Protectorii siguranţei naţionale

Sorin Roşca Stănescu
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 12 iunie 2023

Desen de MAKE

Desen de MAKE

Sorin Roşca Stănescu

Neomarxiştii sau, cum spun altfel, progresiştii din Uniunea Europeană, sunt decişi să pună botniţă libertăţii presei, într-o manieră nemaiîntâlnită până în prezent. Acum, pretextul utilizat este apărarea siguranţei naţionale. Ea apare în epicentrul viitorului Act European pentru Libertatea Presei. Este o iniţiativă impusă de Franţa. Orice producător de informaţie, ziar, post de radio, post TV, jurnalist independent, în măsura în care statele naţionale consideră că este pusă în pericol, prin dezvăluirile făcute, siguranţa naţională, va fi obligat, prin această nouă normă europeană, să-şi divulge sursa. Este o adevărată crimă împotriva libertăţii presei. De ce?

Pentru că orice guvern din orice stat membru, orice autoritate din domeniu, poate introduce, sub pălăria siguranţei naţionale, un număr infinit de mare de informaţii pe care doreşte, din anumite motive, să îl ţină ascuns. În România, de exemplu, preşedintele Klaus Iohannis, pentru a se feri de criticile opiniei publice, a dorit să ţină ascunse toate informaţiile legate de costurile exorbitante ale voiajelor pe care le face, utilizând aeronave de lux. În această privinţă, a secretizat contractele pe care Administraţia Prezidenţială le încheie în acest scop. În eventualitatea în care un jurnalist din România sau din oricare parte a lumii obţine informaţii de acest fel, într-un viitor extrem de apropiat, acesta poate fi obligat, în virtutea acestei noi norme europene, să-şi devoaleze sursa. Consecinţa este că nici un funcţionar din România, revoltat de ilegalităţile pe care un demnitar al statului român le face, nu va mai fi dispus, în viitor, să informeze opinia publică prin intermediul presei. Iar cetăţenii vor avea imens de mult de pierdut.

Exemple cum este cel de mai sus sunt nenumărate.

Au existat şi în România, mai ales în epoca Iliescu şi apoi în perioada mandatelor lui Traian Băsescu, situaţii în care jurnalişti, eu m-am numărat printre aceştia, au fost chemaţi de procurori şi s-au făcut presiuni asupra lor pentru a-şi devoala sursele. Am refuzat întotdeauna, deşi am fost ameninţat că voi putea fi condamnat şi voi face închisoare. Dar de fiecare dată am reuşit să scap basma curată. În viitor, nu va mai fi cazul. În viitor, în baza acestei directive europene, toţi jurnaliştii vor fi obligaţi să-şi toarne sursele, iar în caz contrar vor face închisoare. Fiecare autoritate a statelor europene va avea latitudinea să interpreteze, aşa cum doreşte, adică discreţionar, aşa-zisul "Act European pentru Libertatea Presei". Imaginaţi-vă la ce abuzuri se va ajunge!

Nu vreau să ascund sub nicio formă faptul că iniţiativa ziarului BURSA de a dezbate acest sacrilegiu pus la cale la iniţiativa Franţei de mai marii Uniunii Europene, mă determină să propun Clubului de Presă din care fac parte nu numai adoptarea unui comunicat, ci şi crearea unei coaliţii a organizaţiilor de presă din Europa. O coaliţie menită să lupte împotriva acestor acţiuni de sabotare a libertăţii de expresie.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Incepand din 1973 si continuind pana la Revolutie, sursa Deleanu (sau H15, ca avea, caz rarisim, doua nume de cod) isi turna cu zel colegii din presa, prietenii și în general pe oricine era nevoie, la scumpa lui Securitate, pe care evident o slujește și azi, deși si-a schimbat (doar) numele. Securitatea, nu el, S.R. Stănescu. Atunci, nu era defel îngrijorat de problematica libertății presei, pe care o considera doar o gluma proasta. Ca și azi, de altfel, dar mai discret. Bătrânul turnător este îngrijorat ca legea i-ar putea obliga pe ziariști sa își dezvăluie sursele, în caz de atentat la siguranță națională, ceea ce desigur este o crima la adresa libertății presei. Dar mai ales a libertății unor turnători interesați. Disperarea lui Putin este, clar imensa. Ce tupeu magnific are bătrânul securist, care tot încearcă saboteze în lider de opinie, nelimitat de pe Șoseaua Kiseleff. Nu ca ar fi singurul ...

    Cu siguranta acest individ merita o botnita!! Nu de alta dar sunt multi prosti care pun botul la ce debiteaza securistul, apoi merg la vot si uite ca asa am ajuns in fundatura asta!!

    Sigur ca acum presa este una libera...platitadin banii partidelor, adica de la buget.

    cu cirezile de neomarxisti gen muuuUSR sigur acolo ajungem , specimene de talia lui drula, barna, ghinea, stelica ionica si altii sunt drojdia politrucilor obedienti. bine ca nu mai sunt multi prostalai care inca ii voteaza, max 10%

    1. Stim ca tie-ti plac mai mult hotii din PNLPSDAURUDMR

      In curand vom avea primul Prim Ministru absolvent de facultate particulara. Dupa un prim-ministru care nu avea nimic comun cu sintagma "raspuns de prim ministru" o sa mai coboram o treapta.

      Vorbesti de hoti pro(st)gresistule? Uita'te la stapanu tau barna... Votam AUR , va e ciuda? :))) luati cu paine!!!

      Mergem cu hotii inainte ! Si cu specialii...

    Pentru ochii cititorului presa de mult nu mai pare libera. Nu credeam ca presa va cadea in credibilitate sub cea din perioada comunista dar deja avem doar un cor de ziaristi care recita aceleasi matre pe toate canalele de TV sau online.

    Interesul in teme ca "Libertatea presei" este scazut pentru ca mult clamata libertate mare diferenta nu face. Asta inainte de a veni neomarxistii la putere. in epoca asa-zis liberala ziaristii au ales sa se vanda. Cu exceptii nenotabile.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb