PROPUNERE LEGISLATIVĂ:  Judecată în timpul pandemiei

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 1 aprilie 2020

Senatorul Robert Cazanciuc susţine că, în actualele condiţii, cetăţenii pot întâmpina dificultăţi în căutarea şi strângerea documentelor care să îi ajute în dovedirea unor drepturi în justiţie, în perioada stării de urgenţă.

Robert Cazanciuc, care a fost şi ministru al Justiţiei în guvernarea Ponta, a scris pe pagina oficială de Facebook: "Se întâmplă un fenomen interesant în această perioadă, în care, pe de o parte oamenii sunt conştienţi că pentru binele comun se impune o limitare rezonabilă, proporţională cu starea de pericol în care ne aflăm, a unor drepturi fundamentale, dar pe de altă parte arată fermitate în a nu se lăsa, sub nici o formă, călcaţi în picioare de cei care vor să profite de situaţia de urgenţă. Trebuie să ne fie foarte clar că, în această perioadă de restricţii, principiul egalităţii de arme, de şanse, care trebuie să guverneze orice proces, poate reprezenta doar o literă moartă. Doar cei care vor avea resurse la îndemână vor reuşi să îşi valorifice pretenţiile, în dauna celor care, înarmaţi doar cu o brumă de credinţă în justiţie, vor fi nevoiţi ca în timp ce trebuie să îşi protejeze sănătatea, locul de muncă sau familia, să alerge la autorităţi să îşi caute documente care să îi ajute în dovedirea unor drepturi. Pentru cele arătate, şi pentru multe altele pe care aştept să le propuneţi, vă supun atenţiei completarea articolului 11 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, cu 3 noi alineate, prin care să protejăm în mod real drepturile fundamentale şi să evităm să apară băieţii deştepţi ai situaţiei de urgenţă, contribuind în acelaşi timp le reducerea numărului celor care ar fi nevoiţi să iasă din casă sau să aştepte în sălile paşilor pierduţi".

Conform modificării propuse de senatorul social-democrat, activitatea de judecată se suspendă pe perioada decretării stării de asediu sau a stării de urgenţă, în condiţiile articolului 93 din Constituţie. De asemenea, pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, activitatea de judecată poate continua doar în situaţii excepţionale referitoare la protecţia relaţiilor de familie şi muncă, având caracter de urgenţă, temeinic justificate pentru fiecare caz în parte, cu aprobarea colegiilor de conducere ale instanţelor, precum şi în cauze penale având ca obiect fapte săvârşite pe durata stării de asediu sau de urgenţă. Robert Cazanciuc mai propune ca, în cauzele în care s-a dispus măsura arestării preventive sau în cauzele în care părţile execută pedeapsa în regim privativ de libertate, şedinţele de judecată să se desfăşoare exclusiv prin videoconferinţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb