Propunere europeană: birou unic pentru respectarea transfrontalieră a legislaţiei TVA

Ziarul BURSA #Internaţional / 16 ianuarie 2012

Comisia Europeană a adoptat, vineri, o propunere ce constituie un prim pas către un birou unic pentru toate serviciile furnizate pe cale electronică de care întreprinderile vor beneficia începând de la 1 ianuarie 2015. Astfel, conform comunicării CE din decembrie anul trecut privind viitorul TVA, demersul referitor la biroul unic pentru comerţul trans­frontalier din cadrul UE va viza, într-o primă fază, doar serviciile de comerţ electronic, de radiodifuziune sau televiziune şi de telecomunicaţii, informează un comunicat de presă.

Propunerea CE se referă la aspecte precum domeniul de aplicare al sistemului, obligaţiile în materie de raportare, declaraţiile TVA, moneda, plăţile, evidenţa şi alte aspecte pentru care sunt necesare norme comune. Înfiinţarea, de la 1 ianuarie 2015, a unui birou unic pentru furnizorii de servicii electronice, de telecomunicaţii şi de radiodifuziune sau televiziune din UE către consumatori va fi un progres important în simplificarea normelor în materie de TVA aplicabile în UE.

Biroul unic va permite întreprinderilor să declare şi să plătească TVA-ul în statul membru unde sunt stabilite, mai degrabă decât în locul în care este stabilit clientul. Sistemul biroului unic, care este în prezent limitat la furnizori din afara UE de servicii electronice, este în curs de extindere şi la întreprinderi din UE şi la servicii de telecomunicaţii şi de radiodifuziune sau televiziune. În viitor se intenţionează să se extindă biroul unic la mai multe activităţi, inclusiv la livrările de bunuri.

Din iulie 2003 există un sistem de birou unic având ca scop simplificarea obligaţiilor privind TVA ale furnizorilor din afara UE de servicii electronice oferite consumatorilor din UE. Sistemul a funcţionat bine, permiţând comercianţilor din afara UE care au obligaţia de a plăti TVA-ul în UE să îşi aleagă un singur loc pentru res­pectarea obligaţiilor de plată a TVA. Prin intermediul acestui portal electronic unic, se efectuează o singură declaraţie de TVA şi o singură plată a acestei taxe. Pe baza informaţiilor furnizate, această plată se alocă automat diferitelor state membre cărora li se datorează TVA-ul.

La 1 ianuarie 2015, normele TVA privind locul de prestare a serviciilor se vor schimba pentru societăţile care furnizează servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune către clienţi din UE. TVA-ul se va plăti în locul în care clientul este stabilit. Acest fapt presupune extinderea domeniului actual de aplicare al sistemului exis­tent de birou unic. În prezent, un sis­tem este deja în funcţiune pentru întreprinderile din afara UE care prestează servicii electronice. Sistemul se va extinde acum atât la întreprinderile din UE, cât şi la cele din afara Uniunii şi - în plus faţă de serviciile electronice - va include şi servicii de telecomunicaţii şi de radiodifuziune sau televiziune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb