Protestele în pragul primăverii

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Miscellanea / 27 februarie 2012

Protestele în pragul primăverii

Mişcările sociale vor căpăta amploare odată cu încălzirea vremii, anunţă manifestanţii din Piaţa Universităţii, care pregătesc autorităţilor un mărţişor de proteste.

Sâmbătă, circa 150 de tineri au venit să strige împotriva ACTA şi a regimului politic, în faţa fântânii, începând cu ora 14.

În paralel, s-a desfăşurat protestul din faţa Teatrului Naţional, unde s-au strâns circa 300 de persoane.

"Vremea s-a încălzit şi avem semnale că, în curând, tot mai mulţi oameni vor ieşi în stradă", spune unul din participanţii la miting.

La ora 21, tinerii care se strâng în fiecare seară la fântână au plecat "cu protestul" în Centrul Vechi.

"Bucureşti, nu uita, Deva e de partea ta"

Circa 50 de persoane din Deva au venit, sâmbătă, să protesteze alături de bucureşteni. "Bucureşti, nu uita, Deva e de partea ta" şi "Deva, nu uita, Bucureşti de partea ta" răsuna în faţa Teatrul Naţional.

"Din `81 sunt antrenor de fotbal, la o echipă de copii, şi mă doare sufletul când îi văd că vin la antrenamente cu două felii de pâine", ne spune Hanzi Stan, care explica: "Sunt săraci, nu au cu ce să se încalţe...Parcă niciodată nu a fost atât de rău ca acum. Nu vrem ca aceşti copii să plece în străinătate, pentru că noi am fost acolo şi ştim cât este de greu. A ajuns cuţitul la os. Preşedintele Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia, dacă are onoare. Vom fi şi împotriva celor care vor veni la putere, dacă nu acţionează în interesul cetăţenilor. În Deva, protestăm de peste 40 de zile, în Piaţa Victoriei, între orele 16 şi 18".

Pe partea cealaltă, în zona fântânii, tinerii au strigat "Stop ACTA", "Nu vrem puşcărie pentr-o melodie", "Singura soluţie, înc-o revoluţie", "Viruşi ca în Parlament nu găseşti nici pe Torent" , "Libertate pentru internet", "E România, e ţara mea, şi nu vreau ACTA în ea", "La gunoi, ACTA la gunoi".

Un protestatar spune: "Autorităţile ar trebui să dea dovadă de res­pect şi să retragă România din ACTA. Să asculte vocea populaţiei. În afară de cei prezenţi astăzi (sâmbătă - n.r.), aici, în Piaţă, mii de persoane s-au manifestat împotriva ACTA, pe internet. Există o platformă întreagă împotriva ACTA, pe Facebook, şi există şi site-ul acta.ro. Atragem atenţia autorităţilor că lupta pentru retragerea României din Tratat nu s-a terminat. Vor mai urma proteste. Deşi România a amânat ratificarea ACTA, aştepând pronunţarea Curţii Europene de Justiţie pe acest subiect. Este trist, sunt laşi, s-au trezit cu o problemă în braţe, au gafat, şi acum au pasat cartoful fierbinte Curţii de Justiţie". Protestatarul aminteşte că iniţiatorii ACTA sunt marii producători de filme şi de muzică.

"Parlamentul european s-a simţit prins la mijloc, între voinţa populaţiei şi voinţa corporaţiilor, astfel că a decis să paseze problema Curţii de Justiţie, s-o < valseze > câteva luni, până trece valul de indignare", mai spune tânărul.

"Excursie" în Centrul Vechi

Tinerii manifestanţi de la fântănă au plecat, sâmbătă, într-o excursie în Centrul Vechi, cu scopul de a-i mobiliza pe cei din pub-uri să li se alăture. Ei au strigat "Cine e în viaţă, să vină în Piaţă", "Ieşiţi din PUB-uri", "S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană", "Vrem cianură pentru dictatură", "Ce vrem noi e şi pentru voi", "Niciodată nu vom fi colonie FMI", "Jos ACTA", "De PDL şi viaţă grea s-a săturat toată ţara", "PDL şi USL fură prin rotaţie", "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi", "De nu rezolvaţi problema, Bucureşti va fi Atena".

Protestatarii îşi cultivă talentul poetic. De data aceasta au cântat: "Vine, vine primăvara/Iese-n stradă toată ţara/Panseluţe corupţii/Vor planta în puşcării/Boc coseşte iarba verde/Eba s-o legalizeze/S-o ruleze în hârtii/Şi s-o vândă la copii/Băses­cu te duce valul/Lângă Bercea Mondialul/Şi-o să joci poker pe case/În celulă cu Năstase".

Desigur, până la Eminescu mai e cale lungă, dar, cum protestele nu încetează, sunt ceva şanse...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb