Protest spontan la Fabrica de Pulberi Făgăraş, din cauza alocării bugetare insuficiente

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 30 ianuarie

Protest spontan la Fabrica de Pulberi Făgăraş, din cauza alocării bugetare insuficiente

English Version

Angajaţii Fabricii de pulberi Făgăraş, singurul producător de explozivi de mare putere şi propulsoare solide din România, au protestat, ieri, spontan, acuzând slaba alocare bugetară din acest an, potrivit Radio Mureş. Menţionăm că, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, pentru anul în curs structura de nucleu din industria de apărare este stabilită la 1436 salariaţi pentru care este alocată suma de 100 milioane lei.

Alocarea de buget pentru anul 2024 pentru Fabrica de Pulberi Făgăraş asigură doar jumătate din fondul de salarii necesar, în condiţiile în care cei 150 de angajaţi care au protestat ieri nu au primit nici măcar salariul pentru luna decembrie 2023. Printre nemulţumiri se mai numără şi lipsa de comunicare cu conducerea Romarm, compania care patronează această fabrică, în condiţiile în care mandatul actualului director general expiră la finalul lunii ianuarie.

Conform sursei citate, liderul sindicatului Nitramonia Rompiro - Lucian Cupu - a declarat: "Am fost informaţi, pe finele săptămânii trecute, că, la Fabrica de pulberi, bugetul este înjumătăţit, ceea ce ne asigură, pentru anul acesta, jumătate din fondul de salarii necesar asigurării drepturilor salariale. Toţi salariaţii sunt nemulţumiţi, au o incertitudine asupra viitorului lor, al societăţii, cu atât mai mult cu cât este unicul producător de pulberi şi explozivi de mare putere din România. Oamenii lucrează în aceleaşi condiţii, nu s-a investit, deocamdată, nimic. Acest lucru ar trebui să fie o altă discuţie, vizavi de ce se întâmplă şi cum ne pregătim, Doamne fereşte, de un eventual asalt al ruşilor către de noi, cu ce ne vom apăra? Putem cumpăra avioane F16, putem cumpăra orice altceva, corvete şi aşa mai departe, ca să putem să le folosim, trebuie ceva ca să se arunce şi să şi explodeze, care se face numai la Făgăraş, iar lucrurile nu sunt tocmai cum ne aşteptăm".

El a afirmat că, în funcţie de răspunsul conducerii, angajaţii iau în calcul organizarea unui protest la Bucureşti.

Referitor la situaţia de la Fabrica de Pulberi Făgăraş, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA) a declarat pentru Ziarul BURSA: "Oamenii sunt nevinovaţi pentru că de 15 ani nimeni nu îi ajută. Avem în acest moment pe glob două războaie, din care unul în apropierea noastră, situaţia e gravă ppentru viitorul apropiat, iar noi stăm cu mâna întinsă pentru ca fabricile de muniţie să ia pulbere şi explozibil din Serbia. Cred că Guvernul ar trebui, până la modernizarea fabricii din Făgăraş, să asigure printr-o hotărâre salarizarea în regim bugetar a acestor oameni, care trebuie să întreţină şi să păzească instalaţiile pe care de-a lungul anilor au circulat tot felul de substanţe chimice periculoase şi care trebuie să asigure revizii, mentenanţă şi să prevină distrugerile şi furturile. Angajaţii respectivi vin la serviciu, pregătiţi oricând să reia activităţile de bază, dar au nevoie de predictibilitate privind salarizarea. Chiar dacă sindicatul de la fabrica din Făgăraş nu este membru al ASIAA (care numără 22 de sindicate din 23), asta nu înseamnă că noi stăm deoparte. Oamenii trebuie ajutaţi, sprijiniţi, ca activitatea să intre în normalitate, pentru că altfel ar creşte riscul de vreo explozie sau un accident de muncă grav, dacă instalaţiile de acolo nu vor fi bine păzite şi bine întreţinute. Să nu uităm că este vorba despre o companie producătoare de pulberi şi că e vorba despre un procent ridicat de periculozitate. Dar, cu toate acestea, cel mai mare pericol esta că România nu are în acest moment activ propriul producător de pulberi şi stă cu mâna întinsă la un partener (n.red. - Serbia) care poate schimba oricând direcţia. De altfel, furnizorul respectiv ne speculează la preţ, pentru că, faţă de afirmaţiile autorităţilor, eu consider că preţul nu e convenabil în momentul în care toţi banii se duc afară. Dacă pulberile respective ar fi fost produse în ţară, 45%, dacă nu chiar 50% din preţ s-ar fi intors la bugetul de stat".

În ceea ce priveşte structura de nucleu a companiilor de stat din industria de apărare, preşedintele ASIAA precizează că aceasta ar trebui să numere 2400-2500 de angajaţi şi nu doar 1436 cât a stabilit Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Menţionăm că, potrivit actului normativ iniţiat de Ministeul Economiei, operatorii economici beneficiari ai celor 100 milioane lei alocaţi de la bugetul de stat sunt Compania Naţională Romarm SA - exclusiv pentru filialele sale pentru un număr mediu maxim de 1.085 salariaţi, Romaero SA pentru 200 salariaţi, Avioane Craiova SA - 60 salariaţi, IOR - 75 salariaţi, Şantierul Naval Mangalia SA - 8 salariaţi şi Uzina Mecanică Orăştie - 8 salariaţi.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. "Şantierul Naval Mangalia SA - 8 salariaţi şi Uzina Mecanică Orăştie - 8 salariaţi":-)...Santier naval si uzina cu 8 salariati:-)...Numai in Romania vezi asa ceva:-)

    1. Asa le-au automatizat ca imediat nu mai avem nevoie de nimeni. Trebuia sa se inceapa automatizarea cu politicienii.

      Daca te uiti la STNM, astia doar detine actiunile santierului, nu e santierul efectiv, dar sigur stiai si tu asta doar ca nu suna la fel de dezastruos

      ACOLO e o problema

      de cand a dat unda verde off shor urilor -e problema mare 

      ca peste tot -numele real,apoi off shor urile-firma capusa sau in umbra unde se duc toti banii-peste tot in lume e asa

      Cazul ROMPETROL si a multor 

    Dar merg pe pierderi de ani de zile sau unde-i problema?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb