Protestul forestierilor din Capitală s-a încheiat

Ioana Dogaru
Miscellanea / 26 ianuarie 2016

Protestul forestierilor din Capitală s-a încheiat

O delegaţie a protestatarilor a fost primită în audienţă la Guvern

-------

Actualizare 19:42 Romsilva: "Am respectat Regulamentul de vânzare a lemnului; am semnalat că e confuz şi greu de aplicat"

Romsilva susţine că, în organizarea licitaţiilor pentru vânzarea lemnului, nu a făcut decât să respecte cu stricteţe prevederile regulamentului aprobat de Guvern, după ce a semnalat în mod repetat fără a primi răspuns că documentul este confuz, interpretabil şi greu aplicabil, potrivit unui comunicat de presă.

"În procesul de elaborare a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, reprezentanţii Romsilva au făcut parte din grupul de lucru, alături de reprezentanţi ai altor actori din domeniul forestier, inclusiv ai organizaţiilor care astăzi protestează în stradă. După aprobarea Regulamentului de către Guvern, am constatat, cu vădită surprindere, că textul acestuia este diferit de cel discutat şi convenit în cadrul grupului de lucru, precum şi cu ocazia consultării publice. Exact aceste modificări survenite fac documentul confuz, interpretabil şi greu aplicabil", se arată în comunicat.

RNP - Romsilva precizează că, în aceste condiţii, conducerea Regiei, prin demersuri scrise, a adus la cunoştinţa premierului, a preşedintelui Consiliului Legislativ şi a ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor această stare de fapt, solicitând lămurirea unora dintre aceste aspecte, inclusiv problema nivelului de piaţă a masei lemnoase.

"Acelaşi demers s-a făcut şi către noua conducere a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, imediat după instalarea acesteia. Întrucât demersurile repetate ale regiei au rămas fără răspuns, în data de 10.12.2015 conducerea Romsilva a formulat plângere prealabilă împotriva H.G.nr.924/2015, în temeiul reglementărilor legale privind contenciosul administrativ. La discuţiile care au avut loc la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în data de 29.12.2015, s-a concluzionat că pentru deblocarea situaţiei este necesară modificarea prevederilor H.G.nr.924/2015, stabilindu-se şi măsuri imediate de aplicat. Romsilva a implementat de îndată măsurile aflate în responsabilitatea sa", menţionează comunicatul.

Potrivit Regiei, în urma licitaţiilor principale şi a licitaţiilor intermediare, din oferta totală de 4.314.969 metri cubi a Romsilva, până în data de 26 ianuarie 2016 a fost adjudecată masă lemnoasă în volum de 1.376.258 metri cubi, respectiv circa 32%.

"În acest context nu înţelegem încercarea unora dintre instituţiile statului, a organizaţiilor profesionale, sindicale sau non-guvernamentale de a acuza Romsilva de blocarea pieţei lemnului şi de punerea în pericol a sectorului industriei lemnului şi a mobilei, în condiţiile în care, în aplicarea prevederilor H.G.nr.942/2015, Romsilva nu a făcut decât să le respecte cu stricteţe. Rămâne totuşi o întrebare, de o gravitate deosebită: nu cumva lipsa totală de reacţie a conducerii ministerului de resort, pentru modificarea HG nr.924/2015, a avut drept scop compromiterea conducerii executive şi a Consiliului de Administraţie ale RNP-Romsilva, de a căror înlăturare, cu orice preţ, aceasta este preocupată, mai presus de bunul mers al lucrurilor, în sectorul forestier?", atrage atenţia Romsilva.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:43

Cei peste 4.000 de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din domeniul forestier au început să elibereze Piaţa Victoriei mai devreme decât se anunţase iniţial, după ce o delegaţie a protestatarilor a fost primită în audienţă la Guvern, iar autorităţile au promis rezolvarea problemei licitaţiilor cel mai târziu în cursul zilei de mâine, transmit surse din presă.

Protestul s-a încheiat fără incidente, iar în intervalul 11:00 - 15:00 reprezentanţi din organizaţiile profesionale care reprezintă interesele industriei forestiere au urcat pe scena amenajată în centrul Pieţei Victoriei.

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor - Fordaq, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni - Nostra Silva, Asociaţia Forestieră "Bucovina", Asociaţia Forestieră "Valea Someşului", Asociaţia Forestierilor şi producătorilor de mobilă "Mureşul" şi Federaţia Sindicatelor din Industria Lemnului, alături de firmele care activează în domeniu au solicitat autorităţilor deblocarea activităţii din sectorul de profil şi rezolvarea problemelor apărute în urma licitaţiilor organizate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva.

Forestierii au depus un Memoriu la Secretariatul General al Guvernului şi au fost primiţi în audienţă.

(S.A.)

----------

Peste 3.500 de reprezentanţi din industria lemnului protestează marţi, în Piaţa Victoriei, ei susţinând că Romsilva a crescut cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase, transmite Mediafax.

Câteva mii de pădurari, prorietari de păduri şi prelucrători ai masei lemnoase au venit, marţi, din toate colţurile ţării pentru a picheta sediul Guvernului. Protestul organizat de Asociaţia Forestierilor din România, a adunat 3.500 de persoane în Piaţa Victoriei, potrivit sursei citate.

Principala nemulţumire a forestierilor este preţul mare al masei lemnoase.

"Vrem ca preţurile să revină la o normalitate, la cele care erau la finalul anului trecut, acum din cauza deciziei Romsilva de a creşte cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţii, practic activitatea noastră este blocată" a declarat pentru Mediafax, Ciprian Muscă, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din Bucovina.

Acesta susţină că probeleme sunt şi cu contractel- cadru dintre agenţii care prelucrează masa lemnoasă şi Romsilva.

"Vrem un contract de vânzare care să reprezinte un parteneriat, nu să fie unul doar cu obligaţii şi sancţiuni pentru cumpărătorii de masă lemnoasă" a mai spus Muscă.

Protestatarii au bannere pe care scrie "Dorim o cotă de masă lemnoasă pentru sprijinirea firmelor mici şi mijlocii" , "Mergem spre falimentare", "Vrem licitaţie deschisă cu strigare", informează agenţia de presă citată.

Muscă a precizat că forestierii vor " scoaterea agentului Romsilva din pădure".

Reprezentanţii industriei lemnului prezenţi la protest mai solicită: adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă, modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP şi eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislaţiei în vigoare, reprogramarea licitaţiilor principale la direcţiile silvice unde s-a adjudecat mai puţin de 50% din volumul oferit la licitaţie, cu preţuri de pornire /de referinţă la nivelul preţurilor de pornire la licitaţie practicate în 2015.

De asemenea, protestatarii mai vor adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea şi vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva, interzicerea reţinerii şi exploatării fără licitaţie de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, controale tematice ale Gărzilor Forestiere şi în pădurile administrate de Romsilva şi depolitizarea Romsilva.

Ministerul Mediului a transmis săptămâna trecută, printr-un comunicat, că analiza pe care a efectuat-o, cât şi motivele invocate de operatorii economici privind eşecul licitaţiilor desfăşurate, arată că preţurile practicate de Romsilva sunt ridicate.

Reprezentanţii ministerului mai spun că au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenţei cu privire la modul de stabilire al preţurilor de referinţă. Consiliul a fost de părere că preţurile de referinţă trebuie stabilite în funcţie de condiţiile de piaţă şi a arătat că Romsilva nu este obligată să stabilească preţurile luând în considerare preţurile medii ponderate de la nivelul anului 2015, aşa cum se susţine în fundamentarea deciziei directorului Romsilva privind stabilirea preţurilor de referinţă pe specii.

Totodată, Consiliul Concurenţei recomandă să se utilizeze ca preţ de referinţă, preţul minim de adjudecare la ultimele licitaţii pe aceleaşi specii, grade de accesibilitate, sortimente şi tehnologie de exploatare.

Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii Romsilva au precizat că preţurile de pornire, ca şi cele de adjudecare de la licitaţiile organizate la sfârşitul anului trecut nu au crescut faţă de cele din 2015.

Într-un comunicat dat la sfârşitul anului trecut, după ce reprezentanţii industriei şi-au arătat nemulţumirea, Romsilva precizează că "nivelul de piaţă al preţurilor de referinţă nu este un nivel apreciat sau un nivel determinat în mod aleator de către RNP - Romsilva, ci este rezultatul unui calcul matematic, foarte precis, care a luat în considerare preţurile pe care piaţa le-a format (preţurile de adjudecare) pentru masa lemnoasă care a făcut obiectul anului de producţie 2015".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dar cum Romania e aproape pot sa vina Austriecii la noi taie copacul si il vand la Chinezi?

    Nici un roman nu s-a gandit la asta? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb