PROPUNEREA DE ŞTERGERE A UNEI CREANŢE WORLD TRADE CENTER Remus Borza: "Un posibil alt dosar penal la ASF"

A consemnat Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 februarie 2014

Remus Borza: "Un posibil alt dosar penal la ASF"

Avocatul Remus Borza, administrator judiciar al World Trade Center (WTC) Bucureşti, trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că iniţiativa ASF de ştergere a unei datorii a companiei faţă de FP se conturează într-un posibil alt dosar penal. Domnul Borza ne-a declarat, într-un interviu, că există un grup de interese care gravitează în jurul WTC şi care vrea ştergerea acestei creanţe fiscale. ASF propune transferul creanţei de la FP către Primăria Capitalei, iar Remus Borza afirmă că această propunere serveşte interesului primarului Sorin Oprescu, care vrea să pună mâna pe WTC.

Reporter: La finele lunii decembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus, printre sutele de amendamente la ordonanţa 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, şi scoaterea unei creanţe faţă de World Trade Center (WTC) Bucureşti din portofoliul Fondului Proprietatea. Ce se mai întâmplă cu iniţiativa?

Remus Borza: Probabil mult mai în măsură ar fi să vă răspundă procurorul şef al DNA. Iniţiativa este ca nuca în perete.

Există un grup de interese care gravitează în jurul WTC şi care vrea ştergerea acestei creanţe fiscale.

Reporter: Cum s-a născut această creanţă?

Remus Borza: Indiscutabil, construirea WTC a fost o iniţiativă salutară, fiind primul parteneriat public-privat şi primul hotel de cinci stele din Bucureşti dat în folosinţă în 1994. Societatea nu a avut bani pentru investiţii şi a contractat un credit extern de la consorţiul Societe Generale & Credit Lyonnais, în valoare de 507 milioane franci francezi. Ministerul Finanţelor din România a garantat împrumutul şi l-a plătit integral în 2003. Din 1994 şi până la intrarea WTC în insolvenţă în anul 2011, managementul societăţii a avut alte priorităţi şi alte interese. Aceasta este creanţa pe care anumiţi creditori o contestă şi cer cu înverşunare scoaterea ei din contabilitate. Timp de 22 de ani, creanţa a fost recunoscută şi înregistrată contabil de toţi cei care sunt opozanţii mei şi sunt foşti preşedinţi şi membri ai Consiliului de Administraţie.

Reporter: Cum a ajuns creanţa la Fondul Proprietatea (FP)?

Remus Borza: Până în 2002, creanţa a fost la Ministerul Finanţelor, apoi a fost transferată la AVAS şi din 2007 a fost trecută la FP. Chiar şi în prezent şi-a păstrat caracterul de creanţă bugetară, întrucât ordonanţa de urgenţă care o transferă la FP stipulează obligaţia Fondului ca, odată valorificată creanţa, să emită acţiuni în favoarea statului român.

Aceşti creditori încearcă să acrediteze ideea că ar fi o creanţă comercială prescrisă. Chiar şi dacă ar fi comercială, creanţa tot nu este prescrisă, deoarece, cu o lună înainte de intrarea WTC în insolvenţă, FP executa WTC cu 2 milioane de dolari din suma totală datorată de 65 milioane de dolari. Executarea s-a făcut în baza unei hotărâri judecătoreşti, iar orice acţiune de executare întrerupe cursul prescripţiei.

Reporter: Şi atunci cum vă explicaţi amendamentul introdus de ASF?

Remus Borza: Acest amendament care este penal a fost făcut în mod straniu de ASF şi nu văd ce legătură are ASF cu WTC, care nu este o companie listată. ASF propune transferul acestei creanţe de la FP către Primăria Capitalei, în vederea unei valorificări mai judicioase. Primarul Sorin Oprescu are un interes afirmat public de a pune mâna pe WTC. Dacă se şterge creanţa de 65 milioane dolari de la masa credală, ar mai rămâne creanţa primăriei de 17 milioane de euro şi, printr-o conversie a datoriilor, municipalitatea ar deveni creditor şi acţionar majoritar al WTC cu o deţinere 99%.

Reporter: Şi ce măsuri veţi lua în acest context?

Remus Borza: Trag semnale de alarmă. Organele în drept trebuie să se autosesizeze.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cu tot respectul, dar cred ca nici domnul Remus Borza nu crede ce spune. Mai curand cred ca domnul Borza incearca sa incite pe cei in drept sa verifice, pentru ca in final acestia sa ajunga la un vinovat (daca acela o exista cu adevarat).

    Ursache a fost admnistrator la WTC si a primit conform declaratiei salarii compensatorii de aproape 350.000 RON achitat pe 31.05.2013. Oare asta este prima pentru ca a condus o societate spre insolventa ?

    Sa aiba si ASF aceasi soarta ca WTC ? 

    Ursache sa fi strecurat ordonanta cu pricina intamplator cum a fost favorizarea CA de la SIF-uri ? 

    Cum de pot fi numiti la conducerea institutiilor oameni care au avut un management dezastruos la societatile de stat unde au fost numiti si au incasat sume de ordinul sutelor de mii de euro ?

    Putem astepta performanta de la astfel de oameni ?  

    1. Acest ,,domn" Ursache a fost presedintele AVAS, iar WTC se afla in portofoliul statului. Apoi a trecut la conducerea WTC. Tot la AVAS vicepresedinte era Cristina Chiriac (fina lui Prigoana), care este numita acum Director la WTC de catre acest Borza. E o increngatura de HOTI. Oare nimeni nu sesizeaza managemetul defectuos si furaciunile pe fata?

      Acesti vanatori de ,,chilipiruri " nu trebuiesc verificati? Au praduit destul statul roman. Pana cand? Hotiiii !!!! 

    Hotul striga hotii! Oare nu ai dosar penal, dle Borza? Te.ai gandit de ce ti se trage asta? Din acest articol imi dau seama ca inca nu!

    Din ce in ce mai dese motive sa punem semnul egal intre cei ce se considera tehnocratii gulerelor albe si clasa politica; adica tot o apa si-un pamant....

    Domnul Borza? acelasi domn care are el dosar penal cat casa de mare?? Trimis in judecata deja daca nu ma insel.

    Care fiind platit cu 50.000 Euro, (inca odata 50.000 euro) pe luna !! la Hidroelectrica si-a dat singur contracte... firmei lui si anevestei. Acum tot el ne explica de dosare penale???! 

    Ceea cee de remarcat este cum s-a intors lupul la turma de oi. Ca e hotel , ca e hidroelectrica , ca e vreo fabrica.

    Cum poate accepta justitia ca dupa incompetenta dovedita acum , ca EuroInsolul lui Borza sa se mai ocupe de companie? 

    1. de ce nu returneaza comisionul de 2,2 mil. Euro , 

    2. de ce conduce compania atat timp cat e cercetat penal in incredintarea de contracte directe 

    3. ce se intampla la viituri , daca asa cum spun cei din companie nu s-au facut cheltuieli de mentenanta de 2 ani. Ce se va intampla pe Dunare , Olt , Siret , Jiu ??? 

    Cine va raspunde pentru eventualele pagube materiale sau de vieti omenesti.  

    Va spun ca in acest caz justificarea cu criteriul economic nu mai tine in acest caz , ci implicarea directa a cercetarilor penale. 

    Imi aduc aminte ca pe vremea lui Ceausescu daca deversai din baraje te trezeai cu securitatea la poarta. Acum acest Borz deverseaza apa in prostie , pe motivul ca apa e prea scumpa , inlesnind cu buna stiinta aportul de energie al "altor producatori".

    Cine cerceteaza ce face acest EuroInsol ??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb