O nouă lege antiteroristă promovată de statele UE conţine prevederi care pot fi utilizate împotriva demonstraţiilor şi protestelor sociale legitime, se arată într-o ştire de pe site-ul Euobserver.
Noua directivă pentru combaterea terorismului este atacă puternic de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, în condiţiile în care noţiunile utilizate la descrierea terorismului sunt foarte vagi.
Legea împrumută o serie de puncte importante din legislaţia similară din Franţa, unde este permisă blocarea fără implicarea judecătorilor a site-urilor care "glorifică" terorismul. De asemenea, legea franceză include pedepse penale pentru cei care vizitează site-urile teroriste.
"Nu există o listă a site-urilor blocate şi nici dreptul la apel", a declarat purtătorul de cuvânt al unei organizaţii neguvernamentale referitor la legea din Franţa, aceasta fiind utilizată "pentru reţinerea sau trimiterea la închisoare a persoanelor fără dovezi ale pericolului pe care îl reprezintă".
Directiva UE include prevederi asemănătoare în ceea ce priveşte site-urile de pe Internet, care trebuie să elimine "voluntar", la cererea poliţiei, conţinutul neadecvat.
"Conceptul de voluntar face legitimă strategia de blocare a site-urilor, în absenţa oricărui acord cu privire la ceea ce este blocarea", a declarat un reprezentant al unei asociaţii pentru apărarea drepturilor omului (EDRi) de la Bruxelles, iar astfel "se conferă legitimitate şi faptului că aceasta se poate face în afara cadrului juridic".
Textul complet al directivei va fi făcut public după aprobarea sa de către Parlamentul European în această lună.
Implicaţiile noii directive europene sunt deosebit de grave în ceea ce priveşte limitarea libertăţilor cetăţeneşti.
Marloes van Noorloos, profesor de drept în cadrul Universităţii Tilburg din Olanda, a remarcat faptul că "orice remarcă glorificatoare despre Nelson Mandela sau Che Guevara poate fi inclusă, în principiu, în definiţia terorismului", după cum scrie Euobserver.
De asemenea, acţiune teroristă este şi "destabilizarea serioasă" a unor structuri politice sau economice vag definite.
Reprezentanţi ai grupului Human Rights Watch consideră că astfel guvernele vor dispune de numeroase motivaţii pentru utilizarea abuzivă a directivei, iar definiţiile vagi din lege vor deschide calea către violarea pe scară largă a drepturilor cetăţeneşti, în numele luptei contra terorismului.
Titlul articolului de pe site-ul Euobserver este "Legea antiteroristă a UE riscă să transforme protestul într-o crimă".
Dar dacă acesta nu este un risc, ci transformarea protestului într-o crimă este adevăratul scop al noii directive?