sol Severodonețk și împrejurimile sale, obținând câștiguri limitate.Forțele ruse din Harkiv continuă să-și concentreze eforturile pentru a împiedica o contraofensivă ucraineană să ajungă la granița internațională dintre Harkiv și Belgorod. 

      Forțele ucrainene au început o contraofensivă în apropierea graniței regiunii Herson-Nikolaiev, la aproximativ 70 km la nord-est de orașul Herson, care ar fi putut traversa râul Inhulets. 

      Folosirea de către Rusia a tancurilor T-62 depozitate pe axa de sud indică faptul că Rusia se confruntă în continuare cu probleme la nivelul forțelor militare și materiale 

      Activitatea partizană ucraineană continuă să producă pierderi la nivelul forțelor de ocupație ruse din regiunile Herson și Zaporojie. 

      Invazia rusă a Ucrainei, care avea drept scop cucerirea și ocuparea întregii țari, a devenit o ofensivă disperată și sângeroasă pentru a captura un singur oraș din est, Severodonețk, apărând în același timp câștiguri importante, dar limitate, în sud și est. 

      Ucraina l-a forțat de două ori pe Putin să-și redefinească obiectivele militare. 

      Ucraina a învins Rusia în Bătălia de la Kiev, forțându-l pe Putin să-și reducă obiectivele militare ulterioare la acapararea regiunilor Donețk și Lugansk din estul Ucrainei. 

      Ucraina l-a împiedicat să-și atingă și acest obiectiv, forțându-l să se concentreze numai pe finalizarea confiscării regiunii Luhansk. 

      Putin pompează acum oameni și muniție în ultimul centru de populație rămas în acea regiune, Severodonețk, de parcă această cucerire ar însemna cucerirea războiului pentru Kremlin. 

      „El greșește. Când se încheie luptele de la Severodonețk, indiferent de ce parte va deține orașul, ofensiva rusă la nivel operațional și strategic va fi probabil culminat, dând Ucrainei șansa de a reporni contraofensivele la nivel operațional pentru a împinge forțele ruse înapoi”, notează Institutul pentru Studiul Războiului. 

      Forțele ruse atacă Severdonețk, însă nu l-au încercuit. 

      Rușii câștigă teren în Severdonețk și ar putea reuși să cucerească orașul și zonele dinspre vest. Armata ucraineană se confruntă cu cea mai serioasă provocare cu care s-a confruntat de la izolarea Uzinei Azovstal din Mariupol și poate suferi o înfrângere tactică semnificativă în zilele următoare dacă Severodonețk va cădea, deși un astfel de rezultat nu este deloc sigur, iar atacurile rușilor s-ar putea opri din nou. 

      Rușii plătesc un preț dispoporționat pentru cucerirea Severodonețk-ului 

      Pentru succesul lor tactic actual care este rușii plătesc un preț disproporționat cu orice beneficiu operațional sau strategic real pe care pot spera să îl primească. 

      Severodonețk însuși este important în această etapă a războiului, în primul rând pentru că este ultimul centru semnificativ de populație din regiunea Lugansk pe care rușii nu îl controlează. 

      Prin capturarea acestuia, Moscova va declara că a capturat în totalitate regiunea Lugansk, dar nu va oferi Rusiei niciun alt beneficiu militar sau economic semnificativ. Acest lucru este valabil mai ales pentru că forțele ruse distrug orașul în timp ce îl atacă și vor controla dărâmăturile dacă îl capturează. 

      Capturarea Severodonețkului poate deschide o linie de comunicație terestră rusă (GLOC) pentru a sprijini operațiunile din vest, dar rușii nu au reușit să asigure GLOC-uri mult mai avantajoase de la Izium, parțial pentru că s-au concentrat atât de mult pe Severodonețk. 

      Între timp, rușii continuă să facă progrese extrem de limitate în eforturile lor de a câștiga controlul asupra zonelor neocupate din regiunea Donețk. 

      Capturarea Severodonețkului ar putea ajuta la cucerirea restului regiunii Donețk doar dacă le-ar oferi rușilor impuls pentru a construi operațiuni succesive, dar luptele de la Severdonețk va împiedica, cel mai probabil, continuarea operațiunilor ofensive rusești la scară largă. 

      Progresul rus în jurul Severdonețkului rezultă în mare parte din faptul că Moscova a concentrat forțele, echipamentele și materialele extrase din toate celelalte axe pe acest obiectiv. 

      Trupele ruse nu au reușit să facă progrese pe nicio altă axă timp de săptămâni și nici măcar nu au încercat să facă acest lucru. 

      Ucrainenii au ucis mulți militari ruși la Severodonețk 

      Institutul pentru studierea Războiului spune că apărătorii ucraineni au provocat victime înfricoșătoare în rândul atacatorilor ruși din jurul Severodonețkului. Moscova nu va putea recupera cantități mari de putere efectivă de luptă chiar dacă va pune mâna pe Severdonețk, deoarece cheltuiește acea putere de luptă în mod frivol pentru a lua orașul. 

      Forțele ucrainene suferă de asemenea pierderi importante în luptele de la Severodonețk, la fel ca și civilii ucraineni și infrastructura. Însă rușii și-au concentrat totuși o proporție mult mai mare din puterea lor ofensivă disponibilă pentru a cuceri Severodonețk decât ucrainenii, iar gradul de uzură este în favoarea Kievului. Ucrainenii continuă să primească provizii și materiale de la aliații lor, oricât de lent și limitat ar fi acest flux. Rușii, în schimb, continuă să manifeste semne clare că își consumă din rezervele de forță de luptă și material disponibile, fără niciun motiv să se aștepte la ajutor în lunile următoare. 

      Rușii interzic evacuarea răniților pentru a nu renunța la echipament militar / Cazuri de nebunie printre militari 

      Dovezile erodării profesionalismului militar în corpul ofițerilor ruși sunt în creștere. Direcția de Informații Militare Ucrainene (GUR) a raportat că comandanții ruși încearcă să păstreze echipamentul militar interzicând șoferilor să evacueze militarii răniți sau să furnizeze provizii unităților care au avansat prea departe. 

      Refuzul de a risca echipamentele pentru evacuarea personalului rănit de pe câmpul de luptă – în afară de circumstanțe extraordinare – este o încălcare remarcabilă a principiilor de bază ale profesionalismului militar. 

      Un astfel de comportament poate avea un impact grav asupra moralului și asupra dorinței soldaților de a lupta și riscă să fie răniți dincolo de propriile linii defensive.

      ISW nu poate confirma în mod independent raportul GUR, dar comentariile bloggerilor militari ruși oferă un sprijin circumstanțial pentru acesta. Bloggerul rus Alexander Jichkovski a remarcat că comandanții ruși sunt responsabili pentru pierderi mari și cazuri de nebunie în rândul militarilor. Un alt blogger, Alexander Khodarkovsky, a spus că comandanții ruși nu trimit întăriri în timp util, împiedicând forțele ruse să se odihnească între atacurile terestre. 

      Comentariul tău nu are legătură cu propaganda de război, indiferent dacă e ucraineană sau rusească.

      În schimb te obsedează în continuare "idioții antivaccinisti". 

      Culmea aberatiei sa spui că manipularea a fost făcută de ei. Ai uitat propaganda desantata oficială cu privire la siguranța, eficiența și gratuitatea vaccinului. 

      Dacă s-ar fi spus de la început că este de fapt un ser experimental, nu cred că s-ar fi vacccinat mai nimeni. 

      Asta e, deștepților vaccinisti fanatici ca tine le e greu să înțeleagă. Unii dintre ei cu imunitatea naturală compromisă din păcate.  

      Noroc că marea majoritate a vaccinatilor nu gândesc ca tine.  

      Sa înțeleg că în calitate de vaccinist fanatic, ești un adorator neconditionat al lui Zele, iar după gândirea ta simplă ca sa nu zic mai mult, antivaccinistii sunt obligatoriu pro Putin.  

      Cine nu e cu noi e împotriva noastră.  

      Infantilă gândire in a imparti oamenii în doua categorii în funcție de o înțepătura sau mai multe :) 

      In afara primei fraze, replica ta este o inlantuire de erori de gandire.

      Legatura cu pandemia ai facut-o tu ("S-a întâmplat același lucru și în pandemie ..."), deci obsesia este a ta. 

      Nu am spus ca manipularea antivaccinista a fost facuta de antivaccinisti (avem destule cazuri de lideri de opinie antivaccinisti care erau vaccinati), ci cum a fost facuta propaganda pentru idioti. 

      Nu prea conteaza ceea ce crezi, conteaza ceea ce s-a intamplat - oamenii s-au vaccinat cu un ser despre care toata lumea normala (in afara idiotilor) a stiut ca nu a parcurs etapele medicale necesare, obligatorii.

      Restul replicii este o gramada de prostii pe care le presupui despre mine, fara nici o baza si in acelasi timp, te declari un combatant contra manipularii - asta ti-e nivelul. 

      Mă obsedează asemănarea izbitoare între propaganda deșănțată și manipularea în perioada covidiană cu cele de acum când cu războiul.

      Același sistem și același comandament unic. Apropos de interesul unei mari părți din mass media românească în a cultiva sf. vax și invincibilitatea serului mântuitor, a apărut lista publicațiilor plătite de stat pentru a susține propaganda pe toate căile. O fi fake news? 

      Nu pot să nu fac o analogie între "siguranța" și "eficiența" vaxului propovăduite până recent și 'siguranța" și "eficiența" continuării prin război a tragediei din Ucraina, prin înarmare, până la "victoria" finală. Indiferent de pagube și pericolul de extindere a conflictului. 

      Aceeași analogie nu pot să nu o fac și cu lăsarea în ultima perioadă a propagandei mai încetișor, la foc mic și în cazul covid, și în cazul războiului din Ucraina. 

      În rest, te felicit dacă te-ai vaccinat în deplină cunoștință de cauză, în calitate de "destept". Ai fost curajos:) 

      Marea majoritate nu au știut sau nu a fost pe deplin conștientă de faptul că era experimental. Toți ăștia idioți, după tine. 

      Nu mai fac analogii:))

    ...

    1. [...]

      Viața rușilor de rând s-a schimbat dramatic de când liderul la Kremlin, Vladimir Putin, a decis să invadeze Ucraina și să dea naștere celor mai dure agresiunii militare pe care Europa le-a văzut pe teritoriul său, în ultimele decenii bune. Țara e acum aproape complet izolată de lumea civilizată, iar consecințele încep să se simtă în rândul populației civile de acolo. 

      Discuția despre cum arată viața în Rusia pentru oamenii obișnuiți trebuie începută prin punctarea a două aspecte principale:  

      Primul este acela că acest editorial are strict rol informativ și nu se urmărește sub nicio formă transmiterea vreunui sentiment sau „instigare” la o eventuală empatie sau atitudine generală privind orice aspecte legate de acest conflict. Prezentăm situația dintr-o perspectivă cât se poate de obiectivă și, desigur, pe baza informațiilor prezente deja în presa internațională, fără a avea nici certitudinea veridicității lor și fără a vedea cu ochii noștri sau a asculta opinii din Rusia, unde presa este controlată și există sancțiuni împotriva celor ce vorbesc altceva decât dorește conducerea.  

      Pe de altă parte, modul în care s-a schimbat viața din Rusia se va concentra asupra marilor orașe din țară. De ce? Pentru că aici se resimte într-adevăr marea schimbare. Din păcate însă, Rusia adevărată, în proporție de 95% nu e reprezentată de zone cosmopolite și de un nivel de trai așa cum vedem noi la acele rusoaice frumoase pe TikTok, care-și taie gențile Chanel. Rusia înseamnă frig, foamete, PIB extrem de mic pe cap de locuitor, zone sărace, fără utilități. Așa arată cea mai mare suprafață a Rusiei, acolo unde cu siguranță că mai rău decât o duc deja oamenii aceia nu poate fi.  

      Dificil este însă să trăiești acum în zonele așa-zis dezvoltate, cum este Sankt Petersburg, dificil e pentru oamenii cu bani să mai plece în vacanțe, să-și cumpere proprietăți în străinătate, dificil este pentru cei pasionați de shopping, de ieșirile în oraș. Acești oameni resimt acum efectele sancțiunilor adoptate la nivel internațional împotriva Rusiei, ca răspuns la agresiunile de care țara se face vinovată pe frontul deschis în Ucraina.  

      Cum arată viața oamenilor de rând în fostele zone cosmopolite ale Rusiei? Rau!  

      Înainte de a vorbi despre bani, posibilități de divertisment și branduri ce au ieșit de pe piața rusă, trebuie să punctăm teroarea în care trăiesc cetățenii în această dictatură a absurdului, demnă de secolul trecut. Să precizăm, deci, că autoritățile ruse au adoptat o lege care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru articolele care includ „știri false” despre război.  

      Multe platforme de informare independente semnificative și-au închis sau și-au suspendat activitatea. Rusia a interzis în martie Facebook și Instagram – deși acest lucru poate fi ocolit prin utilizarea VPN-urilor – și a închis accesul la site-urile media străine, inclusiv BBC, Voice of America, finanțat de guvernul SUA, Radio Free Europe/Radio Liberty și radiodifuzorul german Deutsche Welle. .  

      Andrei Kolesnikov, de la Carnegie Moscow Center, a scris într-un comentariu că societatea rusă în acest moment este cuprinsă de o „supunere agresivă” și că degradarea legăturilor sociale s-ar putea accelera.  

      „Discuția devine din ce în ce mai amplă. Îl poți numi pe compatriotul tău – un concetățean, dar care se întâmplă să aibă o opinie diferită – «trădător» și îl poți considera un fel de persoană inferioară. Poți, ca și cei mai înalți oficiali de stat, să speculezi liber și destul de calm asupra perspectivelor unui război nuclear. (Este) un lucru care cu siguranță nu a fost niciodată permis în perioada sovietică, în timpul Pax Atomica, când cele două părți înțelegeau că daunele care ar fi urmat erau complet de neconceput”, a scris el.  

      Economia țării se deteriorează, deși de la Kremlin se transmite un așa-zis mesaj de forță brută și rezistență în fața sancțiunilor.  

      „Acum, această înțelegere este în scădere, iar acesta este încă un semn al dezastrului antropologic cu care se confruntă Rusia. Vedem acum o deteriorare a economiei într-o gamă largă de sectoare. Companiile avertizează că rămân fără stocuri de piese de schimb. O mulțime de companii și-au pus angajații să lucreze cu jumătate de normă, iar altele îi avertizează că trebuie să se închidă complet. Așadar, există o teamă reală că șomajul va crește în lunile de vară, că va exista o scădere mare a consumului și a vânzărilor cu amănuntul și a investițiilor”, a mai spus el.  

      Însăși șefa Băncii Centrale a Rusiei recunoștea, de curând, că țara nu poate suporta la infinit condițiile din prezent, chiar dacă acum are niște rezerve care o ajută să meargă mai departe.  

      „Perioada în care economia poate să trăiască din rezerve este finită. Deja din al doilea și al treilea sfert vom intra într-o perioadă de transformare structurală și va trebui să căutăm noi modele de afaceri”, a spus Elvira Nabiullina, pe la jumătatea lunii aprilie.  

      „Principala problemă va fi legată de restricțiile pe importuri și logistica comerțului exterior, iar în viitor, cu restricțiile pe exporturi”, a adăugat șefa Băncii Rusiei care mai spune și că firmele rusești trebuie să se adapteze la noua realitate economică.  

      Într-un editorial postat zilele acestea, jurnaliștii ABC News fac și ei o radiografie a vieții de zi cu zi din Rusia.  

      „Vastele mall-uri din Moscova s-au transformat în întinderi ciudate de vitrine cu obloane ocupate cândva de comercianții cu amănuntul occidental. McDonald’s – a cărui deschidere în Rusia în 1990 a fost un fenomen cultural, o comoditate modernă strălucitoare, care a venit într-o țară tristă, abătută de opțiuni limitate – s-a retras din Rusia în întregime ca răspuns la invazia sa din Ucraina. IKEA, simbolul confortului modern accesibil, operațiuni suspendate. Zeci de mii de locuri de muncă cândva sigure sunt acum subite sub semnul întrebării într-un timp foarte scurt”, precizează sursa citată.  

      Aici trebuie punctat un aspect relevant. Numeroși ruși de rând pot rămâne fără joburi în perioada următoare sau chiar și-au pierdut deja locurile de muncă, dat fiind faptul că marile companii ce erau prezente pe piața din Rusia aveau personal preponderent angajat de acolo.  

      Principalii jucători industriali, inclusiv giganții petrolier BP și Shell și producătorul de automobile Renault, au plecat, în ciuda investițiilor lor uriașe în Rusia și a faptului că aveau mii sau poate zeci de mii de oameni angajați.  

      Aceeași sursă vorbește și despre fuga multor ruși din țară, îngroziți de acțiunile liderilor politici, dar și de teama că ar putea fi chemați pe front.  

      Desigur că nu ne putem pronunța asupra gradului de susținere de care se bucură așa-zisa operațiune specială în rândul rușilor de rând. Unii poate o susțin, alții poate că nu, nu putem ști. Știm doar că informațiile cu greu vin din acea zonă, iar cele care vin trebuie puse sub semnul îndoielii, dat fiind controlul aproape absolut de la Kremlin și nu trebuie să uităm că, fără îndoială, există și teamă de consecințe. Cei 15 ani de închisoare nu sunt o glumă!Cu siguranță, chiar dacă poate există ruși conștienți perfect de ceea ce se întâmplă și care continuă să fie pro-Putin, există și occidentali cu această mentalitate. Ceea ce trebuie reținut este aceia care au decis ca această tragedie să aibă loc, cei care au participat la ea, cei care puteau să i se opună și nu au făcut-o trebuie să plătească, mai devreme sau mai târziu pentru faptele lor sau pentru lipsa lor de implicare. Nu ar trebui să avem toleranță, ca în Europa secolului 21 să ne trezim bombardați, într-o dimineață, doar pentru că cineva și-ar dori să ne ia casa, să se mute el în ea, că-i place pur și simplu!

      Gargara manipulatorie... minciuni pe banda rulanta.

      Iar drept dovada a acestei gargare dar si a celeilalte de mai sus este ca azi (sau in timpul noptii), Severodonetsk a fost abandonat de ucrainienii care il aparau. Trupele rusesti au preluat controlul in cateva ore.

      Sfat pentru omul cu gargara de mai sus.... gaseste-ti alte surse de informare. Dupa cum spunea Kuleba, min de externe ucrainian, situatia este mai rea pentru Ucraina decat se prezinta. Gaseste-ti alte surse si nu mai pune botul la propaganda. 

    1. Autorul descrie o realitate: a) paradigma utillizată de mass media occidentală în descrierea războiului din Ucraina s-a modificat și se apropie de informațiile reale din teren expuse de observatori care au contact direct cu ele; (b) schimbarea de paradigmă urmează unei schimbări în paradigma politică a Occidentului față de război și mai ales față de consecințele unei potențiale victorii a Rusiei; (c) crizele economică, energetică, financiară, sanitară, climatică și mai nou cea geopolitică forțează elitele politice să se întoarcă la problematica reală.

    2. Comentariile de până acum sugerează că schimbarea de atitudine a mass-media și a opiniei publice occidentale încă nu a ajuns și la comentatorii ziarului Bursa 

    1. De acord.

      Sa apreciem faptul ca apare un astfel de articol care prezinta realitatea si romanilor manipulati pe toate celelalte canale media. Ca mai sunt unii care cred ca Ucraina invinge si se apropie de Moscova.... atat IQ au. 

      I afara de A3, nu stiu alt organ media care sa fi avut corespondenti de razboi. Iar A3 este varf de lance al manipularii. Prin urmare, de ce sa te miri ca opinia noastra publica este defazata? Bursa s-a distins prin impartialitatea relatarilor din surse aflate in ambele tabere. Merituos!

      MULTA SANATATE , D-LE CALIN !!! NU SANTETI TOVARASUL RECEA , SANTETI D-L.CALIN !!! IN SFARSIT , ASA CUM SPUNE DL.DE LA nr3.1., SE PARE CA ADEVARUL - ADEVARAT , IN TARA ASTA ATAT DE PLINA DE VECHIO SI NEO - COMUNISTI , CARE DE 3 LUNI DE ZILE , PROPOVADUIESC O PROPAGANDA TURBATA , 24 DE ORE DIN 24 , TRANSFORMANDU-SE IN AVOCATII UCRAINEI , O TARA DINTOTDEAUNA , NEPRIETENA ROMANIEI , CA PRIETENI NU NE-AU FOST EI , NICIODATA , DAR NICI RUSII , AICI E VORBA DE FAPT , DE 2 POPOARE '''''' SEMI - SALBATICE '''''', CARE DIN DIFERITE MOTIVE , AU INCEPUT INCAIERAREA DINTRE ELE !!! BUN !!! AM OBSERVAT SI EU CA , PE TOATE POSTURILE DE RADIO SI DE TELEVIZIUNE , NU SE SUFLA O VORBA , DESPRE PIERDERILE ARMATEI UCRAINENE !!! IN SCHIMB , CAMPURILE SANT PLINE CU RUSI MORTI !!! MAI TINETI MINTE , D-LE CALIN ??? DACA AVETI IN JUR DE 60 DE ANI , S-AU PESTE , V-A MAI AMINTITI DE FAIMOASELE FILME DE PROPAGANDA SOVIETICE : ''''''' BATALIA STALINGRADULUI '''''' !!! '''''' CADEREA BERLINULUI '''''' !!! '''''' ALEXANDRU MATROSOW '''''' !!! '''''' TANARA GARDA '''''' !!! , etc , etc . DESPRE CE ERA VORBA , ACOLO ??? PE SCURT , ARATAU PE GERMANI , MARSALUIND !!! LA UN MOMENT DAT , APAREAU RUSII , DAND NAVALA SI TIPAND PESTE GERMANI !!! NEMTII INTRAU RAPID IN PANICA , NU MAI AVEAU TIMP SA MAI OMOARE NICI 1 RUS , UNII FUGEAU IN STANGA S-AU IN DREAPTA , ALTII ARUNCAU ARMELE SI SE PREDAU , ALTII , CAZUTI IN GENUNCHI , IMPLORAU MILA SI STRIGAU : GERMANIA KAPUTT , HITLER KAPUTT !!! PESTE TOT , ARMATA ELIBERATOARE SOVIETICA , FACEA SI DESFACEA TOTUL !!! APROPO : N-AM VAZUT NICI 1 RUS CAZUT LA PAMAMT , S-AU CICA , MORT , IN FILMELE ALEA !!! PARCA ERAU EXTRATERESTRII , IMUNI LA GLOANTELE GERMANILOR !!!!!!!!! CAM ASTA , D-LE CALIN , SE INTAMPLA IN UCRAINA , DE VREO 3 LUNI DE ZILE !!! CINSTITELE NOASTRE PREZENTATOARE , CU OCHII IESITI DIN ORBITE CA LA BROASTE , DEVENITE PESTE NOAPTE , CELE MAI MARI EXPERTE MILITARE ALE TUTUROR TIMPURILOR , PREZINTA ELE SITUATIA DE PE FRONTURILE DIN UCRAINA , SI STIU ELE , SIGUR , DE PE ACUM , DE TOATE PLANURILE LUI PUTIN !!! STIU , DE MISCARILE ARMATEI RUSE , SI CE V-OR FACE MAINE SI POIMAINE !!! STIU , CE GANDESTE PUTIN , SI CUM VREA SA ACTIONEZE IN CONTINUARE !!! STIU CATA ARMATA , ARE RUSIA !!! CUNOSC , DE PE ACUM , FIECARE FIR DE PAR , DIN CHILOTII GENERALILOR RUSI !!! CARE E GALBEN , CARE E NEGRU !!! SE PARE , D-LE CALIN , CA DOAR JURNALISTII ZIARULUI '''''' BURSA ''''', SPUN ADEVARUL - ADEVARAT , DESPRE SITUATIA REALA DIN CINSTITA TARA , NUMITA UCRAINA !!! SIGUR , O SA DERANJATI PE MULTA LUME , AICI IN ROMANIA !!!!!!! CA ROMANII , SANT OCUPATI ACUM , SA FIE AVOCATII UCRAINIENILOR , UITAND CA , ADEVARATII DUSMANI AI ROMANIEI , NU SANT IN AFARA TARII , CI CHIAR IN INTERIORUL EI !!!!!!!!!!! DUSMANII ADEVARATI AI ROMANILOR , SANT CHIAR .............................. ....

      "D-l Calin" iti transmite ca buca lui stanga este fericita pentru atentia pe care i-ai acordat-o si de aceasta data si doreste sa iti ofere cateva pastile pentru indreptarea coloanei vertebrale.

    Lasati războiul în plata celor ce l-au vrut !

    Pregătiți-vă pentru un șoc când cifrele de la recensământul populației vor fi publicate...dacă le vor da așa cum sunt! Tăcerea guvernului/presei în legătură cu subiectul este de înțeles...pare ca mai suntem rezidenți doar vreo 15 milioane, de aici vine "războiul" nostru: crah structural MAJOR datorat lipsei de forță de munca în putere, specialiști, etc.  

    1. Las ca sta institutul de statistica vre-o 2 ani sa mosmoneasca datele. Doar nu crezi ca se anunta asa, pe direct? Chit ca se face online si ar putea fi anuntat imediat cand e gata.

      Deci datele vor iesi exact cum trebuie sa iasa. 

    acum o luna poutine era operat de doua ori pe zi , se tinea de masa , sau murea de frig cu patura pe el . informatii de la antena 3 . mai avea cam 3 luni de trait, apoi s-a prelungit la 3 ani , iar acum englejii spun ca e chiar mort .

    1. Si cand colo, el e "tare ca piatra.iute ca sageata" ca si armata mujicilor..."in trei zile sunt cu tancurile la Berlin" dupa ce termina exercitiile militare anuale:-)

    Antiroman de iudă rusească ????

    1. Ukraina este istorie.. Cel putin harta ei.. Russia este o mare putere iar Putin este un mare conducator.. Nu sunt prorus dar sunt corect.. Ukraina nu trebuia sa trimita armata un Dombass si sa omoare ukraineni de etnie rusa in 2014 pana in prezent... Acum trebuie sa isi accepte soarta si sa roage Russia sa opreasca razboiul renuntand la teritoriile cucerite de armata rusa... Dar Zelenscki cat e de neatiutor iar ii da cu refacerea teritoriilor pe granita dinaintea zilei de 24 februarie... Acest raboi este o afacere slava care nu are legatura cu noi....

    Putini oameni de presa au (au avut) curajul sa spuna ce se petrece in Ucraina cu adevarat. Pozitiv.

    Noi stiam desigur ca suprematia aeriana a fost cucerita din prima zi de Rusia, noi stiam ca tancurile, artileria rachetele rusesti lovesc si Donbasul, Lugansk si ..sunt in dificultate. Dar am asteptat sa vedem pana unde ajunge dezinformarea. Dar cui au folosit minciunile lui Zelinski si a celor de langa el? 

    O chestiune foarte interesanta pentru cei care "but, but.... Ukraine was winning".... Pentru manipulatii care credeau ca armata ucrainiana echipata si antrenata in ultimii 4-5 ani de NATO (dupa cum se lauda chiar Geoana) va invinge armata rusa.

     

    Cautati citatele pe net, sunt din surse de mare incredere, occidentale. 

    2 weeks ago - Ukrainian President Volodymyr Zelensky on Saturday said the situation in the Donbas region remained very difficult, adding that Russian forces were still trying to demonstrate some kind of victory. 

     

    5 days ago - Ukrainian President Volodymyr Zelensky on Thursday said the status of the Donbas region of the country is "extremely difficult" after months of Russian attacks in the area. 

     

    1 day ago - Ukrainian President Volodymyr Zelensky said conditions in the Donbas region are indescribably difficult as Russia's invasion of his country entered its 95th day. In a presidential address Saturday evening, 

    Ia urmariti cum ii bat ucrainienii pe rusi.... de la very, la extremely si acum la indescribably difficult. hahahaha 

    Da de unde, propaganda ruseasca e in floare.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb