PROTESTELE DAU ROADE: Sindicatele obţin promisiuni de creşteri salariale

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2010

Dumitru Costin, BNS: "Ministrul Botiş a spus, în discuţiile avute, că este unul dintre susţinătorii creşterii salariului minim"

Protestele marilor centrale sindicale din ultima vreme, în care mii de sindicalişti au cerut demisia Guvernului şi a preşedintelui, precum şi oprirea măsurilor de austeritate, i-au pus pe guvernanţi în situaţia să accepte să facă unele concesii în favoarea protestatarilor.

Centrul Capitalei a fost blocat, ieri, de protestul a mii de sindicalişti ai Blocului Naţional Sindical (BNS), după ce, zilele trecute, şi colegi de-ai lor de la alte confederaţii sindicale - CNS Cartel ALFA şi CNSLR Frăţia - şi-au exprimat nemulţumirea pe străzile Bucu-reştiului.

Deşi mişcarea sindicală de la noi este divizată şi măcinată de orgolii şi de alte interese, presiunea străzii i-a determinat pe guvernanţi să anunţe, cel puţin la nivel declarativ, că sunt de acord cu unele dintre revendicările sindicaliştilor.

Una dintre acestea vizează creşterea salariului minim pe economie, de la 600 lei, nivelul actual, la 750 lei, cât a propus BNS. Sindicaliştii BNS au depus, ieri, o serie de memorii la Ministerele Muncii, Agriculturii, Sănătăţii şi Administraţiei şi au solicitat, printre altele, realizarea unui program de investiţii în economie, obiective clare privind piaţa muncii şi finalizarea Legii unice de salarizare în sectorul bugetar.

În jurul prânzului, o delegaţie a sindicaliştilor a fost invitată la negocieri la Ministerul Muncii. Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a anunţat, la finele discuţiilor, cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, că ministrul este un susţinător al creşterii salariului minim.

Anunţul sindicalistului vine în contextul în care Guvernul a anunţat, recent, că ar dori ca salariul minim pe economie să fie menţinut la nivelul actual sau, cel mult, să fie majorat de la 600 lei, nivelul actual, până la 640 lei.

Deşi nu mulţi dintre salariaţi sunt remuneraţi cu salariul minim pe economie, miza majorării aces-tuia o constituie Legea salarizării unitare, în care salariul minim este luat ca element de referinţă pentru calculul grilelor de salarizare. Astfel, dacă salariul minim va fi majorat, atunci şi grilele de salarizare din lege, care stabilesc salariile medicilor, profesorilor şi a altor categorii de bugetari, vor creşte.

Totodată, după reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 25%, discuţiile dintre sindicate şi guvernanţi au vizat posibilitatea majorării acestuia, anul viitor, o variantă de lucru fiind cu 13%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb