PROPUNERE DE SCHIMBARE A STATUTULUI JURIDIC AL FCI Fondul de Compensare a Investitorilor se va muta în ograda ASF

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 septembrie 2017

Fondul de Compensare a Investitorilor se va muta în ograda ASF

Reprezentanţi ai MFP şi ASF vor face parte din conducerea FCI

Preşedintele Fondului va fi desemnat de ASF

Plafonul de compensare rămâne la 20.000 de euro/investitor

FCI a fost utilizat în cazul Harinvest

Valoarea resurselor financiare pentru compensarea investitorilor la sfârşitul lunii iunie 2017 era de 16,8 milioane lei

Ministerul Finanţelor vrea să schimbe statutul juridic al Fondului de Compensare a Investitorilor, în persoană juridică de drept public, potrivit unui proiect de lege, publicat ieri.

Ministerul motivează că este necesar ca modul de organizare şi funcţionare a FCI să fie similar cu al celorlalte scheme de garantare din domeniul bancar sau al asigurărilor.

În nota de fundamentare a proiectului de lege se arată: "Având în vedere modul de organizare şi funcţionare al Fondului de Compensare a Investitorilor, sub forma unei societăţi pe acţiuni, spre deosebire de celelalte scheme de compensare-garantare din România care sunt înfiinţate prin legi speciale ca persoane juridice de drept public, în cadrul procesului de consolidare a unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere a pieţelor, pentru aplicarea unitară a cerinţelor de organizare şi funcţionare pentru toate schemele de compensare-garantare şi pentru a se asigura o mai bună supraveghere de către ASF este necesară modificarea legislaţiei în vigoare".

Propunerea MFP este ca FCI să fie condus de un Consiliu de Administraţie format din reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, Ministerului Finanţelor Publice şi ai membrilor Fondului: "Prin modificarea statutului juridic al FCI în persoană juridică de drept public condusă de reprezentanţi ai ASF, MFP şi ai membrilor schemei de compensare, se asigură evitarea conflictului de interese în cadrul procesului decizional, precum şi transferul administrării fondului de rezoluţie pentru firme de investiţii către Fond, similar modului în care această activitate este asigurată de către Fondul de garantare a asiguraţilor (administrează fondul de rezoluţie pentru asigurători) şi respectiv de către Fondul de garantare a depozitelor bancare (administrează fondul de rezoluţie pentru instituţii de credit)".

Mai precis, Fondul va fi administrat de un Consiliu de administraţie compus din: un membru desemnat de ASF care este preşedintele Consiliului de administraţie; un membru desemnat de Ministerul Finanţelor Publice; un membru desemnat de către ASF dintre reprezentanţii propuşi de către participanţii la Fond din rândul acestora.

Membrii Consiliului de administraţie al Fondului sunt numiţi pentru un mandat de 5 ani prin act administrativ individual emis de către ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a supus atenţiei Fondului de Compensare a Investitorilor SA şi acţionarilor acestuia propunerea de modificare a prevederilor legislaţiei în vigoare cu privire la organizarea şi funcţionarea Fondului.

Potrivit proiectului de lege, au obligaţia să contribuie la Fond următoarele entităţi: a) societăţile de servicii de investiţii financiare autorizate de ASF; b) societăţile de administrare a investiţiilor, autorizate de ASF, care administrează portofolii individuale de investiţii; c) instituţiile de credit înregistrate în Registrul ASF care prestează servicii şi activităţi de investiţii; d) sucursalele societăţilor din state terţe autorizate de ASF să furnizeze servicii şi activităţi de investiţii pe teritoriul României.

Fondul compensează, în mod egal şi nediscriminatoriu, investitorii, în limita unui plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a 20.000 euro.

Potrivit proiectului, Fondul compensează investitorii în oricare din următoarele situaţii: a) ASF constată prin decizie că un participant la Fond, din motive ce sunt legate direct de situaţia financiară, nu este în măsură să-şi îndeplinească obligaţiile rezultate din creanţele investitorilor şi nici nu există perspectiva de a-şi onora aceste obligaţii în cel mai scurt timp; b) instanţa judecătorească competentă, pentru motive legate de situaţia financiară a unui participant la Fond, emite o hotărâre privind deschiderea procedurii insolvenţei conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, având ca efect suspendarea posibilităţii investitorilor de a-şi exercita drepturile cu privire la valorificarea creanţelor asupra respectivei entităţi.

Totodată, compensaţia este asigurată pentru drepturile decurgând din incapacitatea unui participant la Fond de a: a) returna fondurile băneşti aparţinând investitorilor şi deţinute în numele acestora, în legătură cu activităţile lor de investiţii; b) returna investitorilor orice instrument financiar ce le aparţine şi este deţinut şi administrat în numele lor, în legătură cu activitatea lor de investiţii.

Acţionarii FCI îşi vor primi contravaloarea acţiunilor la valoarea nominală

În prezent, capitalul social subscris şi vărsat integral al FCI este de 344.350 lei, corespunzător unui număr de 34.435 acţiuni nominative, valoarea nominală fiind de 10 lei/acţiune.

Acţionarii Fondului sunt intermediarii şi societăţile de administrare a investiţiilor, care au în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii, conform site-ului instituţiei.

Cel mai mare acţionar al FCI este Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu o deţinere de 62,44%.

Conform proiectului MFP, în termen de maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, "patrimoniul SC Fondul de Compensare a Investitorilor SA devine patrimoniul Fondului, identificarea acestuia urmând a fi efectuată pe bază de protocol de predare - preluare ce va viza transferul personalului, a resurselor financiare constituite în conformitate cu art.49 din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, anterior intrării în vigoare a prezentei legi, precum şi drepturilor şi obligaţiilor SC Fondul de Compensare a Investitorilor SA către Fond".

Până la data perfectării protocolului de predare - preluare S.C. Fondul de Compensare SA va dispune restituirea către acţionarii săi a contravalorii acţiunilor deţinute la capitalul social al societăţii, la valoarea nominală a acţiunii, confoRm propunerii.

În septembrie 2015, conducerea Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI) a aprobat listele de plată pentru investitorii păgubiţi la "Harinvest", avizând plăţi de 4,25 milioane de lei pentru 102 persoane fizice şi 101 mii lei pentru două persoane juridice.

Plăţile au fost efectuate în februarie 2016.

În 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis că poate fi utilizat Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) în cazul clienţilor de la Harinvest, scandal izbucnit în noiembrie 2013, după ce brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii. Atunci, a ieşit la iveală că, timp de un an, "Harinvest" recursese la vânzări forţate, operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate.

Valoarea resurselor financiare pentru compensarea investitorilor la sfârşitul lunii iunie 2017 era de 16,8 milioane lei. Aceste resurse au fost plasate în proporţie de 14,26% în certificate de trezorerie cu discount, 71,19% în obligaţiuni de stat de tip benchmark, iar restul de 14,55% în depozite negociate la termen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb